Gazpacho - studená polievka z Andalúzie

pusta - fotkapusta, 6. augusta 2013
Gazpacho - studená polievka z Andalúzie
Foto: pusta

Gazpacho je polievka zo surovej zeleniny, je veľmi obľúbená v Španielsku a nielen tam. Má viacero verzií, tak povediac môže sa líšiť od domu k domu. Niekde sa do nej dokonca pridávajú aj pomleté mandle. Táto studená polievka je veľmi osviežujúca a zdravá, predovšetkým chutná,priam stvorená pre horúce dni. Naša millá @marianne pridala túto skvelú polievku s perfektnou fotodokumentáciou postupu prípravy. Dovolím si pridať aj svoju z mojej zbierky.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

5 krajcov
4 strúčiky
15 ml
podľa chuti
podľa chuti
1,5 ks
1 kg (1 konzerva)
1 ks
1 ks
100 ml
Vložka do polievky:
8 krajcov pokrájaných na kocky
podľa potreby na pokvapkanie polievky + na opečenie chleba
1/2 ks
1 ks pokrájaná na malé kocky
podľa potreby kocky
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Chlieb zbavený kôrky pokrájame na kocky, pokvapkáme olejom a necháme ho nasiaknuť olejom.

  2. 2

    Do hrnca dáme neolúpanú na kocky pokrájanú uhorku, očistenú na kocky pokrájanú cibuľu, na kocky pokrájanú zelenú papriku, drvené alebo čerstvé paradajky,chlieb nasiaknutý olivovým olejom, strúčiky cesnaku a všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.

  3. 3

    Dochutíme octom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vmiešame pomleté mandle a dáme dobre vychladiť do chladničky - najlepšie na noc na 12 hodín.

  4. 4

    Na olivovom oleji opečieme kocky chleba, necháme vychladnúť. Pokrájame na kocky neolúpanú uhorku a zelenú papriku, všetko uložíme na tanier aj s kockami ľadu, studenú a dobre vychladenú polievku naberieme do hlbších tanierov, pokvapkáme ešte olivovým olejom a podávame s pripravenou vložkou do polievky spolu s kockami ľadu, ktoré si každý pridá sám podľa svojej chuti. Pre jemnosť polievky uhorky môžete zbaviť jadierok alebo olúpať, komu ako vyhovuje.

    Gazpacho - studená polievka z Andalúzie - obrázok 4

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Tak Ty este pridavas aj cibulku a mandle @pusta... :-) .....Jedla som ju nespocetne vela krat a vzdy bola ina,kazdy robi inak.Aj na youtube je vidii az az....ale v hoteloch ho robievaju ovela redsie,asi ho riedia vodou a ma aj zelensiu farbu:-)))) ....fakt,pytala som sa kuchara,preco? a on mi vysvetlil,ze davaju ovela vacsi podiel uhorky a papriky,aby jej bolo asi viac....sak pre tolko hotelovych hosti........da rozum....:-)
@marianne hej, ja mám taký recept,. cibuľku, mandle, kocky ľadu. inak sa nelíši od tvojho receptu :-))))
variantov je veľa a na horúčavy priamo balzam :D
no predstav si to - jasne pre toľko hostí v tom hoteli...koťuhy jedny :D
to by ma nenapadlo :D
@tinca , pozrela som si tvoj link, krásne si sa s touto skvelou studenou polievkou vyhrala, nádhená fotodokumentácia.
nuž je naozaj viac možností :-)
ja som môj recept robila pred 4 rr a zajtra idem zase do toho, taká vynikajúca je :-) mám tam navyše mleté mandle a ty zas iné dobrotky :-)
dakujem ti.
@letisia , to nie je "aj konzervované paradajky" ale čerstvé paradajky alebo konzervované - to pre tých pohodlných :-)
videla som ten recept a aj komentovala :-)
keby si oba prečítala, prišla by si na to a aj na rozdiely v nich.
dúäfam, že teraz už vieš, ako toje:-)
... mám veľmi rád studené polievky a často ich aj tu pripravujem (hlavne ovocné: višne, melóny, egreše {kosmatky}, čerešne, ...). Rozhodne "oprobujem" aj tú Tvoju, @pusta milá kamarátka. Z Andalúzie putovala do južnej Ameriky a teraz bude aj tu! Ďakujem a hodnotím super extra "vagány" pozitívne!!! -:)))
milý@sracz - ferikém drágám, odpovedám ti až teraz, lebo nie som doma, ale u môjho najlepšieho priateľa.
áno, je to vynikajúca studená polievka. a tie, čo si spomenul, tie sú priam rozprávkové.
poteší ma, ak vyskúšaš aj túto, priateľ môj.
dakujem ti.

Pridaj komentár k receptu: