Gazpacho - studená polievka z Andalúzie

pusta - fotkapusta, 6. augusta 2013
Gazpacho - studená polievka z Andalúzie
Foto: pusta

Gazpacho je polievka zo surovej zeleniny, je veľmi obľúbená v Španielsku a nielen tam. Má viacero verzií, tak povediac môže sa líšiť od domu k domu. Niekde sa do nej dokonca pridávajú aj pomleté mandle. Táto studená polievka je veľmi osviežujúca a zdravá, predovšetkým chutná,priam stvorená pre horúce dni. Naša millá @marianne pridala túto skvelú polievku s perfektnou fotodokumentáciou postupu prípravy. Dovolím si pridať aj svoju z mojej zbierky.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

5 krajcov
4 strúčiky
15 ml
podľa chuti
podľa chuti
1,5 ks
1 kg (1 konzerva)
1 ks
1 ks
100 ml
Vložka do polievky:
8 krajcov pokrájaných na kocky
podľa potreby na pokvapkanie polievky + na opečenie chleba
1/2 ks
1 ks pokrájaná na malé kocky
podľa potreby kocky
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Chlieb zbavený kôrky pokrájame na kocky, pokvapkáme olejom a necháme ho nasiaknuť olejom.

  2. 2

    Do hrnca dáme neolúpanú na kocky pokrájanú uhorku, očistenú na kocky pokrájanú cibuľu, na kocky pokrájanú zelenú papriku, drvené alebo čerstvé paradajky,chlieb nasiaknutý olivovým olejom, strúčiky cesnaku a všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.

  3. 3

    Dochutíme octom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vmiešame pomleté mandle a dáme dobre vychladiť do chladničky - najlepšie na noc na 12 hodín.

  4. 4

    Na olivovom oleji opečieme kocky chleba, necháme vychladnúť. Pokrájame na kocky neolúpanú uhorku a zelenú papriku, všetko uložíme na tanier aj s kockami ľadu, studenú a dobre vychladenú polievku naberieme do hlbších tanierov, pokvapkáme ešte olivovým olejom a podávame s pripravenou vložkou do polievky spolu s kockami ľadu, ktoré si každý pridá sám podľa svojej chuti. Pre jemnosť polievky uhorky môžete zbaviť jadierok alebo olúpať, komu ako vyhovuje.

    Gazpacho - studená polievka z Andalúzie - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ano,je vyborna,mali sme ju v nedelu na obed. Idealna polievka do letnej horucavy.
Tak Ty este pridavas aj cibulku a mandle @pusta... :-) .....Jedla som ju nespocetne vela krat a vzdy bola ina,kazdy robi inak.Aj na youtube je vidii az az....ale v hoteloch ho robievaju ovela redsie,asi ho riedia vodou a ma aj zelensiu farbu:-)))) ....fakt,pytala som sa kuchara,preco? a on mi vysvetlil,ze davaju ovela vacsi podiel uhorky a papriky,aby jej bolo asi viac....sak pre tolko hotelovych hosti........da rozum....:-)