Gjuveč fotorecept

fitneska - fotkafitneska, 16. augusta 2014
Gjuveč (fotorecept)
Foto: fitneska

Už niekoľko rokov trávime letnú dovolenku v bulharskom Primorsku. Bulharská kuchyňa nám chutí a tak sme si tento rok priniesli "suvenír" - hlinený hrniec Zobraziť celý popisUž niekoľko rokov trávime letnú dovolenku v bulharskom Primorsku. Bulharská kuchyňa nám chutí a tak sme si tento rok priniesli "suvenír" - hlinený hrniec gjuveč, v ktorom sa pripravuje jedlo s rovnakým názvom. Gjuveč je jedlo podobné gulášu, pripravuje sa z mäsa, zeleniny a zemiakov. Osobitú chuť mu dodáva čubrica (saturejka), ktorú Bulhari veľmi radi používajú do mnohých jedál.

6
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
500 g
200 g
400 g
4 ks
6 ks
5 strúčikov
 alebo čerstvá (saturejka)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si očistíme, umyjeme a nakrájame.

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vrstvíme. Doma sme sa rozhodli začať so zemiakmi. Osolíme, okoreníme (mleté čierne korenie, čubrica, senovka). Do originálnej hlinenej nádoby na prípravu gjuveču netreba dávať na dno žiaden tuk. Ak takúto nádobu doma nemáte môžete použiť misu z jenského skla alebo inú nádobu s pokrievkou.

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhá vrstva - fazuľové lusky, mrkva, polovica z nakrájanej cibule, cesnaku, soľ, mleté čierne korenie.

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tretia vrstva - mäso, mletá červená paprika, soľ, koreniny, trochu oleja. V recepte uvádzam bravčové pliecko, my sme však použili morčacie horné stehno bez kože a kosti. Mäso môžete použiť akékoľvek, vhodné na dusenie a pečenie.

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Štvrtá vrstva - zvyšná cibuľa, cesnak, paprika (sladká aj štipľavá), paradajky, soľ, koreniny. Pri výbere zeleniny sa netreba báť. Vhodné sú baklažány, cukina, zelený hrášok, petržlen, ... Taktiež koreniny sú záležitosťou chuti a fantázie, ako pri varení gulášu.

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme pokrievkou, dáme do rúry vyhriatej na 180° Celzia a necháme pekne pomaly dusiť asi 1 a pol hodiny.

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame samotné alebo s chlebom. Pridávam detail obalov korenín čubrica (чубрица) a sminduch (Сминдух) kúpených v Bulharsku. Dobrú chuť ;)

    Gjuveč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jozka2
je to na sposob nasich gulasovych polievok,zaiste je velmi chutna avydatna,urcite skusim.5*
mijaita
Peču jednou az 2x do roka, nedávám brabory. Takovy podobný hrnec mam, ale netusila jsem, ze je na to, tak ted bude, díky, super!
rain333
toto sa mi páči, plný hrniec zeleniny a mäsko vyzobe muž, určite skúsim, bude treba do sklenej misky aj vymastiť? neprilepí sa to? lebo nemám taký krásny hlinený hrniec...
fitneska
rain333 sklenú misu z jenského skla netreba vymastiť, všetky suroviny krásne pustia šťavu, čiže netreba sa obávať prilepenia.
jarunka myslím, že rímsky hrniec môžeš v pohode použiť, a taktiež bez vymastenia ;)
zdenka1009
Máš prekrásny hrniec, ja mám podobnú hlinenú misu na halušky, kúpila som kedysi v Trstenej...a tento recept určite vyskúšam, páči sa mi všetko v jednom hrnci :-)
denyany
Fajn jedlo. Robievam ho v lete často do malých hlinených misiek s pokrievkou-gjuvečeta a spôsobom trochu viac podobným bulharskému. Ale aj táto verzia bola isto chutná.
tinca
@fitneska myslím že by to šlo aj v rímskom pekáči. Super rcp vyskúšam,len nemám to korenie,ale bude banícky jarmok, tam ho určite kúpim:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia