Foto: fitneska
Už niekoľko rokov trávime letnú dovolenku v bulharskom Primorsku. Bulharská kuchyňa nám chutí a tak sme si tento rok priniesli "suvenír" - hlinený hrniec Zobraziť celý popisUž niekoľko rokov trávime letnú dovolenku v bulharskom Primorsku. Bulharská kuchyňa nám chutí a tak sme si tento rok priniesli "suvenír" - hlinený hrniec gjuveč, v ktorom sa pripravuje jedlo s rovnakým názvom. Gjuveč je jedlo podobné gulášu, pripravuje sa z mäsa, zeleniny a zemiakov. Osobitú chuť mu dodáva čubrica (saturejka), ktorú Bulhari veľmi radi používajú do mnohých jedál.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Všetky suroviny si očistíme, umyjeme a nakrájame.
-
2
Vrstvíme. Doma sme sa rozhodli začať so zemiakmi. Osolíme, okoreníme (mleté čierne korenie, čubrica, senovka). Do originálnej hlinenej nádoby na prípravu gjuveču netreba dávať na dno žiaden tuk. Ak takúto nádobu doma nemáte môžete použiť misu z jenského skla alebo inú nádobu s pokrievkou.
-
3
Druhá vrstva - fazuľové lusky, mrkva, polovica z nakrájanej cibule, cesnaku, soľ, mleté čierne korenie.
-
4
Tretia vrstva - mäso, mletá červená paprika, soľ, koreniny, trochu oleja. V recepte uvádzam bravčové pliecko, my sme však použili morčacie horné stehno bez kože a kosti. Mäso môžete použiť akékoľvek, vhodné na dusenie a pečenie.
-
5
Štvrtá vrstva - zvyšná cibuľa, cesnak, paprika (sladká aj štipľavá), paradajky, soľ, koreniny. Pri výbere zeleniny sa netreba báť. Vhodné sú baklažány, cukina, zelený hrášok, petržlen, ... Taktiež koreniny sú záležitosťou chuti a fantázie, ako pri varení gulášu.
-
6
Prikryjeme pokrievkou, dáme do rúry vyhriatej na 180° Celzia a necháme pekne pomaly dusiť asi 1 a pol hodiny.
-
7
Podávame samotné alebo s chlebom. Pridávam detail obalov korenín čubrica (чубрица) a sminduch (Сминдух) kúpených v Bulharsku. Dobrú chuť ;)
jarunka myslím, že rímsky hrniec môžeš v pohode použiť, a taktiež bez vymastenia ;)