Foto: tothatibor
Jednoduchá, dnes už možno zaznávaná polievka. V čase dozrievania dúl (biršalmy) už aj fazuľa bola vymlátená. Asi to bol jeden z možných dôvodov polievkovej Zobraziť celý popisJednoduchá, dnes už možno zaznávaná polievka. V čase dozrievania dúl (biršalmy) už aj fazuľa bola vymlátená. Asi to bol jeden z možných dôvodov polievkovej kombinácie týchto plodov na južnom Zemplíne, alebo aj inde? Oni nakrájanú dulu do polievky iba pridali. My to urobíme ináč, ale nebudeme čakať do jesene. V prednej izbe na šifonéri sa ešte nájdu nejaké tie dule, alebo si pomôžeme dulovým kompótom. Aby neboli sklamaní tí čo dule nemajú, oni si pomôžu s kyslejšími hruškami.
porcií
príprava
na 100 °C
Suroviny
250 g alebo biela |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
20 g |
|
10 ks |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
1/4 čl |
|
1 plátok |
|
Postup
-
1
Asi štyri hodiny pred varením fazuľu opláchneme a namočíme do vlažnej prevarenej vody. Napučenú fazuľu dáme variť do dvoch litrov vody. Komu vadí melodický účinok polievky vodu na fazuli vymení. Vraj to pomáha. Ja ju nechávam. Pridáme korenie a bobkový list.
- 2
Očistíme dulu a pokrájame na mesiačiky.
- 3
Keď už je fazuľa takmer mäkká pridáme soľ a ocot.
- 4
Posekanú cibuľu porestujeme na masle, pridáme pokrájanú dulu, plátok citrónu a podusíme kým dule nezmäknú (keď sme použili bielu fazuľu môžme pridať aj 1/4 lyžičky mletej červenej papriky) potom s tyčovým mixérom rozmixujeme. Pridáme smotanu a s metličkou dobre zamiešame.
- 5
Takto získanú zmes pridáme k vriacej fazuli. Spolu ešte povaríme a nakoniec podľa potreby dochutíme jablčným octom (balzámovým octom) prípadne cukrom. Necháme asi 10 minút postáť a podávame s obľúbeným pečivom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu