Fusilli s kvakou v smotanovej omáčke

elixir - fotkaelixir, 28. novembra 2012
Fusilli s kvakou v smotanovej omáčke
Foto: elixir

Žiadny kulinársky zázrak... :) Skôr rýchle a aj vcelku chutné jedlo, keď prídete večer domov a potrebujete niečo rýchlo spapať.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
1 ks
50 g
100 ml
1 KL
2 PL




Postup

  1. 1

    Dáme si variť cestovinu s polievkovou lyžicou masla a soľou podľa chuti. Medzitým si nakrájame cibuľku a dáme opekať na masielku do sklovita. Pridáme očistenú a na drobno nakrájanú kvaku. Posolíme a opekáme zjemna 3 minútky.

    Fusilli s kvakou v smotanovej omáčke - obrázok 1
  2. 2

    Podlejeme, pridáme tymián, korenie a smotanu, podusíme 3 minúty. Potom príde na radu salámka, ktorú pridáme nakrájanú na malé štvorčeky a všetko necháme na miernom plameni ešte 5 minútiek.

    Fusilli s kvakou v smotanovej omáčke - obrázok 2
  3. 3

    To sa nám akurát i dovarili cestoviny. Premiešame, ozdobíme podľa nálady a môžeme podávať.

    Fusilli s kvakou v smotanovej omáčke - obrázok 3

Diskusia k receptu

rea1
Kvaka je úžasná zelenina (teda - podľa mňa) ale nikde ju nedostanem kúpiť. Jedla som ju kedysi dávno u mužovej tety na Liptove, nevedela som sa toho dožrať a stará pani mala zo mňa kino, že veď to je repa, ktorou sa na Liptove napchávala kedysi chudoba, ale hoci som si semiačko od nej priniesla, v Bratislave vyrástli iba biedne kvakuľky veľkosti väčšej reďkovky. Vraj je to zelenina, ktorá potrebuje nehostinné podmienky, chlad, kamenistú pôdu, a potom sa jej darí. Ja som ju div že neofukovala a ... a trt. :-((( Veľmi, veľmi rada by som si ju kúpila, na cene nezáleží, len neviem, kde. Poradí mi niekto? Ale naozajstnú KVAKU, takú krásnu žltú ako je tá na prvom obrázku, nie vodnicu, ktorú bežne predávajú ako "veď to je kvaka, panyčko, kvaka".
Aha, jasné, že si tento recept spravím - len čo tú kvačisko zoženiem.
elixir
rea1, rozumiem, aj tu je ťažké kvaku zohnať... v BER máme obchod Rewe, tam to tiež nemajú v každej predajni, ale jednu som objavila, kde sa dá zohnať... neviem ako dlho, tak sa z nej aspoň teraz teším. Dúfam, že sa Ti ju podarí nájsť. Asi jedine tak, že keď budeš v blízkosti nejakého obchodu, kam bežne nechodievaš, treba len rýchlo zbežne hodiť očkom po zelenine. Inak sa to asi nedá. :/
alena45
@rea1 , kvaka, česky tuřín (české slovo sa mi veľmi páči) - semená som dostala normálne v Semenách u nás v Tržnici, posiala, ale nič z nich nevyšlo. A tak ma napadlo, keď má rada kamenistú pôdu - dať ju do skalky ! Smajlíka neviem pridať.
sugarpop
ja som nikdy kvaku nejedla, vedel by mi niekto tú chuť porovnať s niečím bežnejším?
rea1
@alenka , keď som predala záhradu, prestala som hľadať kvakové semiačko. ten nápad so skalkou sa mi páči, ak budeš úspešná, nezabudni dať vedieť. :-)))))
@sugarpop , mne chuť varenej kvaky vzdialene - ale naozaj veľmi vzdialene - pripomína chuť vareného mladého kalerábu (toho sa tiež neviem dodžgať), len má oveľa silnejšiu takú akoby čpavkovú príchuť. proste - je to famózne. aj na surovo, ako kaleráb. :-)) bože, veď slintám ako pavlovov pes! ja chcem kvaku! :-)))
elixir
@sugarpop : ako píše rea, vôňou a aj chuťou to pripomína kaleráb, len je to trošku inakšie.
garanco
Viem, že Nemci s obľubou používajú kvaku, no aj na Slovensku, na Spiši je obľúbená, no v inej úprave. Ja som ju tohto roku tiež pestovala, no urodili sa d v e "chúďatká". Tú menšiu som už uvarila so zeleninou a tú druhú skúsim podľa Teba. (vraj sa u nás tohto roku neurodila ani tam, kde po iné roky narastie veľká ako hlava)
elixir
@garanco : Dúfam, že Ti bude takáto úprava chutiť. To ma mrzí, aké je to zložité mať kvaku teraz, čo som tu čítala aj od ostatných varecháčok, držím palce, nech je to budúci rok lepšie. Ja sama som kvaku donedávna nepoznala, iba z rozprávania, starká ju priam miluje... :) Občas si ju varí, ale teraz ju už tiež dlho nemala. Ja som ju ochutnala len prednedávnom a veľmi mi chutí... ale tiež vidím, že je to asi dosť vzácne ju zohnať v týchto dňoch, tak si ju aj o to viac vážim.
peta5
aj v našom rewe ju minule mali a nevedela som čo by som si s ňou počala, takže touto cestou vďaka za inšpiráciu v pondelok ju utekám kúpiť..:)
elixir
peta5, prajem dobrú chuť. :) mám tu aj polievky z kvaky, tiež sú chutné- teda aspoň nám doma chutili. :)
peta5
ďakujem, musím povedať že je to fakt vynikajúce jedlo. len som urobila menšiu úpravu, kedže som mala tej kvaky nejako moc veľa, tak som takmer tri štvrtinu vybrala a zvyšok rozmixovala ponorným mixérom, tým sa to pekne zahustilo a podliala som to vývarom. no hrče za ušami :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia