Gazpacho

tinca - fotkatinca, 27. augusta 2011
Gazpacho
Foto: tinca

Ortuť teplomera sa šplhá vysoko nad 30 stupňov a málo kto z nás má chuť na horúcu polievku. Výborne padne teraz táto studená španielska Zobraziť celý popisOrtuť teplomera sa šplhá vysoko nad 30 stupňov a málo kto z nás má chuť na horúcu polievku. Výborne padne teraz táto studená španielska polievka, ktorá nás nielen osvieži, ale nabije aj vitamínmi.

3-4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1/2 ks
1/2 ks
1 ks
2 strúčky
1/2 krajčeka
1 PL
1-2 PL
1-2 PL
2 KL
5-6 lístkov




Postup

  1. 1

    Pripavíme si všetky suroviny. Očistíme uhorku, papriku,cibuľu, cesnak. Zeleninu pokrájame na kocky, cesnak pretlačíme a chlieb namočíme v troške vlažnej vody. Všetko včetne bazalky rozmixujeme, okrem korením a pochutín. Vznikne nám jemná zeleninová kaša. Zmes potom pretlačíme cez husté sítko, aby sme sa zbavili prípadných šupiek.

  2. 2

    Potom pridáme cukor, citrónovú šťavu, vínny ocot, olej a koreniny. Ak by bola zmes hustá, tak ju zriedime troškou vody. Pripravené gazpacho uložíme do chladičky a necháme dobre vychladiť.

  3. 3

    Podávame chladené, poliate olivovým olejom, lístkami bazalky a ozdobíme kôpkami na drobno pokrájanej použitej zeleniny. Ako prílohu som robila tousty z tmavého chleba nasucho opečené, ale hodí sa aj bagetka, alebo krutónky.

    Gazpacho - obrázok 3
  4. 4

    Gazpacho môžeme podávať v letných horúcich dňoch aj ako drink na záhradnej párty. Stačí ho prizdobiť limetkou a lístkami bazalky. Prípadne pridáme kocku ľadu.

    Gazpacho - obrázok 4
  5. 5

    Použila som tento červený vínny ocot - španielsky a veľmi sa mi chuťovo páči. Kúpila som ho v obchode zdravej výživy.

    Gazpacho - obrázok 5

Diskusia k receptu

2010
No super , originalna klasicka verzia Gazpacho , ziadna kvazi skoro verzia. Perfektne.
cistinka
@tinca - veľmi pekný recept.....takto by malo vyzerať gaspacho, iste aj výborne chutí :-)
vavan
hneď by som si dala takú polievku len už nemáme uhorky musím si kúpiť
ukladám do KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia