Francúzske zemiaky fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 3. marca 2011
Francúzske zemiaky (fotorecept)
Foto: dorisa

Francúzske zemiaky robím od istého času zo surových zemiakov, a môžem povedať,že mi lepšie chutia, ako z uvarených v šupke. Tu je môj recept.

4-6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1000 g
200 g, , slaninka, udené mäso-podla výberu
2 ks, uvarené
1 ks
4 ks,(struhaný)
2 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si suroviny.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarila som si 2 vajcia natvrdo.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som si zemiaky a nakrájala na plátky.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájala som si slaninku a klobásku.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som si olejom vymazala zapekaciu misu.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na spodok som rozložila polovicu zo zemiakov. Osolila som ich(mierne).

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na zemiaky som navrstvila zmes slaniny a klobásy a pokrájané vajíčka.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tiež som pridala na plátky nakrájanú cibuľu.....

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ....a plátkový syr(ktorý mi ostal z chlebíčkov)Inokedy dávam postrúhaný tvrdý syr.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec všetko zakryjem druhou polovicou zemiakov. Trocha som to posolila a okorenila.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kyslú smotanu som zmiešala s rozšľahaným vajcom a všetko som ňou zaliala.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dala som do rúry piecť na 200 stupňov, najprv prikryté a potom odokryté. Treba dlhšie zapekať,nakoľko sú zemiaky surové.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Keď je jedlo urobené, môžeme servírovať. Mne najlepšie chutí so zaváranou cviklou, alebo uhorkami. Priateľ si dal k tom zavárané kuriatka.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jarunka
Este som nerobila zo surovych zemiakov ani syr som nedavala. Nabuduce vyskusam podla teba.
evanaaa
Zo surových zemiakov som už robila, ale treba dávať pozor a kúpiť B-čka,( alebo C-čka), lebo ozaj sa to bude dlho piecť, kým ostatné suroviny máte vlastne dávno hotové. Výhoda je, že neteba zemiaky variť a hádam aj lepšie chuťovo. Tiež nedávam cibuľu ani syr - ešte ma to nenapadlo, ale s cibuľou je to iste dobré.
evanaaa
Dorisa, ja som myslela, že tam sú slivky ( ha, ha) a to je malá cvikla.
betty21
Skúste niekedy dať len surové zemiaky a špekáčiky. Netreba ani vymastiť. Dať 3 - 4 kyslé smotany. Vynikajúce.
pacik
Cibuľa je nich výborná, minule som pridala aj brokolicu a tiež to bolo jedlé
lidia3
Tiež ich mam už urobene.,len ich zapiecť.Robim tak isto.Su dobre.
viedra
ale ano su to francuzske zo surovych zemiakov su štavnatejšie tiež robim takto
duschko
Zo surovych zemiakov som este nerobil. Musim vyskusat. Ta cibula je tam velmi dobra, no davam ju len na jednu polovicu, lebo moja cibulu nemusi. Foto je ozaj vydarene. Ukladam do MKK
marcy
zapekané jedlá milujem :-) robievam zo surových zemiakov,dávam urestovaný pór,alebo cibuľku + šunku ,slaninku na hrebene nakrájanú dávam až na záver navrch pripiecť...bez cvikly,či sladko-kyslých uhoriek ani to jedlo nechcem
1x sonson
zuzi70
pridávam sa, zo surových zemiakov sú lepšie,robíme to tak roky...s domácou klobásou to nemá chybu...ano,Francúzi nemajú naše franc.zemiaky,ale aj naša turecká káva nieje ako v Turecku...to sú len zrejme názvy... :)
jerica
@dorisa vynikajúce,robievam s uvarených zemiakov v šupke ,Tvoj recept dokazuje aj s Tvojou skúsenosťou že surové zemiačky nasajú šťavu čo pustí aj klobáska so smotanou:-)
dorisa
@zinajdha , veď to je jedno,ako sa jedlo volá,nie? ani rusi nevedia, čo su to ruské vajcia. Hlavná vec, že je to jedlé a že nám to chutí. Všetkým veľmi pekne ďakujem za komentáre, ani som netušila, že taký ohlas budú mať:)))
1x ruondo
coldbery
Ja francúzske zemiaky robím len zo surových zemiakov a zo špekáčikov....tiež dávam veľa cibuli..ale ja to všetko nakrájam na väčšie kocky a spolu premiešam s korením a vysypem na naolejovaný plech a polejem to rozšľahanými vajičkami v mlieku a dám zapiesť....je to vynikajúce jedlo.....príloha...čokoľvek...:-)))
drobcek19
Ja ich tiez robim zo surovych zemiakov ale ako zalievku davam pomiesanu sladku a kyslu smotanu tak je to najlepsie a ked robim z varenych davam ako zalievku mlieko s rozslahannym vajickom, tiez skvele. Vyskusajte obidva sposoby.
3stan
dnes sme ich práve dojedli som chcela vyskúšať nový pekáčik tak preto . a ja len zo surových robím som myslela že každý tak ale ako čítam robia aj z varených, jedla som aj tie z varených od známej ale je to uplne iné . a kedže mi ostali zvyšné bielka tak som pred dopečením pokryla snehom že skusim čo to bude a vydarilo sa . tiež dávam skoro to isté ako dorisa s tým rozdielom že si cibulku nakrájam na jemno a posmažím , nie surovu je to jemnejšie aj nemáme radi ked sa tam ťahá taká velká nepokrájanaá cibula .
3stan
joooj som zabudla sa spýtať ellinka51, že aké su francuzske zemiaky teda ???? :-)
evanaaa
Francúzske zemiaky - klasika -varené v šupke, varené vajcia, klobása ( údenina), zálievka: kyslá smotana rozmiešaná s vajcami. Toto bol kedysi pred desaťročiami základ od ktorého sa rozvíjala ďalšia "tvorivosť" takže každý si pridá podľa chuti čo chce a čo má, pritom všetky spôsoby sú dobré a chutné. Ja to volám už radšej prekladané zemiaky, načo francúzske. ( Ani španielske vtáčky nevaria Španieli,...).
cica2
naše obľúbené jedlo, robievam striedavo buď zo surových zemiakov alebo uvarených v šupke
afataga
ja zemiaky najskor osupem a trochu uvarim tak 8 min. tiez je to dobre a nedavam syr ani cibulu, myslim ze to tam nema byt, ale doporucujem pomiesat kyslu smotanu a slahacku s vajcom
zmmm
a ja dávam párky, kukuricu a hrášok
nikka201
vždy ich robím zo surových zemiakov...a nemajú chybu....
uhorka
Dnes to vyskúšam tu cibuľu netreba orestovať skúsim surovú
dorisa
@uhorka , ja som tiež dávala a aj vždy dávam len surovú cibuľu.
Ďakujem za komentár.
seecso
podobné, len už nedávam cibuľu ona potom pokazí chuť tej klobáske aj keď ja by som cibuľu dal aj do pudingu hádam...



dorisa
@seecso , ja som nikdy nerobievala s cibuľou, až raz..a odvtedy stále. Cibuľu môžem každý deň a všade..teda skoro všade:) Máš ich pekné.
1x ruondo
ruondo
presne takto si to predstavujem a jedine zo surových zemiakov. Cvikla je super, ja ju mám rád pečenú. Jednoducho vyberiem menšie cvikly a celé ich dám na vrch k zemiakom piecť (na kraj pekáča). Keď je to hotové , narežem ich na kolieska. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha