Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom fotorecept
Foto: Sracz
Sarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Zobraziť celý popisSarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Energetická hodnota predstavovaného receptu je nižšia, ako množstvo energie, ktorú telo použije na jeho spracovanie. Použil som buľvu sladkého fenikla, ktorého chuť som objavil až tu a hneď sa stala mojim favoritom. V surovom stave (kombinovaný zelerový šalát) má na mňa nežiadúci „hustilkový“ efekt, ale tepelne upravený nemá chybu!
porcie
príprava
na 175 °C
Suroviny
4 ks (buľvy) |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL |
|
75 - 100 g |
|
200 - 250 g |
|
4 - 5 ks (v oleji) |
|
podľa chuti |
|
90 - 100 g |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Podľa úvodnej zostavy vidieť, že som toho veľa nepotreboval, príprava je navyše časovo nenáročná, jednoduchá, až veľmi a výsledný chuťový efekt je hodný labužníka.
-
2
Očistené a na povrchu umyté buľvy fenikla som pokrájal asi na 10 mm „disky“ (najjemnejšie vlasové časti vňate použijem na posýpku porcií), poukladal ich do keramickej zapekacej misy, zakryl celofánovou fóliou a
-
3
v priebehu 10 min uvaril v „mikrovlnke“; čas si, prosím, regulujte podľa Vašeho typu aparátu; orientoval som sa mäkkosťou „disku“, ktorú som overil pritlačeným prstom; pozor na paru; uvarený fenikel „pustí“ dosť šťavy, ktorú som vylial, ale pre prípadné použitie je ju možné vliať do fľaštičky a uložiť do chladničky!
-
4
Teraz nastal čas jemnej „piplačky“; zapekaciu misu (pekáč) z jenského skla som vymastil zmäknutým maslom a posypal PL jemnej strúhanky; plátky prosciutta som pozdĺžne rozrezal na ½, každou obalil „disk“ predvareného fenikla a na „stojáka“ uložil do pripraveného pekáča; priložil 10 mm plátok mozzarelly, kúsok sterilizovanej kapie a postup opakoval, až som vytvoril zástup (valec),
-
5
v pekáči, ako vidíte na obr. Boli tri; ich povrch som jemne posolil (prosciutto je slané) pokropil 2 PL olivového oleja, posypal druhou PL jemnej strúhanky, ½ strúhaného bánoveckého údeného pološtiepka a dal na 33 min zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 175 °C; riaďte sa, prosím, podľa Vašeho zariadenia.
-
6
Po niečo viac ako polhodinke nás prekvapil takýto pohľad...
-
7
Voňavá porcia na (asi ½ valca, či štrúdle) tanieri, posypaná jemnou časťou feniklovej vňate, nás nenechala dlho čakať; zajedali sme ju domácim bielym chlebíkom a aj s chuťou spoločne oslávili Deň matiek!
-
8
Podávať ju je možné aj ako predjedlo s bielym pečivom a s lístočkami bazaličky voňavej posypanými plátkami čerstvých paradajok.
-
9
Poznámka navyše: viete, že okrem cenných éterických olejov fenikel obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako citrón? Fenikel podporuje činnosť pečene, trávenie aj črevnú peristaltiku. Feniklový čaj zasa pomáha pri detských kolikách. V Taliansku sa jedlá s feniklom podávajú na konci hodovania na dobré vytrávenie. Ako som uviedol, buľva sladkého fenikla (Foeniculum vulgare var. dulce), sa používa v surovom i vo varenom či pečenom stave. Má vraj zoštíhľujúce a omladzujúce účinky. Foeniculum vulgare var. vulgare (fenikel obyčajný), najmä jeho semená, sa však používa ako voňavé korenie. Tak prečo nevyskúšať!?! Nám veľmi chutil!
bánovecký údený polooštiepok je úžasný, priam stvorený pre majstrov a labužníkov I. triedy :-) u nás doma vedie aj s feniklom, je veľmi žiadaný!
receptík uložený a celé 5 -hviezdičkové nebo Ti posielam, môj vzácny priateľ :-)