Flambovaná lokša s pálivou figovou plnkou

Michal Kružic
šéfkuchár z Premium – business hotel Bratislava, 12. marca 2014
Flambovaná lokša s pálivou figovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
100 g
1 PL
1 PL
1 čl
20 ml




Postup

  1. 1

    Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme ho a roztlačíme. Na dosku pridáme múku a vytvarujeme cesto. Rozvaľkáme ho na lokšu, ktorú opečieme na suchej panvici a potom ju potrieme masťou.

  2. 2

    Figový džem zmiešame s chrenom a potrieme ním lokšu. Zatočíme ju do rolky a položíme na tanier.

  3. 3

    Prelejeme slivovicou a zapálime. Keď alkohol dohorí, dozdobíme lokšu šľahačkou a práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

micanela
zase jeden "super" recept od sefkuchara - priznajte sa, kto doma flambujete?
camembert
prečo by som dával figový džem k lokši? a ten chren je podľa mňa tiež od veci
safran
šľahačku nevidím, ale možno je pod chrenom a ňom to tmavé je čo?
priznám, že si tú chuťovú kombináciu neviem dosť dobre predstaviť
nalpa
micalkruzic, lokse dnes budu a figovy dzem tiez mam...len ten chren mi do figoveho dzemu nepasuje veru , pretoze v krajinach kde su figy chren bud nie je alebo nepouzivaju na jedlo... na bolave krize ako pastu ked uz ..zmiesam ho s pepperjelly, to bude ono..recept je krasny..slovensko- stredomorsky...lubi sa mi.. len flanbovat nebudem , bo to dobre neviem robit ..... sladke a palive milujeme a loksa k tomu ..hmm....pekny den :)
hanak
@michalkruzic a mne sa to veru pozdáva. Dokonca aj ten chren môže byť zaujímavý. Možno objavíme nové chute. Treba to len skúsiť.
kukulienka71
Mne by sa tam viac hodil slivkový džem,aj kvôli tej slivovici ,aj kvôli zachovaniu ráza jedla. Veľmi nezvyčajná kombinácia inak,teda ako pre koho:-)
nalpa
michalkruzic, lokse boli priam fantasticke..chut lokse s figovym palivym dzemom,.,chut slaneho so sladkuym palivym sa krasne snubila a velmi sme si pochutnali.. neflambovala som, ale kvapla som kvapku balsamica ... len tak dalej..myslim ze ten recept si dobre uschovaj, raz sa ti zide vo svete Chef a verim tomu ze s nim prerazis..
PS:.. velka cast kuchyn sveta pouziva kombinaciu slane+ sladke +palive..napriklad teraz svetom preferovana cinska ....slovenska kuchyna ma svoje specifika presne ako kazda ina a skombonovat jej uzasnu chut s dacim novym nie je na skodu , prave naopak...tak ako ine narody dokazali kombinovat a tak uviest to kuzlo a specifickost ich kuchyn do sveta a prezentovali tak ich identitu verim ze to dokazeme aj my..nie sme o nic horsi!...a najprv radim ochutnat, bez ochutnania to veru nepojde len tak povedat to ma neoslovilo..preco, za co, a ako bez ochutnania to je ako rozpravat o deje neprecitanej knihy...maaavam
nela88
obrázok iný ako recept, , čo je to biele nastrúhané? CHren? Ten má byť vo figovom džeme zamiešaný a kde je šľahačka? hm? neprofesionálne, škoda
michalkruzic
Naozaj staci ochutnat je to specificke a velmi chutne, nemusite ani flambovat.
Ak ste neouchtnali nikdy na to nepridete.
Som velmi rad ze chutilo ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia