Francúzka bageta fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 18. januára 2013
Francúzka bageta (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Ďeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky:) Bageta je druh pečiva pochádzajúceho z Francúzska, ktoré je tvarom neobvykle dlhé v pomere ku svojej celkovej Zobraziť celý popisĎeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky:) Bageta je druh pečiva pochádzajúceho z Francúzska, ktoré je tvarom neobvykle dlhé v pomere ku svojej celkovej veľkosti. Bežná bageta je 5 až 6 centimetrov široká a môže byť až meter dlhá. V priemere váži okolo 250 gramov.] Bagety sa používajú väčšinou na sendviče alebo jednohubky. Vo Francúzsku veľmi často tvoria základ raňajok.Tento recept mam od mamky a ta ho ma z nieakeho časopisu:)...niekedy robievala na ranajky(ked nemala spania:D)

2
porcie
30 minút
na 220 °C

Suroviny

50 g
600 g
1 PL
21 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Ďeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky: Celozrnu muku zmiešame s 50 ml vody,zakryjeme priesvitnou folioua pri izbovej teplote necháme stáť 24 hodín.(takzvaný ľahký domáci kvások ktorý dáva bagete špeciálnu arómu)

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň v mise zmiešame "kvasok" s mukou a soľou.

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Droždie rozmrvíme a spolu s medomdohladka rozmiešame asi v 300 ml studenej vody.

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme do misy a všetko spolu dokladne zmiesime:) Cesto prikryjeme a priblížne 30 minút necháme odpočívať.

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakysnuté cesto rozpolíme a necháme odpočívať ďalľích 10 minút.

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z oboch kusov vygúľame na pomúčenej doske dlhý valec-nie však dlhší než plech. Trošku ho sploštíme.

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jednu pozdlžnu stranu zahneme mierne dovnútra,druhu preložíme cez ňu a pevne stlačíme.Bageta tak získa svoj typický tvar.

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech vystelieme papierom na pečenie.Položíme naň bagetu možme aj obe podľa toho ake veľke ich chceme a opäť ju necháme kysnúť asi 1 hodinu.Rúru predhrejeme na 220 stupnov.Každých 5 cm urobíme do bagety zľahka šikmý zárez dobre naostreným nožom.Tu su už vykysnuté:)

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na dno rúry nalejeme 1/2 hrnčeka vody,plech položíme na prostrednú koľajničku,Dvierka rúry okamžite zatvoríme a bagetu pečieme v horúcej pare priblížne 30 minút do zlatista. Bagety nechme vychladnúť. Nezabudajte na pravidlo francúzov:bageta nesmie byť staršia ako pol dňa.....ale ak to nejde tak ju potom iba znova ohrejeme v rúre na 180 stupnov alebo zamrazíme a po rozmrazení dáme na chvíľku piecť:)

    Francúzka bageta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tiginko
parádne ich máš Kajka, tuším poteším cez víkend rodinku tvojimi bagetami. Páči sa mi, že nie sú len "biele"
denyany
pekné sa ti podarili! si ozaj šikovná a občas by som ťa vymenila s niektorou dcérou- aspoň na pár hodín.
tinka1
super...krasne ich mas... urcite vyskusam :)
molon
pekné bagety, pekná "pekárka" =:o)
2010
Si sikovna pekarka a mas ich krasne tie sendvice, ale sorry to nie su baquette , neber to ako kritiku lebo na slovensku sa naozajstne baquetty nepredavaju pozri na konci videa ako vyzeraju v reze a som si isty ze sa ti tiez podaria tak isto upiect. Cheers



marijanka712
krásne vydarené maxi bagety a je pekné, že sa púšťaš aj do takejto práce do ktorých ani my staršie nemáme odvahu ....
kajusiqq
Ďakujem vam všetkým veľmi pekne:).....a @2010 aj keby to bola kritika nevadí:)možno raz sa mi podarí aj taka bageta:))
evusik
tie videá sú výborné, stojí zato si ich pozrieť... @kajusiqq si šikovná upiekla si krásne bagety, možno nie pravé francúzske ale určite sú dobré... ak môžem poradiť ja by som dala viac vody... ja dávam na 500g múky 350ml vody, ty máš na 650g 350ml vody, nechaj ich dlhšie kysnúť budeš ich mať také ľahšie :-) nech sa ti darí....
tatranka
Ďakujem!!! Veľmi si mi pomohla svojimi videami vylepšiť prípravu mojich bagiet a iného pečiva.Tvoje bagetky sú veľmi pekné,vydarené.
violetacamorova
Krasne bagetky si upiekla a aj tie tvoje komentare okolo nich su zaujimave. Ja bagety moc nemusim ale pri tych tvojich ich mam chut upiect. :)
ethanel
Sikovnica, mama musi byt hrda na svoje dievcatko, len tak dalej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia