Frankfurtská zelená omáčka

Autor receptu: peta5

Ako už názov napovedá, recept pochádza z Frankfurtu a na zelený štvrtok nesmie chýbať v žiadnej domácnosti vo Frankfurte a okolí. Je príjemne osviežujúca a chutí nielen cez veľkonočné sviatky, ale aj v lete, keď je horúco a neviete čo s bylinkami zo záhrady. Velikán Goethe ju vraj nadovšetko zbožňoval. Tak sa nechajte inšpirovať...

15 minút
príprava

Postup

  1. Toto sú najčastejšie používané druhy byliniek, ktoré tu pár dní dopredu predávajú ako hotovo balené v potravinách. Myslím že keď nemáte presnú zostavu svet sa nezrúti, kedže som sa o recepte rozprávala s viacerými gazdinkami, niektoré zamenili nejaký ten druh, avšak všetky sa zhodli že kôpor teda rozhodne nie. Tu prikladám foto byliniek, ak ich nepoznáte podľa názvov ktoré som uviedla, tak snáď foto viac napovie.
  2. Nachystám si všetko čo potrebujem. Niektoré gazdinky dávajú namiesto jogurtu kefír, už som aj takúto obmenu koštovala a bola super. Ale teraz som chcela pridať recept čo najviac origoš :)
  3. Bylinky si umyjeme a upravíme podľa potreby. Ja som napr. ostrihala zbytočne dlhé stonky z petržlenovej vňate. Potom ich dáme do misky, pridáme smotanu, jogurt a mixujeme ponorným mixérom až kým nám nevznikne krásne zelená omáčka. Pridáme soľ, korenie, horčicu, zamiešame a dáme do chladničky minimálne na dve hodiny odstáť. Takto nejak.. Podávame s varenými zemiakmi a s vajíčkami uvarenými natvrdo. Niektorí časť vajec nasekajú nadrobno a zamiešajú do omáčky. Ostatné potom servírujú s omáčkou a zemiakmi.