Foto: mirkajan
Ďalšia raňajková inšpirácia podľa Jamieho Olivera, mne osobne chutí veľmi, pripravujem v bezlepkovej verzii.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
125 g zmes rôznych nesolených |
|
50 g zmes (slnečnicové, ľanové, tekvicové...) |
|
125 g zmes |
|
2 PL |
|
1/2 PL |
|
z 1 pomaranča |
|
Postup
-
1
Ovsené vločky, zmes orieškov a semienok dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Premiešame a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 7 minút. Premiešame a pečieme ešte 8 minút.
- 2
Následne do zmesi pridáme sušené ovocie, kakao, kávu a postrúhanú pomarančovú kôru z 1 pomaranča. Premiešame.
- 3
Zmes vsypeme do mixéra a zmixujeme na hrubší prášok. Uchovávame vo vduchotesnej nádobe.
- 4
Použitie je rôzne - dá sa uvariť na kašu ( 50 g granoly + 2 dcl mlieka), dá sa pridať do smoothie, ja osobne mám najradšej verziu 50 g granoly + 2 PL gréckeho jogurtu, 1-2 PL detskej výživy + 1/2 banánu + ovocie podľa chuti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Do bezlepkovej verzie dávam tiež ovsené vločky, ale bezlepkové, kupujem ich v predajniach zdravej výživy, sú síce trochu drahšie ako bežné ovsené vločky, ale nie až nejako tragicky a bývajú aj od slovenského výrobcu.
Ver mi, že na bezlepkovej strave nie som preto, lebo je to módny trend. A pohánkové vločky síce používam, aj iné prirodzene bezlepkové, ale do kaší a musli mi najviac pasujú práve ovsené. A keď už pohánka, tak radšej celé zrno, než vločky. Ale každému vyhovuje niečo iné.
Ja som pohánkové vločky ešte ani raz nepoužil. Ale lúpanú pohánku, aj pohánkovú múku často. Našťastie nemám problémy s trávením lepku. Dokonca ani v tzv. večernom chlebe, kde je na zvýšenie obsahu bielkovín ešte umelo pridávaný. Akurát som svojho času čítal, že aj stopy lepku celiatikom škodia, aj keď si to nie vždy uvedomujú a najkvalitnejšie "bezlepkové" ovsené vločky sa hrdia obsahom lepku len 0,22 ppm, čo je určite lepšie, ako v štandardných ovsených vločkách, ale nula to nie je.
Z pohánkových vločiek som neskúšala, ale z bežných ovsených som ju robila staršej dcére na internát a aj ona si ju pochvaľovala. Ďakujem.