Fazuľová polievka s dulou

tothatibor - fotkatothatibor, 29. marca 2013

Jednoduchá, dnes už možno zaznávaná polievka. V čase dozrievania dúl (biršalmy) už aj fazuľa bola vymlátená. Asi to bol jeden z možných dôvodov polievkovej Zobraziť celý popisJednoduchá, dnes už možno zaznávaná polievka. V čase dozrievania dúl (biršalmy) už aj fazuľa bola vymlátená. Asi to bol jeden z možných dôvodov polievkovej kombinácie týchto plodov na južnom Zemplíne, alebo aj inde? Oni nakrájanú dulu do polievky iba pridali. My to urobíme ináč, ale nebudeme čakať do jesene. V prednej izbe na šifonéri sa ešte nájdu nejaké tie dule, alebo si pomôžeme dulovým kompótom. Aby neboli sklamaní tí čo dule nemajú, oni si pomôžu s kyslejšími hruškami.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

250 g alebo biela
2 ks
1 ks
20 g
10 ks
4 ks
1 ks
podľa chuti
200 ml
podľa chuti
1/4 čl
1 plátok




Postup

  1. 1

    Asi štyri hodiny pred varením fazuľu opláchneme a namočíme do vlažnej prevarenej vody. Napučenú fazuľu dáme variť do dvoch litrov vody. Komu vadí melodický účinok polievky vodu na fazuli vymení. Vraj to pomáha. Ja ju nechávam. Pridáme korenie a bobkový list.

  2. 2

    Očistíme dulu a pokrájame na mesiačiky.

  3. 3

    Keď už je fazuľa takmer mäkká pridáme soľ a ocot.

  4. 4

    Posekanú cibuľu porestujeme na masle, pridáme pokrájanú dulu, plátok citrónu a podusíme kým dule nezmäknú (keď sme použili bielu fazuľu môžme pridať aj 1/4 lyžičky mletej červenej papriky) potom s tyčovým mixérom rozmixujeme. Pridáme smotanu a s metličkou dobre zamiešame.

  5. 5

    Takto získanú zmes pridáme k vriacej fazuli. Spolu ešte povaríme a nakoniec podľa potreby dochutíme jablčným octom (balzámovým octom) prípadne cukrom. Necháme asi 10 minút postáť a podávame s obľúbeným pečivom.

Diskusia k receptu

denyany
wow! veľmi zaujímavá polievka! fazuľovú môžem a v kombinácii s dulou(duľou?) iste skvelá. určite vyskúšam, aj keď len s kompótom, lebo iné nemám.
manya
Do jesene nepočkám,vyskúšam s kompótom.
jody
Velmi zaujimave, ja som fazulova, ale o tomto som nikdy nepocula. Mnam.
mlsacik
Tak tuto polievku som nejedla 30 rokov! Mamina si ju nepamatala a ja som bola este dieta,ked minju starka varila...dakujem, ze ju mozem pripravit svojmu synovi....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia