Gazdovské gule s kapustou
Autor receptu: klaura
Taká improvizácia z toho, čo som dnes našla v chladničke ... :)
8 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Zmiešame mleté mäso, udusenú ryžu, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu, lisovaný cesnak, soľ a všetky ostatné koreniny. Zo zmesi mokrými rukami tvarujeme gule a ukladáme ich na pekáč vymastený olejom a vyložený vrchnými kapustnými listami. Na každú guľu položíme plátok údenej slaninky (nemusí byť). Podlejeme trochou vody, prikryjeme vrchnákom alebo alobalom a dáme piecť (200 stup. 30-35 min.). Nakoniec ešte odkryté zapečieme asi 10 min.
- Vo väčšom hrnci na oleji skaramelizujeme cukor, pridáme nakrájanú kapustu, orestujeme, posolíme, porazcujeme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Po udusení dochutíme octom, prípadne ešte cukrom a soľou.
- Podávame s varenými zemiakmi.