Gágoríky (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Netradičná závarka do polievky. U nás sa pripravovali gágoríky na slávnostnú tabuľu ako svatba, krstiny a Vianoce. Za niektoré fotografie sa ospravedlňujem, nie sú moc ostré, ale chcela som, aby bolo vidieť techniku ich výroby. A ponáhľala som sa, cesto nesmie vyschnúť, potom sa s ním už nedá pracovať.

6-8
porcií
25-30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z polohrubej múky, vajíčka a štipky soli si pripravíme rezancové cesto. Vodu použijeme na zarobenie cesta, cesto je vláčnejšie a dá sa s ním lepšie narábať.
  2. Pripravené bochníčky nechám chvíľu postáť a potom, pomocou tohto už spomínaného prístroja, ho začnem vaľkať.
  3. Ušetrí neskutočne veľa času a energie. Pomedzi jednotlivé vaľania cesto zasypávam polohrubou múkou. Dopracovala som sa na hrúbku č. 2.
  4. Cesto mám stále trochu zasypané múkou. Pripravené cesto pokrájam najskôr na pásiky
  5. a následne na štvorce. Veľkosť naschvál neudávam, krájam podľa toho aké veľké gágoríky chcem mať. Ja som mala teraz asi 1,5 x 1,5 cm.
  6. Potom nastane samotná fáza výroby gágoríkov. Potrebujem na to týchto dvoch pomocníkov: brdo (časť krosien)
  7. a zastrúhanú varešku alebo akúkoľvek drevenú paličku zastrúhanú do špica. Pôvodne sa má použiť vreteno, ale to nemám. Mne manžel zastrúhal drevenú paličku, je to trochu neotesané, a preto sú moje gágoríky trochu väčšie.
  8. Teraz nastáva samotná fáza prípravy. Na brdo si dám štvorček cesta,
  9. vretenom (paličkou, vareškou) zachytím cesto
  10. a prstom ľavej ruky si ho pridržiavam a pomaly otáčam vretenom po brde
  11. až vytvorím gágorík s ryhami od brda na povrchu. Opatrne stiahnem dole z vretena a dám nabok, tiež zasypávam polohrubou múkou, aby sa jednotlivé gágoríky nelepili.
  12. Zrýchlená verzia: Na brdo si dám viac štvorčekov cesta
  13. a rýchlo ich pozatáčam
  14. takto. S cestom sa musí pracovať rýchlo, aby neoschlo, potom sa už nedá zatáčať a láme sa.
  15. Hotové gágoríky vyvarím vo vriacej osolenej vode a použijem ako závarku do vývaru. Alebo nechám poriadne vysušiť a mám nachystané odložené v plechovej krabici na sviatky.