Gaštanové kocky

danda3 - fotkadanda3, 16. augusta 2012
Gaštanové kocky
Foto: danda3

Tento recept som prvýkrát robila svokre na sedemdesiatku a keďže všetkým veľmi chutil, odvtedy ho robievam veľmi často, dokonca ja na svadbu, čo je Zobraziť celý popisTento recept som prvýkrát robila svokre na sedemdesiatku a keďže všetkým veľmi chutil, odvtedy ho robievam veľmi často, dokonca ja na svadbu, čo je aj dnešný prípad, dokonca dvojmo, tak som ho mohla nafotiť a pridať na inšpiráciu aj pre vás, je to môj vlastný vymyslený koláčik.

120 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 °C

Suroviny

KAKAOVÝ PLÁT:
6 ks
5 PL
2 PL
6 PL
2 KL
1 PL
GAŠTANOVÁ PLNKA:
500 g
150 g
2 ks
125 g
MLIEČNY MARCIPÁN:
200 g preosiaty
200 g zelené
60 g
2 - 3 PL
2 ks
POLEVA:
300 g
NA POTRETIE PLÁTU:




Postup

  1. 1

    Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, potom pridáme po častiach cukor a žĺtka s olejom. Nakoniec pridáme múku+kakao+PDP. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 180 stupňov piecť cca 15 - 20 minút.

    Gaštanové kocky - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa piškóta pečie, pripravíme si gaštanovú plnku - zmiešame gaštanové pyré+cukor+maslo+pomleté piškóty (môžu byť aj keksy).

    Gaštanové kocky - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutú piškótu prevrátime, stiahneme papier a natrieme ľubovoľným džemom a začneme nanášať plnku, najskôr ju takto namrvím na plát.

    Gaštanové kocky - obrázok 3
  4. 4

    Potom pomocou špachtlí vyhladím, chvíľku to trvá, chce to trošku trpezlivosti. Dáme do chladu stuhnúť.

    Gaštanové kocky - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si mliečny marcipán zmiešaním všetkých surovín, množstvo nech vás nemýli, robila som ho na dva pláty. Marcipán sa nesmie lepiť, podľa potreby pridávame cukor alebo sušené mlieko, prípadne med, ak je potreba. Najlepšie je odtučnené Laktino v zelenej krabici(400g), alebo je už dostať aj v alobalovom vrecku (200g). Tieto kocky robievam aj bez marcipánu, kľudne môžete tento krok vynechať.

    Gaštanové kocky - obrázok 5
  6. 6

    Takto by mal marcipán vyzerať.

    Gaštanové kocky - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou fólie si ho vyvaľkám na veľkosť plechu a tiež pomocou fólie ho prenesiem na gaštanovú plnku. Pokúsim sa to opísať - kúsok folie odhrniem - cca 5 cm, priložím z ľavej strany na gaštanovú plnku a zospodu ťahám fóliu smerom doprava a potom ju stiahnem zvrchu.

    Gaštanové kocky - obrázok 7
  8. 8

    Orežeme marcipánové kraje, ktoré prevísajú, uhladíme pomocou valčeka a dáme do chladu.

    Gaštanové kocky - obrázok 8
  9. 9

    Zbytok marcipánu si vyvaľkám a povykrajujem rôzne tvary, keďže kocky idú na svadbu, tak som zvolila srdiečka. Nechám sušiť na tácke.

    Gaštanové kocky - obrázok 9
  10. 10

    Pokrájame na štvorce.

    Gaštanové kocky - obrázok 10
  11. 11

    Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením čokolády nad parou, ceru pridávam po troškách, poleva musí byť hustá. A začneme namáčať do polevy, kocku si zospodu napichnem vidličkou, namočím, vytiahnem a

    Gaštanové kocky - obrázok 11
  12. 12

    položím na plech vyložený papierom na pečenie pomocou druhej vidličky. Ozdobím podľa momentálnej nálady a stavu zásob v špajzi. Dáme stuhnúť.

    Gaštanové kocky - obrázok 12
  13. 13

    Degustácia...mňam, sú proste úžasné!♥

    Gaštanové kocky - obrázok 13
  14. 14

    Keďže som kocky piekla z dvoch dávok, ostali mi orezky, tak som urobila aj guľky.

    Gaštanové kocky - obrázok 14
  15. 15

    Gaštanové kocky bez marcipánu a namáčané v bielej poleve.

    Gaštanové kocky - obrázok 15

Diskusia k receptu

mariaklara
Nádherné a určite veľmi chutné, gaštanové milujem, ukladám, si veľká šikulka.
dajanca
Luxusný zákusok... krásne si to vymyslela... už je recept uložený, pri najbližšej príležitosti vyskúšam... :-)
dajanca
ešte otázočka v recepte je rozpis na jeden plech? a aká veľkosť prosím? Ďakujem... :-)
danda3
Ďakujem, žienky moje, veľmi pekne!♥ @dajanca Rozpis je na jeden plech, pečiem na klasickom hlbokom plechu a dokončujem na plytkom, aby mi nazavadzali kraje, keď rozotieram plnku.♥
marijanka712
krása a zaručené aj chutné velmi vydarený zakusok a vkusne ukáže hned ho aj ukladám do kk
soncya
Fakt luxusne vy zerajúce miňonky! Krásne! Môcť tak ochutnať! ;-)
alexdidi
Krasne a urcite aj chutne....mam rada vsetko s gastanovym pyre a tak iste vyskusam tuto tvoju dobrotku...
valeri
No tak toto nemá chubu :-)). Mne by ten marcipán pod tou čokoládou vôbec nechýbal, ale tie ozdôbky dodali patričný šmrnc. Uložené
micca
p a r a d a ulozila som do kk.ak ich urobim dam vediet diky
milad
Pri mojich cukrárskych pokusoch som prišla na chuť aj takto " skladaným" receptom. V podstate zužitkujeme aj použiteľné zvyšky a vždy je to čosi nové, tak ako tento tvoj vymyslený, vyzerajúci priam luxusne. Ukladám si ho do KK. Robievam čosi podobné s orechovou plnkou namiesto gaštanovej. Plát marcipánu ešte prejdem na koláči s citom valčekom, dostanem dokonale rovnú plochu a s tou sa potom vymýšľa! Ešte sa dá marcipán farbiť, to potom vyzerá eňo ňuňo. Takmer ako tvoje, danduška , ale len takmer:-))... Zas som sa rozkecala...:-))
renka73
no to je krásne...už viem čo upečiem dcérke na narodky...ďakujem
tatranka
Veľmi vkusné a verím,že aj dobré.Dala si si záležať na popise receptu,čo je veľmi dôležité.Ukladám si tvoj recept.Pekne nafotené.Si veľmi šikovná!
medovnicek
teraz si mi narobila neskutočné chute na sladké, recept už je v kk, podľa tvojho precízneho postupu to zvládnem snáď aj ja, asi najväčší problém pre mňa bude ten marcipán a jeho prenesenie na koláčik
marijanna
drahaaa tento je super. . asi ho urobim svagrinej na 50* na buduci tyzden. len neviem ako to bude s tym marcipanom,ten sa mi bars nedari. Najprv som myslela tvoje gastanovo- orechove gulicky ale teraz rozmyslam. . . ;)) krasny je ukladam
;)
anene
Nádherné, uložene a dnes sa budú piecť. Robím podobné s orechovou plnkou, najbližšie pridám recept. Ďakujem.
danda3
♥Ďakujem veľmi pekne za krásne komentáre, som rada, že sa vám páčia a budem ešte radšej ak si ich urobíte.♥
@violetacamorova S pravým to bude ešte lepšie si myslím, vyskúšaj a daj vedieť.♥
@milad Pôvodne som robievala tieto kocky s punčovinou, ktorú som si urobila z orezkov, ktoré som dostávala od mami (veľmi veľa piekla, bola vychýrená cukrárka - samouk), keď nám odišla, musela som vymyslieť niečo iné a podarilo sa. Bola by som rada, keby si mi napísala Tvoju orechovú plnku, rada by som vyskúšala. Ďakujem. Ten valček som aj ja použila na vyhladenie, len som to zabudla napísať, už som to napravila.♥
@medovnicek Určite to zvládneš, ja som to s tým marcipánom robila druhýkrát a podarilo sa, držím palce, snažila som sa to rozpísať podrobnejšie, len neviem, či zrozumiteľne.♥
@marijanna Tento určite zvládneš, veď vyskúšaj, keď som to ja zvládla, tiež radšej obaľujem guľky. ♥
milad
