Figové guľky
Figové guľky

Figové guľky

siuuu - fotkasiuuu, 4. novembra 2019
Figové guľky
Foto: Siuuu

Vianoce tu budú ani sa nenazdáme. Ja už pomaličky dávam do kopy zoznam koláčikov, ktoré by som chcela tento rok pripraviť - vždy robím niečo tradičné aj niečo nové, pečené aj nepečené. Robím viacero druhov, ale iba z polovičnej či dokonca tretinovej alebo štvrtinovej dávky - a z toho ešte aj podarujem. Postupne pridám zopár inšpirácií z mojej sladkej vianočnej kuchyne - tentoraz na nepečené maškrty. Z nich sú mojimi najobľúbenejšími tieto figové guľky. Originál receptu mám od bývalej kolegyne, upravila som si ho podľa seba.

Suroviny

500 g mäkšie
z 1 pomaranča
50 ml (voliteľné)
200-250 g mleté
Na obalenie:
podľa potreby (alebo mleté orechy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené figy pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších dierkach. Pridáme zvyšné suroviny a dobre premiešame.

  2. 2

    Z hmoty robíme guľky veľkosti menšieho vlašského orecha, ktoré obalíme v kokosovej múčke alebo mletých orechoch, pistáciách, mandliach - podľa chuti. Chutná a zároveň svieža maškrta, cukor vôbec nechýba, figy sú dostatočne sladké.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
@afataga (5.11.2019 10:15)

Datlové guľky som tiež skúšala, boli výborné ale na mňa veľmi sladké - tieto figové sa mi zdajú také sviežejšie. Figovník veľmi nezrezávam - iba kvôli tomu, že sa rozvetvuje veľmi pri zemi, takže odstrihnem vždy tie najspodnejšie konáre. Máme ho zasadený v závetrí, z dvoch strán je chránený múrom, odolal aj teplotám pod - 10°C. Na jar síce vyzeral ako zmrznutý ale zabudla som ho ostrihať a pekne vyhnal zo všetkých konárov listy a za každým listom figu, aj keď všetky nestihnú dozrieť. Máme ho tuším 3 alebo 4 rok, a tento rok mal už cca 100-120 fíg.
Pěkný receptík, chutný a fotogenický. Krásná práce, v jednoduchosti je síla. Máš moc pěkný blog, milá @siuuu- v neděli jsem se u tebe kochala. Jsi velmi šikovná, smekám a gratuluji!
K tomu figovému stromku. Dědeček a tatínek zasadili několik stromků, děda dobře před 90-ti léty. Píšeš správně - chce to chráněné a teplejší místo, v zimě obložit. Sklízelo se méně často, bo tenkrát nebyla taková vysoká teplota. Já si jako děcko pamatuji možná dva kousky, tak tak dozráté. Dnes by byly obsypané. No a určitě je dnes v prodeji plno vhodných moderních kultivarů - velká výhoda.
@haji (5.11.2019 20:22)

Ďakujem za hrejivý komentár milá Haji a som rada, že sa ti môj blog páči - je to skôr taká moja elektronická zbierka receptov, ľahšie sa mi recepty vyhľadávajú ako keď som ich mala založené v papierovej forme (vlastne aj stále mám, pretože je mi ľúto ich vyhodiť). Je veľký výhoda, že dnes sú aj mrazuvzdorné odrody figovníkov - poslednú zimu sme ho už neprikrývali a odolal aj nižším teplotám pod bodom mrazu, dúfam že sa mu bude aj naďalej dariť.
@frezia68 (6.11.2019 21:09)

Tá saláma tiež nemusí byť zlá, akurát cukor je zbytočný - figy sú sladké až, až - guľky boli v originál recept tiež s cukrom, ale aj bez neho sú dosť sladké a aspoň kúsok zdravšie ... a sú tak akurát do úst ;-)

Pridaj komentár k receptu: