Foto: Siuuu
Vianoce tu budú ani sa nenazdáme. Ja už pomaličky dávam do kopy zoznam koláčikov, ktoré by som chcela tento rok pripraviť - vždy robím Zobraziť celý popisVianoce tu budú ani sa nenazdáme. Ja už pomaličky dávam do kopy zoznam koláčikov, ktoré by som chcela tento rok pripraviť - vždy robím niečo tradičné aj niečo nové, pečené aj nepečené. Robím viacero druhov, ale iba z polovičnej či dokonca tretinovej alebo štvrtinovej dávky - a z toho ešte aj podarujem. Postupne pridám zopár inšpirácií z mojej sladkej vianočnej kuchyne - tentoraz na nepečené maškrty. Z nich sú mojimi najobľúbenejšími tieto figové guľky. Originál receptu mám od bývalej kolegyne, upravila som si ho podľa seba.
Suroviny
500 g mäkšie |
|
z 1 pomaranča |
|
50 ml (voliteľné) |
|
200-250 g mleté |
|
Na obalenie: | |
podľa potreby (alebo mleté orechy) |
|
Postup
-
1
Sušené figy pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších dierkach. Pridáme zvyšné suroviny a dobre premiešame.
- 2
Z hmoty robíme guľky veľkosti menšieho vlašského orecha, ktoré obalíme v kokosovej múčke alebo mletých orechoch, pistáciách, mandliach - podľa chuti. Chutná a zároveň svieža maškrta, cukor vôbec nechýba, figy sú dostatočne sladké.
Tiež figové guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mozem potvrdit, ze vyborne. Rcp je variabilny. Chcem sa opytat k tomu figovniku, zrezavas ho, aby sa rozvetvil? Ja mam par rokov v kvetinaci, rodi kazdy rok 3 figy, ale kedze som v Žiline, aj to je uspech, von sa ho bojim zasadit.
Z celej dávky ich je ozaj veľa. Ale dajú sa urobiť z akejkoľvek dávky - takže každý podľa svojej potreby.
Datlové guľky som tiež skúšala, boli výborné ale na mňa veľmi sladké - tieto figové sa mi zdajú také sviežejšie. Figovník veľmi nezrezávam - iba kvôli tomu, že sa rozvetvuje veľmi pri zemi, takže odstrihnem vždy tie najspodnejšie konáre. Máme ho zasadený v závetrí, z dvoch strán je chránený múrom, odolal aj teplotám pod - 10°C. Na jar síce vyzeral ako zmrznutý ale zabudla som ho ostrihať a pekne vyhnal zo všetkých konárov listy a za každým listom figu, aj keď všetky nestihnú dozrieť. Máme ho tuším 3 alebo 4 rok, a tento rok mal už cca 100-120 fíg.
Lomcuje nou slepa zavist :-), dik za odpoved, na jar ho presadim do vacsieho kvetinaca a kusok zrezem.
K tomu figovému stromku. Dědeček a tatínek zasadili několik stromků, děda dobře před 90-ti léty. Píšeš správně - chce to chráněné a teplejší místo, v zimě obložit. Sklízelo se méně často, bo tenkrát nebyla taková vysoká teplota. Já si jako děcko pamatuji možná dva kousky, tak tak dozráté. Dnes by byly obsypané. No a určitě je dnes v prodeji plno vhodných moderních kultivarů - velká výhoda.
Ďakujem za hrejivý komentár milá Haji a som rada, že sa ti môj blog páči - je to skôr taká moja elektronická zbierka receptov, ľahšie sa mi recepty vyhľadávajú ako keď som ich mala založené v papierovej forme (vlastne aj stále mám, pretože je mi ľúto ich vyhodiť). Je veľký výhoda, že dnes sú aj mrazuvzdorné odrody figovníkov - poslednú zimu sme ho už neprikrývali a odolal aj nižším teplotám pod bodom mrazu, dúfam že sa mu bude aj naďalej dariť.
Guľky sú praktickejšie :-).
Tá saláma tiež nemusí byť zlá, akurát cukor je zbytočný - figy sú sladké až, až - guľky boli v originál recept tiež s cukrom, ale aj bez neho sú dosť sladké a aspoň kúsok zdravšie ... a sú tak akurát do úst ;-)
Zaujímavý nápad - môže to byť dobrá kombinácia s čokoládou. Tento rok som čokoládu z pečenia vynechala, ale určite niekedy vyskúšam.