...k plnke: uvarím cca 2 dl vody s cca 100 g cukru, časť vody nechám odpariť, vsypem orechy, koľko mi voda prijme, minútku preváram, ono to zhustne, orechy zmäknú, odstavím, vmiešam rum- podľa chuti, nám chutí veľa rumu. tým sa plnka rozriedi a nakoniec vmiešam 2 PL pikantného lekváru. Vychladiť, natierať. Toto je na malý plech, gramáž neuvediem, vždy robím od oka, no to sa nedá pokaziť. Lekvár spôsobí, že sa plnka pekne prilepí. Samé orechy by tak na pláte nedržali. Túto plnku používam aj do tortičiek. Na plát natriem tenko džem, orechovú plnku, vanilkovú varenú- klasickú pudingovú, ovocie a dookola. Nám to takto chutí.
lutricia146
uuuzasny zakusok, robila som ho vcera, ale lepsi kolacik som este asi nejedla....skvelaaa chut, genialne. Dzem som dala kysely ribezlovy a krasne sa to bije, sladke a kysle....neostal uz ani kusok :)
medulienka122
Danda3, neuveríš, ale dnes som natrafila na jeden tvoj rcpt. na mmb, ešte z minulého roku , myslela som, že je aj tu na vareche, hľadala som ho, ale nenašla. Boli to "Čokoládové rohlíčky", chcela som ich dať do kk, ak budeš taká dobrá, hoď ich sem,ak ešte tu nie je, možno som slepá, či čo...))
danda3
@medulienka122 Keď ich budem robiť, určite ich nahodím, lebo kopec receptov som si v PC zmazala, tak ich musím upiecť a nafotiť ešte raz.♥
veronika353
Výborný zákusek,dnes jsem ho pekla,opravdu nemá chybu,úplně se rozplývá na jazyku.Chtěla jsem odložit na vánoce,ale asi nebude co....
danda3
@veronika353 Teším sa, že si si vybrala tento recept a som rada, že chutil, ďakujem za príjemnú správu.♥
andys
Sú nádherné, úplne 5-hviezdičkové a už sú aj v mojej KK :)
Super, že varecha pripomína staršie recepty, tento som - na svoju škodu - úplne prehliadla.
danda3
Ďakujem @andys a @bobina , som rada, že vás koláč zaujal, a tento zvlášť, síce je náročný na prípravu, ale tá chuť stojí za to.♥
anene
danda3, prepáč neskoro sa ozývam, ale dnes som si spomenula, keď som na Vareche uvidela recept "Dvojfarebné kocky", Je podobný recept ako mám ja.
Gaštanové kocky som piekla nekoľkokrát, sú vynikajpce. Problém mi robí biele cesto. Podľa pôvodného receptu mne to bolo riedke a veľa. Prosím ak máš čas napíš či dávka tých surovín je na jednu dávku, lebo v návode píšeš, že si robila z dvoch dávok.
Ďakujem.
danda3
Ahoj @anene , dávka surovín je na jednu dávku, snažím sa biele cesto vyvaľkať nie veľmi na tenko, a čo mi ostane, urobím si rôzne ozdoby, ktoré potom spotrebujem na zdobenie tôrt a rezov - musia sa dobre vysušiť, med a bielky pridávam postupne, nedávam ich naraz, lebo ak je cesto riedke, musím opäť pridať mlieko a cukor. Ale kľudne si zníž dávku o polovicu a uvidíš, koľko toho bude. ♥Som veľmi rada, že sa tak u vás udomácnili.♥
rain333
a zasa skvelý recept ....už podľa teba zaváram (v rúre) tak budem aj piecť, určite urobím s marcipánom lebo ten zbožňujem, jáj slinky mi tečú už teraz....vďaka za inšpiráciu :-)
danda3
Milá @rain333 , som veľemi rada, že sa Ti recept páči a budem ešte radšej, keď si ich pripravíš.♥
martamm
@Danda3 , nenachadzam slov, normalne mi padla sanka nad Tvojimi vytvormi, uz su v KK, dufam, ze sa mi podaria rovnako, ako Tebe :)))))))))
danda3
Ďakujem Martuška, som rada, že sa páči, len to množstvo marcipánu je veľa, som zistila, je to na dva rezy, takže vydeliť dvoma, vždy robievam dve dávky, takže ma to netrklo, že je toho na jeden veľa. Jedine, že by si robila tieto aj figové, potom je to okay. Určite sa podaria.
danda3
@Anene (21.4.2014 12:06)

Ospavedlňujem sa, ozaj to je na dve dávky, napíšem adminke, aby som to mohla opraviť.
tinca
Mala som ich možnosť ochutnať priamo od @danda3 Darinka ich priniesla do školy varenia. Sú naozaj úžasné!
1x danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia