Fettuccine Alfredo (cestoviny)

honestka - fotkahonestka, 30. apríla 2010
Fettuccine Alfredo (cestoviny)
Foto: honestka

Snad kolko je rodin tolko domacich receptov na vsetko existuje vsade a v kazdej krajine. Medzi nase velmi oblubene a pritom rychle jedlo, ked je Zobraziť celý popisSnad kolko je rodin tolko domacich receptov na vsetko existuje vsade a v kazdej krajine. Medzi nase velmi oblubene a pritom rychle jedlo, ked je okolo maloco v chladnicke je tato pasta, ktoru sme uz aj u nas premenovali na oblubeny vyraz "heart attack on the plate"= srdcovy infarkt na tanieri... avsak malokoho sme stretli, kto by si po takom jednoduchom jedle neolizal prsteky. Predkladam svoj rychly sposob.

4-6
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 baliček
1  šalka
1.5  šalka
 podla chuti
1 šalka
3/4 šalky
 podla chuti
1 stručik
SALKA: =1dcl




Postup

  1. 1

    Vo vriacej slanej vode uvarim kupenske fettuccine pasta-(su to široke rezance), ktore obsahuju vela semolina muky na 'al dente'. Neoplachujem studenou vodou, pretoze pokial sa uvaria omacka bude prave pripravena a len ich tam supnem priamo z variaceho sa hrnca. V recepte Nepouzivajte (!) dodatocne sol, pretoze syry su slane.

  2. 2

    Vo velkej palacinkovej vysokostennej panvici na slabsom ohni si rozpustim maslo spolu so slahackou, pridam cesnak, cesnakovu sol, sol, korenie a ked zacne bublat prisypem postruhany syr. (Ja pouzivam 'Romano' to je taky pikantnejsi, ostry tvrdy syr, a neviem, cim by sa doma najlepsie nahradil, tak pouzite nieco podobne tomuto popisu)- dalej pridanim strúhaneho parmezánu. Nedovolte, aby sa omacka zacala varit- je hotova hned ako sa vsetko rozpusti a spoji dokopy a teda hned do panvice pridame horuce cestoviny - avsak tolko, aby vsetky boli krasne obalene omackou. Podavame okamzite v hlbokych tanieroch a navrch posypane viacej struhanym syrom. Tolko k 'originalnemu' svojsky velmi sytemu receptu. Ako obmenu niekedy mozeme pridat aj susene paradajky, alebo tuto pastu mozete mat ako prilohu k inak dost jednotvarnym grilovanym ci rychlo opecenym kuracim prsickam, alebo si ju doplnit niecim na co mate prave chut a je to okolo, ako napr. ti, ktori maju radi stiplavu stravu si pridaju chilli papricku a ihned pozmenia original receptu ...

  3. 3

    Miesany zeleninovy salatik s paradajkou a len jednoduchym balsamic vinaigrette - mate spokojnu a vdacnu spolocnost stravnikov. Dobru chut!

Diskusia k receptu

evas13
@honestka , prvé čo ma napadlo bolo opýtať sa na syr. Opísala si ho, ale aj tak neviem z ktorých nasich dyrov by som tam dala/goudu?/. Uvarím si toto fantastické jadlo, aj keď manžel bude frflať, že nechce so smotanou/12% môže byť?/.
Takéto niečo si robievam so sušených paradajok a olív, s kečupom. je to mňamka, manželovi s čiličkou.
alena45
syrovo cesnakovú omáčku robím vľmi často, používam tavený syr a Nivu (syr s modrou plesňou). Väčšinou varím dva až tri druhy cestovín. Tortelini s Fettuccine, alebo penne a špagety a tortelini. Ako obmenu pridávam nasekaný kôpor a pre dcéru obložím mandarinkovým kompótom.
Zatiaľ sa tiež každý oblizoval a musela som mu ukázať ten postup. Rýchle, vydatné a dobre sa po tom cesnaku drieme.
jarco
Fettuccine Alfredo som sa čosi narobil :-) Ako čašník na lodi v Karibiku, keď sme to dokončovali na vozíku priamo pri stoloch, v takej obrovskej nerezovej mise, pod ktoru bol horák...

Honestkin recept je fajn, podľa mňa veľmi blízko originálu, hoci mi tam chýba pár vecí (čerstvo namleté čierne korenie, muškátový orech...). Len to prosím neprznite nejakými miestnymi syrmi. Ak chcete Fettuccine Alfredo, musíte použiť Grana Padano a/alebo Pecorino Romano. S inými syrmi to budú nejaké cestoviny so syrovou omáčkou, a môžu byť chutné, ale nebudú to Fettuccine Alfredo.

PS Šľahačka nie je podmienkou, môže sa nahradiť zvýšeným množstvom masla.

PS2 V Taliansku názov Fettuccine Alfredo prakticky nepoznajú, je to americký výmysel. Nejakým turistom v Ríme kedysi zachutili cestoviny od majiteľa reštaurácie, ktorý sa volal Alfredo, a mal také jedlo v menu, a doniesli si to domov...
honestka
Jarco beriem na vedomie pouzivam najskor co mi vyskoci ako doporucene suroviny petoze nemam klavesnicu s diakritikou. Nabuduce uvediem v texte.
honestka
evas13: neviem ake syry sa u nas predavaju, Jarco napsial niekolko doporucenych, vyber si z nich a verim, ze omacka ti bude chutit.
Ked pouzvame slahackovu smotanu omacka je ovela jemnejsia aj chutnejsia, samozrejme, ze ju mozes nahradit, niekto ju dokonca nahradi mliekom zalezi co komu chuti, ja som napisala ako ich robim ja. Vyskusaj svoju verziu. dakujem.
honestka
Alena a Jezibabka- dakujem za vsimnutie si tohto receptu je to ozaj rychle a dobre.
frezia68
@honestka ,tiež ich rada vyskúšam,musím sa poobzerať po doporučených syroch.Pridávaš dobré recepty :-))
marlen
o tých syroch v omáčke som počul, že dobré sú štyri a jeden z nich vraj musí byť gorgonzola, grana padano (ovčí) nejaký ementálovy a samozrejme - parmegiano - a trošku suchého, bieleho........
honestka
Marlen: mas pravdu- recepty su velmi rozne gorgonzola je dobra sama o sebe takze v omáčke nema chybu na hocijaku pastu. My tu mame velmi velku moznost vyberu syrov, lebo ich nakupujeme v specialnych deli a talianske maju tu takmer vsetko. taka isto nase vyrobky syrov su roznorode a aj z nich sa da vybrat vela kombinacii; Ja neviem, ake su u nas k dostaniu syry, tak som napisla ozaj taky bezny priemer a by sa zachovala pikantnost. Inac my ich doma mame radi aj v zlozeni: gruyere cheese, mozzarella cheese, dolcelatte cheese, parmigiano-Reggiano; camembert, ricotta salata, cream cheese, pecorino Romano cheese, samozrejme bez parmezanu to nie je ono-kazdy syr ma svoju specificku chut a zalezi len na nas. Tiez tu nepouzivame nutmeg (oriesok). Ako vsetky recepty tento sa neda napisat uplne tak, aby sadol kazdemu, lebo je ich mnozstvo a kazdy skusa svoje kombinacie syrov ked ma moznost. Tak isto ak ich zapeciem- omacku tomu prisposobim, aby neboli suche. dakujem za pozornost a pozdravujem ta.
marlen
milá@honestka , máš pravdu, tie syry môžu byť rôzne a čo je na tomto tvojom vklade pekné, že si nepoužila syr tavený, všetko sú to pravé syry. tavené syry sú pre mňa iba podvod výrobcov - viem, že ak sa im syry nepodaria, prisypú k nim do kade veľa taviacich solí a tuk, a potom to predávajú ešte drahšie, než syr podarený, kvalitný. Deti však, neviem prečo, majú radšej tavený - snáď preto, že nemá takú výraznú chuť, alebo kvôli zábavnému obalu........
honestka
Marlen ako hovoris, nastatie u nas tavene syry nepouzivame a ako som hovorila mame syrov velky vyber a navyse ja na nich mozem aj prezit. dakujem.
marlen
@honestka , to veru aj ja, v chladničke nesmú chýbať.... len keby neboli také "výživné"...... a tie menej výživné - to nie je ono. zjesť by sme z nich mali denne asi toľko, ako zápalková škatuľka - no povedz, nie je to nespravodlivé? tak si ich dávam ako francúzi - občas, a po jedle......
jerica
@honestka , ďakujem , tento recept ukladám do KK , pripravím ako predjedlo , keď nás bude v dome viac na párty , môj manžel žije v tele s cukrom a tak cestoviny a múčne toľko nemôže , hoci ich máme veľmi radi . Syry to je moje!!
frezia68
Pri realizácii Tvojho receptu so syrom Grana Padano som myslela na Teba,milá Honestka.Dávno som Ťa tu nevidela a hoci ani ja nechodím sem pravidelne,Tvoje dobré recepty a komentáre mi chýbajú.Kde si a ako sa máš?Tak Ti aspoň posielam srdečný pozdrav do tej diaľky so želaním pevného zdravia a poďakovanie za dobrý recept :-)))
katka78
Mám svoju obľúbenú syrovú omáčku, robievam ju okrem cestovín tiež ku špargli, no dnes som sa rozhodla vyskúšať túto a je tiež veľmi dobrá, ak nie ešte lepšia ako moja. Veľmi dobre mi zapasovala, určite ju budem tiež používať. Moja sa mi zdá taká jemnejšia, je fajn aj ku špargli, no táto bude super aj na cestoviny ku grilovaným kuracím prsiam, je výraznejšia. Veľmi chutná, môžem len odporučiť. Ďakujem @honetska za recept a prajem pekný deň do Kanady!
kukulienka71
@katka78 , neviem ako niťou sme my dve spojené, ale dnes som práve robila Alfredo chicken a pozerala som aj tento recept od @honestky. Ja ale nemám kúpenú tú omáčku, ešte som ju nikde nevidela. Aj v tejto verzii to musí byť veľmi chutné.
katka78
@Kukulienka71 (24.2.2016 15:25) Nejaká niť tam asi bude :-) Tieto cestoviny sa ku kuraťu veľmi hodia. Ja robievam takú jemnejšiu omáčku, ale táto výraznejšia sa k nemu bude hodiť viac. Dávnejšie som zvykla servírovať takto:



Ale lepšie je cestovinu rovno premiešať s omáčkou a tak podávať ku kuraciemu stejku, prípadne kuracie kúsky zmiešať s cestovinou.
honestka
@Katka78 aj @Kukulienka71 :
dakujem vam za priaznive slova a velmi ma tesi, ze prave take skvele kucharky ako VY dve ste venovali tomuto velmi jednoduchemu, zato skvelemu jedlu pozornost. Tiez vas pozdravujem spat a nech sa vam nadalej dari vytvarat tu krasne recepty, ktore budu chutit nielen vo vasich rodinach ale aj varechacskym priaznivcom.
Som rada, ze patrite medzi tie, ktore sa tu snazia navratit stranke starodavny charm.
NAVIAC: Vam dvom a dalej @Frezia68
sa velmi ospravedlnujem za velmi neskoru odozvu na vase komentare, budem sa snazit tu nakuknut castejsie.
janp
Prosím Vás.. do Alfredo cestovín nejde žiaden cesnak, žiaden Romano, a už vôbec nie žiadna šľahačka! Iba cestoviny, maslo a parmigiano reggiano, nič viac.. maslo rozpustené s parmezánom je to jediné čo tvorí omáčku pri týchto cestovinách a sú to zároveň jediné ingrediencie ktoré potrebujete v tomto recepte..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia