Foto: tutika
Recept na túto zaujímavú a chutnú ľahkú tortu som objavila v časopise Dortománie. Kvôli alergii som vymenila pomarančovú kandizovanú kôru za citrónovú a upravila Zobraziť celý popisRecept na túto zaujímavú a chutnú ľahkú tortu som objavila v časopise Dortománie. Kvôli alergii som vymenila pomarančovú kandizovanú kôru za citrónovú a upravila som aj dávkovanie cukru, v pôvodnom recepte sa uvádzalo 380 g.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
6 ks |
|
180 g |
|
120 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
60l ml |
|
80 g |
|
oriešková náplň: | |
400 g |
|
70 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
40 g |
|
4 ks |
|
čokoládová smotanová náplň: | |
300 g |
|
70 g |
|
2 ks |
|
180 g |
|
Postup
-
1
Príprava cesta: nad parou vyšľaháme vajíčka s kryštáľovým cukrom, kým nezhustnú. Odstavíme a zašľaháme rozpustené maslo. Stierkou vmiešame múku s kukuričným škrobom a polovicu cesta vlejeme do malého plechu vystlaného papierom na pečenie. Do zvyšného cesta vmiešame preosiaté kakao. Pečieme 15-20 minút. Ak nemáme plechy malej veľkosti, jeden veľký vystelieme a predelíme napoly alobalom. Upečené pláty necháme vychladnúť.
- 2
Guľatú misku s priemerom 20-22 cm vystelieme potravinovou fóliou. Okraje piškótových plátov orežeme a každý plát rozdelíme na tri rovnako široké pruhy. Z pruhov vyrežeme trojuholníky a striedavo /svetlý, tamavý/ poukladáme na dno misky. Vytvoríme" mozaiku". Pokropíme kávovým, alebo iným likérom.
- 3
oriešková náplň: Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pomletými lieskovými orieškami a sekanou kandizovanou citrónovou kôrou. Želatinu necháme v troche vody nabobtnať, zohrejeme / nevaríme/ a vmiešame dve lyžice krému. Pridáme k ostatnému krému a vymiešame. Natrieme na piškótovú mozaiku. Malú guľatú misku obalíme v potravinárskej fólii a vtlačíme do krému / vytvorí sa priestor pre tmavý krém/. Dáme schladiť do chladničky / cca 20 minút/.
- 4
čokoládová smotanová náplň: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Nad parou rozpustíme čokoládu, do vlažnej čokolády primiešame nabobtnanú zohriatu želatínu a vyšľaháme s mascarpone. Hmotu natrieme do priehlbiny svetlej náplne, na povrch pokladieme zvyšné piškótové trojuholníky, po bokoch poukladáme okraje a dáme na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Vyklopíme na tanier a podávame. Koláčik je možné uchovať v mrazničke, zachová si vláčnosť a chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu