Je to recept mojej prababičky i babičky a samozrejme aj môj
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Fazuľu namočíme cez noc, ráno zlejeme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, dáme variť do primeraného množstva - cca 2litre - vody, keď je všetko mäkké urobíme z trochy oleja alebo masti, červenej papriky a 4 lyžíc múky zápražku, zriedime trochu vodou, vlejeme cez sitko do polievky, osolíme, podávame z polievkovým korením a domácimi cestovinami
- 2
Domáce rezance - z 1kg múky si necháme za asi dve hrste múky na posypanie. do väčšieho hrnca si dáme variť vodu, kým zovrie na dosku nasypeme múku, do stredu urobíme jamku, rozklepneme vajce, opatrne dolievame vodu - vymiesime tuhé cesto, ktoré sa nelepí. rozdelíme na 4 diely, na pomúčenej doske rozvaľkáme každý diel zvlášť, múkou posypaný kruh z cesta nakrájame na pásy asi 5cm široké, pomúčime, uložíme na seba a nakrájame čo najtenšie rezance, takto nakrájeme všetky štyri kruhy. do vriacej vody ich nasypeme - ja ich dávam rukami - zároven ich zbavím prebytočnej múky. uvarené vyplávajú samé na povrch, zlejem cez cedidlo, opláchnem studenou vodou. V mise ich opatrne polejem - primerane olejom, do vychladnutia miešam, aby sa nelepili.
- 3
Na panvicu nasypem krupicu a nasucho na miernom ohni opatrne opekám do stredne kávovej farby - pozor, treba stále miešať, lepši je miernejšia teplota, hoci to trvá dlhšie. ked je krupica rovnomerne hnedá prilejem cca 2,5 dcl vody - nezlaknite sa, vyletí kopa pary, zosilníme ohen, krupicu neustále miešame, kým sa voda nevyparí a krupica mierne naberie objem. z takto upravenou krupicou premiešame omastené domáce cestoviny, môžeme podávať sladké, prilepšiť rozpusteným maslom, alebo slané zo zeleninovým šalátom
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu