Fínsky chlieb (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Oslovila ma jedna sympatická osôbka, ktorá tiež pečie kváskové chleby, či nemám recept na tento chlieb. Tak sme niečo pohľadali, prečítali, nakúpili a ochutnali nejaké vzorky a tu je prvý pokus o vytvorenie receptu.

15-20
porcií
45-55 minút
príprava
80 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. 1.deň ráno: Kvások vyberieme z chladničky a necháme zohriať na izbovú teplotu. Nakŕmime 50 g ražnej celozrnnej múky a 50 g vody. Odložíme do teplúčka. Panvicu nasucho zohrejeme, vsypeme slnečnicové semená a opekáme asi 5 minút. Vsypeme sezam a ľan a opekáme ešte 5 minút. Panvicou jemne pohybujeme, aby semienka neprihoreli. Necháme vychladnúť.
  2. Dáme zovrieť 200 ml vody. Ražné a pšeničné zrno rozmixujeme na jemno. Dúfam, že aspoň trochu vidno štruktúru.
  3. Rozmixovaný šrot zalejeme vriacou vodou a dobre premiešame. Ešte horúce zakryjeme fóliou a postavíme vedľa kvásku. Všetky tieto úkony v 1. deň ráno trvali spolu asi 15-20 minút.
  4. 1.deň večer: Nakŕmime kvások 60 g ražnej celozrnnej múky a 60 g vody. Trvanie 5 minút. 2.deň ráno: Nakŕmime kvások 70 g ražnej celozrnnej múky a 70 g vody. Trvanie 5 minút. 2. deň okolo obeda: Takto vyzerá hotový základ. V šrote údajne tiež prebiehala fermentácia. Neviem, tvári sa rovnako, ako na začiatku. Ale ochutnala som ho a je dosť sladký. Chcela som si overiť, že nie je veľmi tvrdý a nepokazí mi hotový chlieb. Bol OK.
  5. Keď si spočítate množstvo múky a vody, ktorou sme kvások kŕmili, je to presne 360 g, ktoré použijeme do cesta. Navyše je hmotnosť materského kvásku s ktorým sme začínali. Ten si zas odoberieme a dáme do chladničky do ďalšieho pečenia. Základ dáme do misy. Pridáme mäkké maslo...
  6. ...múku, soľ, koreniny a slad. Ilustračné foto, ako vyzerá slad. Hustota a farba ako med, sladkosť oveľa nižšia. V receptúrach na chlieb sa často vyskytuje.
  7. Postupne pridáme vlažnú vodu. Cesto bude mokré a lepkavé ale nie riedke.
  8. Formu na chlieb alebo formu z pekárne potrieme maslom a vysypeme semiačkami. Tieto som neopiekla, ešte sa opečú pri pečení chleba. Vložíme cesto, uhladíme a posypeme semenami. Jemne ich vtlačíme do cesta. Príprava cesta trvala asi 20-25 minút.
  9. Necháme vykysnúť. Tentokrát to trvalo 3,5 hodiny.
  10. Upečieme. Piekla som ho v pekárni 1 h. 20 minút. Bochník vážil 1400 g. Necháme do rána na mriežke vychladnúť a dozrieť. Ráno hor sa maškrtiť. Časy uvádzam bez doby čakania, len akcia :-).
  11. Tu sú dvaja zástupcovia z testovaných vzoriek. Vľavo najhorší, suchý a bez chuti. Na obale je síce varovanie, že obsahuje ľanové semeno, ale aby ste ho hľadali so sviečkou. O iných semenách ani nehovorím. Pritom tento typ chleba sa vyznačuje bohatým obsahom semien a plnou chuťou... Vpravo najlepší. Možno trochu sladší, ako by som chcela. Ale výborný. Vedie ma k tomu, že nabudúce zmením podiel ražnej a pšeničnej múky. Ražnej bude oveľa viac. Čo ma nemilo prekvapilo, že okrem základných surovín obsahovali chleby aj kopu hlúpostí, ktoré tam sú podľa mňa zbytočné. Len jeden, ktorý mal nálepku organický, bol z rovnakých surovín, ako môj. Plus droždie a pomer surovín neznámy. Ako to, že organický sa dá upiecť aj takto a neorganický nie? Z toho som jeleň...