Gazdovské gule s kapustou

Autor receptu: klaura

Taká improvizácia z toho, čo som dnes našla v chladničke ... :)

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zmiešame mleté mäso, udusenú ryžu, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu, lisovaný cesnak, soľ a všetky ostatné koreniny. Zo zmesi mokrými rukami tvarujeme gule a ukladáme ich na pekáč vymastený olejom a vyložený vrchnými kapustnými listami. Na každú guľu položíme plátok údenej slaninky (nemusí byť). Podlejeme trochou vody, prikryjeme vrchnákom alebo alobalom a dáme piecť (200 stup. 30-35 min.). Nakoniec ešte odkryté zapečieme asi 10 min.
  2. Vo väčšom hrnci na oleji skaramelizujeme cukor, pridáme nakrájanú kapustu, orestujeme, posolíme, porazcujeme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Po udusení dochutíme octom, prípadne ešte cukrom a soľou.
  3. Podávame s varenými zemiakmi.