Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou

Autor receptu: safran

Dostali sme kúsok poctivej domácej prerastanej slaninky, v záhrade provokoval novozélandský špenát, v komore niekoľko druhov a tvarov cestovín, nechuť tráviť tento krásny deň za sporákom dlho - toto všetko sa skĺbilo v tomto recepte.

2
porcie
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do osolenej vody dáme variť cestoviny.
  2. Na vysokej panvici (najlepšie vo woku) necháme smažiť na troche olivového oleja na tenučko krájanú slaninku/prošuto/šunku na miernom plameni asi 5 min. do chrumkava, tesne pred dokončením slaninky vhodíme celú nakrájanú mladú cibuľku.
  3. Prihodíme umytý, na sitku osušený, stoniek zbavený špenát, stačí v rukách roztrhať, ako keď niečo žmýkate, na veľké kúsky. Vraj sa rozdelí podľa bunkových stien a neznehodnotí, ako pri krájaní nožom. Kupovaný listový špenát vôbec netreba, ale novozélandský (v Čechách známy ako čtyřbok - podľa tvaru semennej tobolky) vytvára šľahúne. Zakvapneme balsamicom, ak použijete vínny ocot, vopred si v ňom rozpustite trochou cukru. O minútku špenát zmäkne. Osoľte a okoreňte.
  4. Do woku pridajte uvarené cestoviny, hneď priamo zo sitka, v ktorom ste ich scedili, pridŕžajúc si pod sitom nádobu. Odkvapkanú tekutinu zlejte ku cestovinám. Pol dl vody, v ktorej sa cestoviny varili, sa spojí s výpekom so slaninky, octom na šťavu, čo ich obalí. Cestoviny neostanú suché. Dôkladne a rovnomerne premiešajte.
  5. Podávajte hneď v hlbokých nahriatych tanieroch, posypané strúhaným tvrdým syrom (mali sme Comté AOP 45%). Dobrú chuť!