Francúzske Croissanty fotorecept

peteer - fotkapeteer, 20. septembra 2011
Francúzske Croissanty (fotorecept)
Foto: peteer

Toto je recept na croissanty podľa francúzskeho originálu. Kto raz zažil pravé raňajky vo Francúzsku, určite nezabudne na tú úžasnú vôňu a chuť čerstvých croissants s maslom a džemom ... k tomu kávička ...

16-20
porcií
720 minút
príprava
20 minút
na 180-190 °C

Suroviny

500 g
70 g
10 g
20 g
50 g mäkké
200 g
250 g
  na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame všetky suroviny okrem 200g masla ktoré udržujeme v chlade a vypracujeme cesto. Je to 50% cesto (pomer mlieka k múke), preto je zozačiatku dosť hutné. Miesime ho tak cca 8 min. Na croissanty je potrebná múka T530 alebo T650 (múka s vysokým obsahom lepku, ináč by cesto nenarástlo ako potrebujeme). Vypracujeme bochník, ktorý narežeme aby sa nám s ním neskôr lepšie pracovalo a prikryjeme fóliou. Necháme pri izbovej teplote a venujeme sa poslednej surovine.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    200g chladného masla si položíme na pomúčenu fóliu a poriadne ho valčekom zbijeme.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cieľom tejto bitky je vypracovanie tenkej placky obdĺžnikového tvaru (cca 3mm). Keď už je maslo dostatočne vytrestané (dostatočne tenké) - zabalíme ho do fólie v požadovanom formáte, vyvaľkáme a uložíme do chladničky. Keby maslo pri práci prirýchlo mäklo, môžeme ho na chvíľku odložiť zabalené do mrazničky.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodinke kysnutia je už aj naše cesto krásne pripravené na svoj osud

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Narezanie nám pomohlo k tomu aby sme z bochníka ľahšie vyvaľkali tvar obdĺžnika ( cca 8mm hrúbky), na ktorý si teraz položíme pripravené maslo. Malo by byť tak 1-2cm od okrajov, v dvoch tretinách plochy cesta.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrchnú tretinu cesta preložíme...

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... a dokončíme to preložením spodnej časti. Takto pripravené cesto otočíme o 90° a rozvaľkáme na pôvodný tvar. Znova spravíme trojitý preklad a cesto odložíme na pol hodinky do chladničky oddýchnuť. Takto sme vytvorili prvé tri vrstvy (vrstvy s maslom sa nerátajú). Po pol hodine cesto znovu rozvaľkáme (otočené o 90°), spravíme trojitý preklad a uložíme do chladničky oddýchnuť. Toto zopakujeme ešte posledný, tretí krát...takže cesto bude mať spolu 27 vrstiev. (tretí posledný preklad môžeme spraviť aj tak, že kraje cesta zložíme do stredu a celé to zavrieme ako knihu - cestu teda dáme 4 nové vrstvy = 36 vrstiev dokopy namiesto 27 pri trojitom preklade). Nakoniec cesto voľne zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddychovať niekoľko hodín - najlepšie celú noc (alebo aj dlhšie, :) podľa toho kedy chceme mať raňajky).

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V deň pečenia si cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 8mm. Široké by malo byť cca 24cm. Pozdĺžne rozrežeme, takže vzniknú 2 pásy po 12cm. Jeden si hneď odložíme do chladu...

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a z druhého si narežeme trojuholníky (výška teda bude 12cm, šírku volíme podľa toho aké dlhé chceme croissanty mať). Tie krajné odrezky použijeme ako plnku (vložíme do vnútra pri balení), alebo na také malé nepodarené (aj to sa popapá).

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Stred narežeme a všetky rohy ponaťahujeme.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rolujeme od stredu - smerom do strán. Špičku croissanta si pridržiavame, naťahujeme aby skončila zbalená pod croissantom.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Poukladáme na plech, necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1hod a pred pečením potrieme vajíčkom.

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180-190°C cca 18-20 min. Potom ešte dopečieme pri vypnutej rúre a pootvorených dvierkach cca 5 min. Nakoniec necháme vychladnúť na rošte. Bon appétit...

    Francúzske Croissanty (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Krásne a určite chutné croissanty. Skvele zdokumentovaný recept, zrozumiteľný, uložím si do KK, ale neviem, či sa niekedy k tomu odhodlám :-)
Pripomenul si mi prekrásny rok strávený v Paríži a naozaj žiadnu nedeľu nesmeli chýbať na raňajky práve upečené croissanty, ešte teplá bábovka a bagetky, k tomu výborný džem a skvelá kávička.....a keďže malé pekárničky sú takmer za každým rohom a pečivo v nich pripravené sa nám doma asi ťažko podarí tak ako skúseným profesionálom, asi nikto sa doma nezaoberá s jeho tak náročnou prípravou. Tvoje croissanty aj celková ich príprava a zdokumentovaný postup sú úžasné a nedá mi nevyskúšať ich prípravu, i keď vopred viem, že také ako som ich jedávala vo Francúzsku sa mi určite nepodaria, ale tie tvoje zavoňali až tu, tak to musím skúsiť....ďakujem Ti veľmi pekne za krásny recept a svelú spomienku......
..teeeda precizny fotopostup,Francuzko moja oblubena destinacia,konkretne v Parizi som bola par krat v oblubenom malom hoteliku v 8 obvode a croissanty k ranajkam patrli neodmyslitelne k nim..vozili ich este teple zo susednej pekarne,,jaj neviem ci sa tam aj na jesen nevyberiem,tak si ma spomienkovo naladil:-D
Dakujem za komentare. Asi najviac komplikovane na tom bolo spisanie tohto postupu :). Snazil som sa ho spracovat tak aby si to mohol vyskusat naozaj kazdy. V skutocnosti je to jednoduchsie ako sa zda...len sa treba pripravit na vacsi pocet (v celku jednoduchych) krokov.
Marcy, 100% - na pravda :)))
Tinca, manzelka je expert na sk kuchynu. Uz ju musim konecne prinutit aby sa aj ona niecim pochvalila. Vie toho ovela viac. My muzi sa v kuchyni len tak hrame - no skutocne kralovne ste aj tak Vy - zeny.
@peteer obdivuhodné:-) nádherne a precízne nafotené.
Tento recept priniesol manžel od kolegyni s malou obmenou, že maslo treba nechať zmäknúť a natrieť po prvom rozvalkaní cesta. Obdivujem Tvoj spôsob vymlátenia masla :-)
@babav aj Tvoj recept zožal u nás úspech, piekla som to viackrát, naposledy som plnila vanilkovým krémom-mňam:-)
Nadherne, ako od profesionala! A vdaka za kompliment nam, zenam, ze sme 'skutocne kralovne v kuchyni' :-). No to malokedy od muzov pocut. Oni si vacsinou myslia, ze varia lepsie :-))).
Včera som ich robila na večeru a boli FANTASTICKÉ. Nie som žiadna pekárka, ale ten postup je zrozumiteľne napisaný a super zdokumentovaný, že sa vydarili. Krásne sa nafúkli, boli ľahúčke ako paperie. Ďakujem za recept, určite ich budem pravidelne robiť.
Chcem sa opýtať, môžem použiť aj múku T1000 - Babičkina voľba, pretože nemôžem nikde zohnať T650 ani T530 :D
Nechcem aby bolo cesto príliš hutné.
T650 majú takmer v každom obchode, niekde pod názvom pšeničná polosvetlá... T1000 bol tuším model Terminátora :-)

Pridaj komentár k receptu: