Fazuľová polievka a krupicové rezance

tamarys - bez fotkytamarys, 10. októbra 2009

Je to recept mojej prababičky i babičky a samozrejme aj môj

10-12
porcií
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
3  ks
2 ks
1 ks
4  PL
1  kg
1
25  dkg




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme cez noc, ráno zlejeme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, dáme variť do primeraného množstva - cca 2litre - vody, keď je všetko mäkké urobíme z trochy oleja alebo masti, červenej papriky a 4 lyžíc múky zápražku, zriedime trochu vodou, vlejeme cez sitko do polievky, osolíme, podávame z polievkovým korením a domácimi cestovinami

  2. 2

    Domáce rezance - z 1kg múky si necháme za asi dve hrste múky na posypanie. do väčšieho hrnca si dáme variť vodu, kým zovrie na dosku nasypeme múku, do stredu urobíme jamku, rozklepneme vajce, opatrne dolievame vodu - vymiesime tuhé cesto, ktoré sa nelepí. rozdelíme na 4 diely, na pomúčenej doske rozvaľkáme každý diel zvlášť, múkou posypaný kruh z cesta nakrájame na pásy asi 5cm široké, pomúčime, uložíme na seba a nakrájame čo najtenšie rezance, takto nakrájeme všetky štyri kruhy. do vriacej vody ich nasypeme - ja ich dávam rukami - zároven ich zbavím prebytočnej múky. uvarené vyplávajú samé na povrch, zlejem cez cedidlo, opláchnem studenou vodou. V mise ich opatrne polejem - primerane olejom, do vychladnutia miešam, aby sa nelepili.

  3. 3

    Na panvicu nasypem krupicu a nasucho na miernom ohni opatrne opekám do stredne kávovej farby - pozor, treba stále miešať, lepši je miernejšia teplota, hoci to trvá dlhšie. ked je krupica rovnomerne hnedá prilejem cca 2,5 dcl vody - nezlaknite sa, vyletí kopa pary, zosilníme ohen, krupicu neustále miešame, kým sa voda nevyparí a krupica mierne naberie objem. z takto upravenou krupicou premiešame omastené domáce cestoviny, môžeme podávať sladké, prilepšiť rozpusteným maslom, alebo slané zo zeleninovým šalátom

Diskusia k receptu

vanilka111
takéto rezance robievala moja babka a milovala som ich. žiaľ už mi nestihla ukázať ako robí krupicu,iba mi to hovorila,ale lepšie raz vidieť ako stokrát počuť a mne sa podarila hádam raz podobne udusiť,inak vždy mám z toho zlepené chuchvalce skoro kašu :-(,ale zlé je to vždy ked tam tú vodu nalejem naraz. keď ju tam len tak kvapkám,tak je to lepšie,len to neskutočne dlho trvá. poradíte mi,prosím,ako sa to naozaj robí? používam hrubú krupicu a vodu vriacu. ďakujem