Foto: marienka44
V detstve sme ju často jedávali na večeru a zapíjali sladkým mliekom.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistené, umyté väčšie zemiaky prekrojíme napoly a potom na tenké plátky, zalejeme väčším množstvom vody, primerane osolíme a varíme do zmäknutia asi 30 minút. Potom časť vody zlejeme do pripraveného hrnčeka ( možno ju budeme potrebovať na zriedenie fučky ). Habarkou alebo teraz už mixérom rozmixujeme zemiaky spolu s pridanou polohrubou múkou (môže sa dať len hladká múka, ale vtedy sa zvyknú robiť nežiadúce hrčky) na jemnú kašu a dáme ju naspäť na oheň. Miešame, aby sa všetky vrstvy fučky prehriali a múka sa uvarila. Fučka pritom odfukuje a na povrchu robí také malé krátery. :-)
- 2
Medzitým si na panvici (sklokeramickej) rozpražíme nakrájanú údenú slaninku (ja som mala z mangalice), pridáme bravčovú masť a pokrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda. Podávame na plytkom tanieri, v strede urobíme jamku a do nej dáme opraženú cibuľu s masťou. Každé sústo namáčame do masti a cibule. Studené sladké mlieko je výborný doplnok k fučke. Doma sme údenú slaninu nikdy nedávali, to len ja som si vymyslela "lepšiu" verziu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prajem ešte pohodovú nedeľu.
Moja svokra (západné Slovensko) ju na druhý deň prihrievala, čo sa mi vidí veľmi nezdravé, nakoľko v zemiakoch (podobne aj hranolky) smažených nad určitú teplotu, sa tvorí rakovinotvorná látka.
A fučka má vraj také meno podľa toho, že pri varení odfukuje... a stolovníci odfukujú až po jej zjedení:-))