Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. februára 2012
Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept)
Foto: pusta

Včera som mala dosť práce, tak som sa rozhodla pre fašírku v celku. Chcela som ju spraviť ale trošku inak ako ju klasicky zvyknem Zobraziť celý popisVčera som mala dosť práce, tak som sa rozhodla pre fašírku v celku. Chcela som ju spraviť ale trošku inak ako ju klasicky zvyknem robiť. Pridala som do nej pikantný nakladaný cesnak, mletú červenú papriku, kocky domácej údenej slaninky a vrch som potrela horčicou, ktorá pri pečení vytvorila krustu. Fašírka dostala iný a výborný chuťový rozmer, ktorý pikantne doplnila zapečená horčica na vrchu.

1 dávka
porcia
20 minút
príprava
60 minút
na 170/60 a 200/10 °C

Suroviny

600 g mix/bravčové pliecko
2 ks
2 ks včerajšia
3 strúčiky /obyčajný cesnak
50 g
podľa chuti
podľa chuti
1 CL
podľa chuti
100 ml studená
podľa potreby
3 - 4 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäsko som dala do misy, rozdrobila som ho vidličkou, osolila,...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala som studenú vodu, spracovala som ju s mäskom na tvárnu hmotu, prešľahala pomocou vidličky a nechala som chvíľku odstáť /cca 30 minút/, aby sa soľ vo vode rozpustila a mäsko dobre ochutila. Prešľahaním osoleného mäska sa fašírka stane nadýchanejšou a jemnejšou.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si potrebné suroviny a...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...koreniny.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plátky domácej údenej slaninky som pokrájala na prúžky a ...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...tie na kocky o hrane asi 0,5 cm. Volila som mastnejšiu slaninku, nie mäsitú alebo viac prerastenú, lebo tieto kocky vytvoria vo fašírke jednak peknú mozaiku a jednak ju príjemne ochutia a premastia.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som čerstvo mleté korenie, ...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    majorán,...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...prelisovaný pikantný nakladaný cesnak, /recept tu/ a sladkú mletú červenú papriku. Korením som nešetrila, dosť sa ho vypečie do šťavy z fašírky. Nakladaný cesnak pridá dalšie chute korenín, s ktorými je naložený. Kto ho nemá, dá obyčajný cesnak.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som vajcia a...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vo vode namočené a vytlačené žemle, všetko som spolu dobre prepracovala rukami na fašírkové cesto. Zemle sa nemajú máčať vo vode viac ako 15 minút, aby sa nerozpadli, úplne stačí, ak vodou len nasiaknu, aj tú treba poriadne vytlačiť.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na záver som pridala údenú slaninu...

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a zmes som zahustila strúhankou.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vlhkými rukami som v pekáči vytvarovala fašírku. Z tohoto množstva vyjdú dve fašírky, upiekla som len jednu, ostatné som dala zmraziť a budem mať na budúce.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vrch fašírky som potrela bohato horčicou, do pekáčika som naliala trocha vody, pridala som olej a vložila piecť do trúby. Piekla som ju pomaly na 170 stupňov C 60 minút, po tejto dobe som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 10 minút, aby sa z horčice vytvorila pekná hnedá krusta.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Upečenú fašírku som nechala 15 minút odpočinúť a nakrájala som ju na plátky hrubé asi 1 cm.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Podávala som ju s pretláčanými zemiakmi, ktoré som omastila vypečenou šťavou. Fašírku veľmi dobre doplnila domáca čalamáda alebo kyslá uhorka. Fašírku možno podávať aj za studena, s dobrým čerstvým domácim chlebom a sezonnou zeleninou. Možno ju použiť aj ako súčasť studených obložených mís.

    Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

sneica
takuto fasirku lubim aj v teplom stave s prilohou ale aj v studenom s chlebom a uhorkou...
duschko
Velmi dobre popisany recept. odla neho musi aj zaciatocnik pripravit vybornu fasirku. Pekne foto. kadam do MKK.
duschko
Velmi dobre popisany recept. Podla neho musi aj zaciatocnik pripravit vybornu fasirku. Pekne foto. Ukladam do MKK.
an3da
Robím podobne, ale ako roládu, do stredu dám čo mám - syr, šunku,
papriku, uhorky, varenú mrkvu...
gab1ka
Ideme to skusiť spraviť na obed, taktiež oceňujem podrobne popisany recept :-)
dania1313
Ďakujem za inšpiráciu .Bola super -pochutili sme si .Prekvapilo ma to potretie horčicou na povrchu ,budem zasa o kus šikovnejšia ..........
jerica
Je dobre si oživiť zašlé recepty, určite aj ja sa inšpirujem s tvojim receptom, aj ked si už niečo pamätám, neodmietam pre mňa nové inšpirtívne vylepšenia pri kuchtení :-)(s tou horčicou)
pusta
@jerica , tiež sa rada vraciam k zašlým receptom a rozmýšľam, ako ich inovovať, pridať chuť. táto mi vyšla a šmakovala, tá krusta z horčice na povrchu je fakt super.
dakujem.
pusta
dakujem za všetky milé a pekné komentáre k tomuto receptu.
pusta
@dania1313 , som veľmi rada, že chutilo.
tá horčica hore je super.
dakujem za potešujúcu správu.
3stan
hezký receptík super spracovanie a tu horčicu dávam aj ja na sekanú ako to volám ja, a má to aj význam že potom nepraská ta fašírka.
martinat
Masko mix to znamena ze hovadzie + bravcove? Dakujem. Zajtra chcem urobit len prosim o odpoved.
pusta1
@3stan , je to presne tyk, ak potrieš povrch fašírky vcelku horčicou, potom nepraská :_)
dakujem za tvoju peknú pochvalu.
pusta1
@martinat , áno, mix znamená miešané mleté mäso v rôznom pomere, najčastejšie 1:1, ale aj v inom pomere, ide minimálne o 2 druhy mäsa, sú známe i trojkombinácie i viac.
najčastejšie sa mieša bravčové s hovädzím, ale môže sa miešať aj bravčové s teľacím, morčacím, kuracím a iným mäsom, alebo hovädzie a teľacie, ev kuracie a iné.
ak si dom našetríš zvyšky surového mäsa, pomelieš, môžeš rôzne kombinovať, je to výhodné, lacné a chutné, ak nemáš, potom si môžeš rôzne namiešané mleté mäsko kúpiť.
verím, že si vyberieš a zajtra tento recept spravíš, čo ma veľmi poteší :-)
dakujem za otázku a za tvoj záujem, prajem ti, aby sa ti môj recept vydaril a chutil.
pusta1
moje podakovanie patrí aj tým mojim 28. - mym neznámym priaznivcom, ktorí doteraz tento môj recept lajkli, zdieľajú ho a šíria dalej, prajem vám všetkým, aby sa vám môj recept vydaril a chutil :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia