Gratinovaná banánová tortička

šéfkuchári Peter Kiss a Jozef Masarovič
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 14. júna 2015
Gratinovaná banánová tortička
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Krásne naaranžované, voňavé, zvláštne. Asi tak by mali vyzerať dezerty na oslavu. Nemusia byť vrcholom cukrárskeho umenia, pod ktorým sa prehýba stôl. Radšej nech Zobraziť celý popisKrásne naaranžované, voňavé, zvláštne. Asi tak by mali vyzerať dezerty na oslavu. Nemusia byť vrcholom cukrárskeho umenia, pod ktorým sa prehýba stôl. Radšej nech sú iba tou pomyselnou kulinárskou bodkou.

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
375 g
110 g
3 ks
100 g
100 g
50 g
štipka
2 ks
580 ml
160 g
Sneh:
3 ks
150 g
štipka




Postup

  1. 1

    Najprv roztlačíme banány na jemnú kašu, v rúre opečieme mandle a sušený banán dáme do mixéra. Cukor s vajcami vyšľaháme do peny, pridáme mlieko, vanilkovú arómu, vanilkový struk, rozpučené banány a arašidové maslo.

  2. 2

    Všetko spolu premiešame a keď sa zmes spojí, pridáme všetky sušené suroviny, znova všetko premiešame a vyšľaháme elektrickým mixérom. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 160 °C 30 minút.

  3. 3

    Po upečení necháme koláč vychladnúť a nakrájame ho na malé tehličky. Na každú tehličku nalejeme hustý krém z uvareného kondenzovaného mlieka (varíme ho vo vode hodinu) a založíme plátkami banánu.

  4. 4

    V dobre zachladenej nádobe vyšľaháme tuhý sneh. Sneh preložíme do vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme ho na každú tehličku. Gratinujeme pištoľou na creme brulee (ak nemáme, bude tortička negratinovaná – v rúre by totiž vyschla). Pri podávaní môžeme tanier dozdobiť kokosovou zmrzlinou a trubičkou či oblátkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia