Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou

safran - fotkasafran, 23. mája 2014
Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou
Foto: safran

Dostali sme kúsok poctivej domácej prerastanej slaninky, v záhrade provokoval novozélandský špenát, v komore niekoľko druhov a tvarov cestovín, nechuť tráviť tento krásny deň Zobraziť celý popisDostali sme kúsok poctivej domácej prerastanej slaninky, v záhrade provokoval novozélandský špenát, v komore niekoľko druhov a tvarov cestovín, nechuť tráviť tento krásny deň za sporákom dlho - toto všetko sa skĺbilo v tomto recepte.

2
porcie
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2 hrste
1-2 PL
 pár plátkov alebo šunka
1-2 ks (vňaťová cibuľka)
1 PL alebo vínny ocot




Postup

  1. 1

    Do osolenej vody dáme variť cestoviny.

  2. 2

    Na vysokej panvici (najlepšie vo woku) necháme smažiť na troche olivového oleja na tenučko krájanú slaninku/prošuto/šunku na miernom plameni asi 5 min. do chrumkava, tesne pred dokončením slaninky vhodíme celú nakrájanú mladú cibuľku.

  3. 3

    Prihodíme umytý, na sitku osušený, stoniek zbavený špenát, stačí v rukách roztrhať, ako keď niečo žmýkate, na veľké kúsky. Vraj sa rozdelí podľa bunkových stien a neznehodnotí, ako pri krájaní nožom. Kupovaný listový špenát vôbec netreba, ale novozélandský (v Čechách známy ako čtyřbok - podľa tvaru semennej tobolky) vytvára šľahúne. Zakvapneme balsamicom, ak použijete vínny ocot, vopred si v ňom rozpustite trochou cukru. O minútku špenát zmäkne. Osoľte a okoreňte.

  4. 4

    Do woku pridajte uvarené cestoviny, hneď priamo zo sitka, v ktorom ste ich scedili, pridŕžajúc si pod sitom nádobu. Odkvapkanú tekutinu zlejte ku cestovinám. Pol dl vody, v ktorej sa cestoviny varili, sa spojí s výpekom so slaninky, octom na šťavu, čo ich obalí. Cestoviny neostanú suché. Dôkladne a rovnomerne premiešajte.

    Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou - obrázok 4
  5. 5

    Podávajte hneď v hlbokých nahriatych tanieroch, posypané strúhaným tvrdým syrom (mali sme Comté AOP 45%). Dobrú chuť!

    Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

safran
Ďakujem, ale @Kuku brzdi! sama Ti jedno dve kilá odovzdám dobrovoľne :-) určite sa dohodneme aj bartom :D @elysa , pravda je :-)
havino
pekný recept, ale ja tak len sama sebe, ak tak so mnou mladší syn, ide dietnejšou cestou, ostatní dvaja chlapi nie, mne sa páčia tvoje cestoviny, fotka veľmi dobrá
1x safran
safran
@daguska , popritom, aké sú jednoduché, rýchle a ľahké aj na prípravu aj na trávenie aj veru nevyzerajú zle - stačí mať naozaj čerstvý špenát a rovnako ako jesť, aj variť s chuťou :-)
@havino , aj som rozmýšľala, čo celkom vegetariánske, asi opečené údené tofu, mne by tiež pasoval na kocky tempeh a milovníkom mäsa, čo nielen vôňu, tým teda slaninky/údenej alebo typ schwarzwaldskej šunky požehnane, mám skúsenosť, že to pre tento recept stačí a a sú spokojní :-)
pusta
no ale tu chýba môj koment zo včera, pamätám si ho. písala som, že pekný recept, jednoduché a rýchle chutné jedlo.
veľmi oceňujem rady a informácie v postupe o špenáte jeho druh, ktorý je menej známy, jeho vlastnosti a ako s ním narábať, čo a ako spraviť.
zrozumiteľné a vynikajúce (y)
1x safran
svedka
Krasna variacia,padol mi vhod ten Tvoj receptik :)) Teraz spenatujem :)
1x safran
tassiedevil
pekné, jednoduché a zdravé jedlo, súhlasím, len nie pre tých, ktorí sa pokúšajú stratiť váhu...:))
1x safran
safran
@bendik , @svedka , ďakujem za pochvalu
@Pusta , veru žiadny zo včera so nevidela. Nezabudla si odentrovať?
Špenát je veľmi vďačný, robí aj metrové šľahúne, má trochu tuhšie listy v tvare rýľa, ale nepotrebuje žiadnu starostlivosť a rastie aj pritienený pod stromom spokojne... Sme so špenátom samostační v sezóne, ale nemrazím. Je na hriadke, kým nenapadne sneh. Čo nepozbierame - vysemení sa samé :-) @Tassiedevil , mala som fakt 2x toľko slaninky, ako vidno na foto :-) takže u mňa na tanieri skôr vôňa, ale rada príjmem každú dobre mienenú radu, ako stratiť zopár kilo :-) cez recepty alebo iné rady.
safran
@fi0na lístkový naozaj netreba, stačí dlhú listovú stonku skrátiť, aj je domáci... modelky v rukách trhajú všetky listové šaláty :D hlávkový, ľadový, atď. nikdy nekrájajú...
safran
vážená @redakcia , kým som osrdiečkovala komentáre pod receptom, aj ma to prestalo baviť, ale chcela som byť spravodlivá... myslím, že tí, čo chceli "like" na komenty, ak sa nemýlim, mali skôr na mysli všeobecne užívaný palec hore a dole...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia