Fazuľová polievka s dulou
Autor receptu: tothatibor
Jednoduchá, dnes už možno zaznávaná polievka. V čase dozrievania dúl (biršalmy) už aj fazuľa bola vymlátená. Asi to bol jeden z možných dôvodov polievkovej kombinácie týchto plodov na južnom Zemplíne, alebo aj inde? Oni nakrájanú dulu do polievky iba pridali. My to urobíme ináč, ale nebudeme čakať do jesene. V prednej izbe na šifonéri sa ešte nájdu nejaké tie dule, alebo si pomôžeme dulovým kompótom. Aby neboli sklamaní tí čo dule nemajú, oni si pomôžu s kyslejšími hruškami.
6 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 100 °C |
Postup
- Asi štyri hodiny pred varením fazuľu opláchneme a namočíme do vlažnej prevarenej vody.
Napučenú fazuľu dáme variť do dvoch litrov vody. Komu vadí melodický účinok polievky vodu na fazuli vymení. Vraj to pomáha. Ja ju nechávam. Pridáme korenie a bobkový list.
- Očistíme dulu a pokrájame na mesiačiky.
- Keď už je fazuľa takmer mäkká pridáme soľ a ocot.
- Posekanú cibuľu porestujeme na masle, pridáme pokrájanú dulu, plátok citrónu a podusíme kým dule nezmäknú (keď sme použili bielu fazuľu môžme pridať aj 1/4 lyžičky mletej červenej papriky) potom s tyčovým mixérom rozmixujeme. Pridáme smotanu a s metličkou dobre zamiešame.
- Takto získanú zmes pridáme k vriacej fazuli. Spolu ešte povaríme a nakoniec podľa potreby dochutíme jablčným octom (balzámovým octom) prípadne cukrom. Necháme asi 10 minút postáť a podávame s obľúbeným pečivom.