Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)

Autor receptu: redakcia

65 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 10 minút. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, olivový olej a kvások a miešame, kým sa cesto nespojí a nedá sa z neho urobiť guľa.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime rukami. Ak treba, pridáme trocha múky alebo niekoľko kvapiek teplej vody. Miesime dovtedy, kým je cesto vláčne a nelepí sa. Na dotyk musí byť suché. Miesime ho ešte 10 minút. Ak ho stlačíme prstom, musí byť pružné a vrátiť sa do pôvodného tvaru.
  3. Veľkú misu vymastíme olivovým olejom. Guľou cesta prejdeme po zaolejovanej ploche, aby sa cesto pomastilo. Nožom urobíme na povrchu kríž, prikryjeme ho utierkou a necháme 1 až 1,5 hodiny kysnúť, až sa zdvojnásobí jeho objem.
  4. Cesto znova premiesime, niekoľkokrát udrieme doň päsťou, aby vyšiel von vzduch a zľahka niekoľko minút miesime.
  5. Koláč pripravíme tak, že v rajnici zmiešame maslo s olivovým olejom, pridáme cibuľu a polovicu tymianu. Prikryjeme pokrievkou, občas premiešame a dusíme asi 45 minút na slabom plameni, až kým cibuľa zmäkne, ale nezhnedne.
  6. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Rúru zohrejeme na 200 °C. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Plech naolejujeme, preložíme naň cesto a posypeme ho cibuľou. Na cibuľu uložíme do mriežky sardely, do kosoštvorcov položíme olivy a pečieme asi 20 minút, kým koláč slabo zhnedne. Posypeme ho zvyšným tymianom a pokrájame na štvorce. Podávame teplý.