Gaštanové kocky

Autor receptu: danda3

Tento recept som prvýkrát robila svokre na sedemdesiatku a keďže všetkým veľmi chutil, odvtedy ho robievam veľmi často, dokonca ja na svadbu, čo je aj dnešný prípad, dokonca dvojmo, tak som ho mohla nafotiť a pridať na inšpiráciu aj pre vás, je to môj vlastný vymyslený koláčik.

120 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, potom pridáme po častiach cukor a žĺtka s olejom. Nakoniec pridáme múku+kakao+PDP. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme na 180 stupňov piecť cca 15 - 20 minút.
  2. Kým sa piškóta pečie, pripravíme si gaštanovú plnku - zmiešame gaštanové pyré+cukor+maslo+pomleté piškóty (môžu byť aj keksy).
  3. Vychladnutú piškótu prevrátime, stiahneme papier a natrieme ľubovoľným džemom a začneme nanášať plnku, najskôr ju takto namrvím na plát.
  4. Potom pomocou špachtlí vyhladím, chvíľku to trvá, chce to trošku trpezlivosti. Dáme do chladu stuhnúť.
  5. Pripravíme si mliečny marcipán zmiešaním všetkých surovín, množstvo nech vás nemýli, robila som ho na dva pláty. Marcipán sa nesmie lepiť, podľa potreby pridávame cukor alebo sušené mlieko, prípadne med, ak je potreba. Najlepšie je odtučnené Laktino v zelenej krabici(400g), alebo je už dostať aj v alobalovom vrecku (200g). Tieto kocky robievam aj bez marcipánu, kľudne môžete tento krok vynechať.
  6. Takto by mal marcipán vyzerať.
  7. Pomocou fólie si ho vyvaľkám na veľkosť plechu a tiež pomocou fólie ho prenesiem na gaštanovú plnku. Pokúsim sa to opísať - kúsok folie odhrniem - cca 5 cm, priložím z ľavej strany na gaštanovú plnku a zospodu ťahám fóliu smerom doprava a potom ju stiahnem zvrchu.
  8. Orežeme marcipánové kraje, ktoré prevísajú, uhladíme pomocou valčeka a dáme do chladu.
  9. Zbytok marcipánu si vyvaľkám a povykrajujem rôzne tvary, keďže kocky idú na svadbu, tak som zvolila srdiečka. Nechám sušiť na tácke.
  10. Pokrájame na štvorce.
  11. Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením čokolády nad parou, ceru pridávam po troškách, poleva musí byť hustá. A začneme namáčať do polevy, kocku si zospodu napichnem vidličkou, namočím, vytiahnem a
  12. položím na plech vyložený papierom na pečenie pomocou druhej vidličky. Ozdobím podľa momentálnej nálady a stavu zásob v špajzi. Dáme stuhnúť.
  13. Degustácia...mňam, sú proste úžasné!♥
  14. Keďže som kocky piekla z dvoch dávok, ostali mi orezky, tak som urobila aj guľky.
  15. Gaštanové kocky bez marcipánu a namáčané v bielej poleve.