Figová saláma nepečená fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 1. novembra 2010
Figová saláma nepečená (fotorecept)
Foto: frezia68

Tento málo známy,avšak výborný recept môžeme pripraviť vopred,nezaberie veľa času a vydrží dlho.

20 minút
príprava

Suroviny

20 dkg
18 dkg
20 dkg
5 dkg nasekané
10 dkg
2 ks




Postup

  1. 1

    Figy umyjeme v horúcej vode,osušíme a očistíme od tvrdej stopky.

    Figová saláma nepečená (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomelieme na mäsovom mlynčeku.

    Figová saláma nepečená (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spracujeme s ostatnými prísadami na bochník.Ja som robila z dvoch balíčkov fíg,trocha som improvizovala,pridala rum....rozdelila na 4 časti,lebo som potrebovala 4 figové salámy.

    Figová saláma nepečená (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Štvrtiny bochníka spracujeme na figové salámy,obalíme v cukre a zabalíme do celofánu,pergamenového papiera,alebo potravinovej fólie.

    Figová saláma nepečená (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred úpravou na misu krájame na kolieska.Má trocha odstáť,ja som krájala čerstvé,lebo som chcela odložiť.

    Figová saláma nepečená (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z dvoch balíčkov fíg urobíte toľkoto :-))) a pretože boli dosť sladké,váľala som ich v kokose len s trochou cukru. Komu ako chutí :-)

    Figová saláma nepečená (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

enerrgizer
také plechové taniere, ale modré sme mali doma, keď som bol veeľmi malý....tá figová saláma je určite výborná. Ako dlho vydrží keď sú tam surové žĺtka ?
sjuz
Frezia - presne som pred pár dňami myslela na to, že by sa mi šikol nejaký fajn recept na takúto salámu:) - ty mi čítaš myšlienky:), ukladám a na Vianoce urobím:)!
sjuz
inak, energizer - ja urobím bez žĺtkov - aby dlhšie vydržala. A ešte som zabudla, Frezia - je to aj pekný darček:)
frezia68
@enerrgizer :aj my sme ich mali aj v modrom,len sa pobili po tých rokoch....a koľko vydrží?Neviem,robím na vianoce,máme aj na Silvestra a dlhšie nie.Recept je starý aspoň 7O r.a píše sa "vydrží dlho" :-))) bez udania času :-( .
frezia68
@sjuz : Ale práve tie žĺtka držia tú masu pokope,skúšala som niekedy aj bez,ale sa to krušilo pri krájaní....máš inú skúsenosť?Čím to nahradíš?Ja som rumom.......:-)
gittka
takúto si robievam aj ja.u nás ju nikto nemá rád,ale ja ju zbožnujem:-))))a tak je celá moja...
evanaaa
možno by sa to malo spojiť s nejakou tekutinou - kondenz. mlieko, sirup, smotana a podobne, aby to držalo aj bez žĺtkov.Niekde mám recepty na nepečené drobnosti, musím sa podívať.
goldinka
Tie zltky vyslaham s cukrom nad parou a je to nikdy nedavam surove pre istotu.
evulines
Ja robím podobný figový dezert,1/2 kg fíg zomelieme, pridáme 20 dg pr.cukru, 30 dg . ml. orechov, kora z 1 pomaranča, štava z 1 pomaranča, 1/2 dl rumu, všetko zmiešat, vytvorit oválky vo velkosti dezertu, ktoré namáčame do čokol.polevy .Je to výborné.
frezia68
Ďakujem za komentáre a pripomienky-vyskúšam na vianoce aj šľahať,aj dezert,lebo je to výbornéééé :-)
sovka62
@evulines , pridaj to, prosím ťa do receptov, nech sa to dá uložiť. Vyskúšala by som oba spôsoby, ale opisovať sa mi to nechce.
remcula
Tohle si hned ukládám, jen doufám, že "figy" jsou fíky!! :-))
matased
Aj ja si to uložím, figy možem, je to rozhodne zdravšia forma maškrtenia : )
palokuchki
Ja si tiez ukladam tento recept. Davnejsie som pocula o figovej salame, teraz ju budem moct aj vyskusat.
hanina
frezia68 Konečne viem, ako na to, vďaka. Milá frezia - ďakujem, že si si na mňa spomenula. Život ma medzičasom trošku poobtĺkal a nemám veľa času, takže nič nevkladám. A dúfam, že Tebe plynie život bez šokov, v našom veku sa už ľudská zloba ťažšie prehĺta. Dúfam, že po Vianociach sa to všetko upokojí a zmôžem sa aj ja opäť na niečo/ ale takéto super iste nie/. Všetko dobré.
frezia68
Dnes som tú salámku ochutnala,výborná aj po toľkých dňoch.
hubarka35
akurat nam ostali figy nikto ich už neje,takže takuto salamu spravim,a možem to aj zmixovat-nechce sa mi mlyn na maso vyberat-čo poviete varesky?
frezia68
Ak sú figy tvrdšie,asi bude lepšie mlieť,masa má byť kompaktná,aby sa Ti pri krájaní nekrušila.Mäkké snáď zmixuješ na jemno,ale nemám skúsenosti,lebo vždy meliem.
babkamonika
Figovú salámu robím pravidelne na Vianoce. Nedávam žltok, ale med, pekne to spojí, aj ochutí.
frezia68
@babkamonika :ďakujem za radu,práve sa chystám robiť budúci týždeň,tak vyskúšam s medom.Že ma to nenapadlo :-)))
honestka
ani ja nepouzivam zltky, ked je potreba, tak najviac bielok a robievam tiez tu mizovanu s orieskami; susenymi slivkami, kokosom;

Je to vyborne aj mimo Vianoc a havne pre ludi ktori maju zle travenie.
ivan14
Fíkový salám dělám hodně let, ale bez cukru, protože mi fíky připadají sladké dost. Pouze ho v cukru obaluji. Žloutku se nebojím, to na Slovensku byla taková kalamita se salmonelózou? Ale přidat med, to zkusím. Bude to líp držet pohromadě.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia