Focaccia pugliese fotorecept

bonvivanka - bez fotkybonvivanka, 2. októbra 2016

Focaccia je typ posúchu, ktorý neodmyslitelne patrí k regiónu Puglia v Taliansku. Chutný, chrumkavý, je výborný ako chlieb k predjedlám, či pochúťka k vínu. Zobraziť celý popisFocaccia je typ posúchu, ktorý neodmyslitelne patrí k regiónu Puglia v Taliansku. Chutný, chrumkavý, je výborný ako chlieb k predjedlám, či pochúťka k vínu. Má veľa variant, môže sa ochutiť aj olivami a rajčinami.

10
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 ks
7 g sušené
350 ml
1/2 PL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    V originálnom recepte sa používa múka z tvrdej pšenice a polohrubá múka v pomere 200 gr a 300 gr. Ja som mala k dispozícii iba polohrubú, ale vyšlo to dobre. Múka z tvrdej pšenice je žltkastá a hrubozrnnejšia, preto je cesto vzdušnejšie a chrumkavejšie. Pripravíme si dva stredne veľké zemiaky, ktoré uvaríme v osolenej vode a prelisujeme.

  2. 2

    Sušené kvasnice 7 gr. sáčok zmiešame s trochou teplej vody a 1/2 lyžičky cukru. Múku a prelisované uvarené zemiaky zmiešame, pridáme 1/2 lyžice soli. Vytvoríme si kopček a do stredu nalejeme rozpustené kvasnice. Prilejeme vlažnú vodu a pomaly zmiešavame sypkú zmes s tekutou. Vytvoríme typické kysnuté cesto, ktoré hnetieme rukami, kým nebude pekne hladké a homogénne. Necháme prikryté vykysnúť min. 2 hodiny.

    Focaccia pugliese (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si okrúhlu formu s priemerom 40 až 50 cm alebo stredne veľký plech. Veľkosť formy závisí od toho, akú vysokú focacciu chcete mať. Ja som použila 40 cm a cesto je asi 5 cm vysoké, čo je na môj vkus aj veľa. Do formy vylejeme olivový olej cca 0,5 dl, tak aby pokryl celé dno a vymažeme aj boky. Cesto vložíme do formy a prstami jemne roztlačíme tak, aby sa vytvorili priehlbinky, ale nie veľmi, aby sme nezničili proces kvasenia. Môžeme to urobiť aj pred kysnutím a nechať vykysnúť vo forme, vzniknú tak krásne priehlbinky, typické pre túto focacciu.

    Focaccia pugliese (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vrch poukladáme rozpučené rajčiny, aj šťavičku, ktorá z nich vyteká, môžeme pridať olivy, posypeme hrubozrnnou soľou a oregánom. Nakoniec ešte bohato polejeme olivovým olejom. Pečieme na 200 °C cca 35 minút.

    Focaccia pugliese (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zdenka1009
Takýto posúch si kupujem, a veľmi nám chutí, práve pre ten o.olej a olivy, ale je dosť drahý...takže, podľa tvojho rcp ho určite zvládnem, nastali chladnejšie dni, a vyskúšam :-)