Foto: safran
Dostali sme kúsok poctivej domácej prerastanej slaninky, v záhrade provokoval novozélandský špenát, v komore niekoľko druhov a tvarov cestovín, nechuť tráviť tento krásny deň Zobraziť celý popisDostali sme kúsok poctivej domácej prerastanej slaninky, v záhrade provokoval novozélandský špenát, v komore niekoľko druhov a tvarov cestovín, nechuť tráviť tento krásny deň za sporákom dlho - toto všetko sa skĺbilo v tomto recepte.
porcie
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
2 hrste |
|
1-2 PL |
|
pár plátkov alebo šunka |
|
1-2 ks (vňaťová cibuľka) |
|
1 PL alebo vínny ocot |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do osolenej vody dáme variť cestoviny.
- 2
Na vysokej panvici (najlepšie vo woku) necháme smažiť na troche olivového oleja na tenučko krájanú slaninku/prošuto/šunku na miernom plameni asi 5 min. do chrumkava, tesne pred dokončením slaninky vhodíme celú nakrájanú mladú cibuľku.
- 3
Prihodíme umytý, na sitku osušený, stoniek zbavený špenát, stačí v rukách roztrhať, ako keď niečo žmýkate, na veľké kúsky. Vraj sa rozdelí podľa bunkových stien a neznehodnotí, ako pri krájaní nožom. Kupovaný listový špenát vôbec netreba, ale novozélandský (v Čechách známy ako čtyřbok - podľa tvaru semennej tobolky) vytvára šľahúne. Zakvapneme balsamicom, ak použijete vínny ocot, vopred si v ňom rozpustite trochou cukru. O minútku špenát zmäkne. Osoľte a okoreňte.
- 4
Do woku pridajte uvarené cestoviny, hneď priamo zo sitka, v ktorom ste ich scedili, pridŕžajúc si pod sitom nádobu. Odkvapkanú tekutinu zlejte ku cestovinám. Pol dl vody, v ktorej sa cestoviny varili, sa spojí s výpekom so slaninky, octom na šťavu, čo ich obalí. Cestoviny neostanú suché. Dôkladne a rovnomerne premiešajte.
- 5
Podávajte hneď v hlbokých nahriatych tanieroch, posypané strúhaným tvrdým syrom (mali sme Comté AOP 45%). Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@havino , aj som rozmýšľala, čo celkom vegetariánske, asi opečené údené tofu, mne by tiež pasoval na kocky tempeh a milovníkom mäsa, čo nielen vôňu, tým teda slaninky/údenej alebo typ schwarzwaldskej šunky požehnane, mám skúsenosť, že to pre tento recept stačí a a sú spokojní :-)
veľmi oceňujem rady a informácie v postupe o špenáte jeho druh, ktorý je menej známy, jeho vlastnosti a ako s ním narábať, čo a ako spraviť.
zrozumiteľné a vynikajúce (y)
@Pusta , veru žiadny zo včera so nevidela. Nezabudla si odentrovať?
Špenát je veľmi vďačný, robí aj metrové šľahúne, má trochu tuhšie listy v tvare rýľa, ale nepotrebuje žiadnu starostlivosť a rastie aj pritienený pod stromom spokojne... Sme so špenátom samostační v sezóne, ale nemrazím. Je na hriadke, kým nenapadne sneh. Čo nepozbierame - vysemení sa samé :-) @Tassiedevil , mala som fakt 2x toľko slaninky, ako vidno na foto :-) takže u mňa na tanieri skôr vôňa, ale rada príjmem každú dobre mienenú radu, ako stratiť zopár kilo :-) cez recepty alebo iné rady.