Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou
Autor receptu: safran
Dostali sme kúsok poctivej domácej prerastanej slaninky, v záhrade provokoval
novozélandský
špenát, v komore niekoľko druhov a tvarov cestovín, nechuť tráviť tento krásny deň za
sporákom dlho - toto všetko sa skĺbilo v tomto recepte.
2 porcie |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Do osolenej vody dáme variť cestoviny.
- Na vysokej panvici (najlepšie vo woku) necháme smažiť na troche olivového oleja na tenučko krájanú slaninku/prošuto/šunku na miernom plameni asi 5 min. do chrumkava, tesne pred dokončením slaninky vhodíme celú nakrájanú mladú cibuľku.
- Prihodíme umytý, na sitku osušený, stoniek zbavený špenát, stačí v rukách roztrhať, ako keď niečo žmýkate, na veľké kúsky. Vraj sa rozdelí podľa bunkových stien a neznehodnotí, ako pri krájaní nožom. Kupovaný listový špenát vôbec netreba, ale novozélandský (v Čechách známy ako čtyřbok - podľa tvaru semennej tobolky) vytvára šľahúne. Zakvapneme balsamicom, ak použijete vínny ocot, vopred si v ňom rozpustite trochou cukru. O minútku špenát zmäkne. Osoľte a okoreňte.
- Do woku pridajte uvarené cestoviny, hneď priamo zo sitka, v ktorom ste ich scedili, pridŕžajúc si pod sitom nádobu. Odkvapkanú tekutinu zlejte ku cestovinám. Pol dl vody, v ktorej sa cestoviny varili, sa spojí s výpekom so slaninky, octom na šťavu, čo ich obalí. Cestoviny neostanú suché. Dôkladne a rovnomerne premiešajte.
- Podávajte hneď v hlbokých nahriatych tanieroch, posypané strúhaným tvrdým syrom (mali sme Comté AOP 45%). Dobrú chuť!