Fučka

marienka44 - fotkamarienka44, 21. februára 2015

V detstve sme ju často jedávali na večeru a zapíjali sladkým mliekom.

45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
4 PL
trochu
asi 4 PL
1 ks
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Očistené, umyté väčšie zemiaky prekrojíme napoly a potom na tenké plátky, zalejeme väčším množstvom vody, primerane osolíme a varíme do zmäknutia asi 30 minút. Potom časť vody zlejeme do pripraveného hrnčeka ( možno ju budeme potrebovať na zriedenie fučky ). Habarkou alebo teraz už mixérom rozmixujeme zemiaky spolu s pridanou polohrubou múkou (môže sa dať len hladká múka, ale vtedy sa zvyknú robiť nežiadúce hrčky) na jemnú kašu a dáme ju naspäť na oheň. Miešame, aby sa všetky vrstvy fučky prehriali a múka sa uvarila. Fučka pritom odfukuje a na povrchu robí také malé krátery. :-)

  2. 2

    Medzitým si na panvici (sklokeramickej) rozpražíme nakrájanú údenú slaninku (ja som mala z mangalice), pridáme bravčovú masť a pokrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda. Podávame na plytkom tanieri, v strede urobíme jamku a do nej dáme opraženú cibuľu s masťou. Každé sústo namáčame do masti a cibule. Studené sladké mlieko je výborný doplnok k fučke. Doma sme údenú slaninu nikdy nedávali, to len ja som si vymyslela "lepšiu" verziu.

Diskusia k receptu

izabella929
@marienka44 ,veľmi obľúbené jedlo, ktoré som vždy zapíjala domácim kyslým mliečkom...so slaninkou a cibuľkou nebíčko v papuľke.-)
zvedavec
My si to ešte posypeme bryndzou, k tomu hrnček kyslého mlieka a máme dokonalý obed, už sa len do neho pustiť.
motyka
U nás to nevaríme. Počula som na toto jedlo veľa chvály, tak to určite vyskúšam. I tvoje vyzerá s tou slaninkou a cibuľkou veľmi jedlé.
terinka55
Tiež si mi pripomenula detstvo a ako veľmi dávno som toto výborné jedlo nejedla, ďakujem!
caterina
parada, vyzera to neskutocne dobre. A urcite aj chuti ;)
dosa
....mnam, takuto mozem aj kazdy den..:)))
emanela
My sme ju jedávali s prepusteným maslom. Mňam
boxik
Keď zvýšilo na večeru a pri zohrievaní sa pripiekla na dne hrnca bola o túto lahôdku medzi nami vtedy deťmi bitka. Jednoduché a fajnové , hlavne pripomienka že aj z dnes už dosť zaznávaných zemiakov sa robia síce jednoduché , ale chutné jedlá.
bojar
Ja ju robím z hladkou múkou a nerobie sa mi hrčky. Pri domácej slaninke nie je potrebná masť a u nás sa do omastku s uškvarenou cibulkou pridáva mletá paprika. Fučku zapíjame kyslím mliekom, cmarom ... a to by ste sa pozerali ako to chutí mojim českým vnúčatám
tinca
tiež mi fučka pripomenula detstvo často sme ju mávali,ale bez slaninky,len s cibuľkou a kyslým mliekom.
elekra
U nás sa fučka varieva na večeru a veru ešte nám nikdy nezostalo "na pripečenie". Vždy sa všetka spráska. Chutí aj našim vnúčatám. Lacné a veľmi dobré jedlo, odporúčam všetkým milovníkom zemiakov.
jjanosik
My sme pouzivali rozpustene maslo miesto slaninky - bez cibulky, ale s cukrom.
marienka44
Ďakujem Vám všetým za milé komentáre. Ani som netušila, že také obyčajné jedlo tak zaujme Vašu pozornosť.
Prajem ešte pohodovú nedeľu.
venusa
S maslom, cibulou, slaninou. Fucka je tak jednoducha a pritom chutna a rychlo urobena a da sa na nej zgustnut
oma444
my sme robili aj sladku verziu,posypanu kakaom,cukrom a na dne kratera bolo rozprazene maslo.Kazdy si polieval svoju cast masielkom a skrabal vzdy vrchnu,sladku cast.To bola dobrota.
smejkad
ja som na slano fucku videla prvy raz tu na Vareche, u nas stale iba sa pocukrilo, polialo poprazenym maslom a uz sme mali hrce za usami :-)))
rea1
fučka nasladko - to počujem prvýkrát. naša babička nám ju robievala vždy iba naslano, s cibuľkou a omastenú. nasladko krupicová kaša, naslano fučka. a ja už pri takomto zadelení ostanem, aj keď fučka nasladko s maslom môže byť mňamózna. :-))
marienka44
Fučka zo zemiakov, jedine na slano. Na sladko sa predsa robí krupičná kaša, so škoricou, maslom poliatym, s kakaom atď.
Moja svokra (západné Slovensko) ju na druhý deň prihrievala, čo sa mi vidí veľmi nezdravé, nakoľko v zemiakoch (podobne aj hranolky) smažených nad určitú teplotu, sa tvorí rakovinotvorná látka.
garanco
Moja mama a jej sestra ju zbožňovali, ja som ju nejedla, volala som to jedlo škrob (veď niekedy sa škrob varil). Ale naša dcéra ako dospelá objavila recept na fučku v nejakej kuchárskej knihe, tak si ju občas uvarí - tiež len pre seba, asi sa v nej ozvali gény...
A fučka má vraj také meno podľa toho, že pri varení odfukuje... a stolovníci odfukujú až po jej zjedení:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia