Fašírka vcelku s údenou slaninkou a horčicovou krustou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera som mala dosť práce, tak som sa rozhodla pre fašírku v celku. Chcela som ju spraviť ale trošku inak ako ju klasicky zvyknem robiť. Pridala som do nej pikantný nakladaný cesnak, mletú červenú papriku, kocky domácej údenej slaninky a vrch som potrela horčicou, ktorá pri pečení vytvorila krustu. Fašírka dostala iný a výborný chuťový rozmer, ktorý pikantne doplnila zapečená horčica na vrchu.

1 dávka
porcia
20 minút
príprava
60 minút
na 170/60 a 200/10 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäsko som dala do misy, rozdrobila som ho vidličkou, osolila,...
  2. ...pridala som studenú vodu, spracovala som ju s mäskom na tvárnu hmotu, prešľahala pomocou vidličky a nechala som chvíľku odstáť /cca 30 minút/, aby sa soľ vo vode rozpustila a mäsko dobre ochutila. Prešľahaním osoleného mäska sa fašírka stane nadýchanejšou a jemnejšou.
  3. Pripravila som si potrebné suroviny a...
  4. ...koreniny.
  5. Plátky domácej údenej slaninky som pokrájala na prúžky a ...
  6. ...tie na kocky o hrane asi 0,5 cm. Volila som mastnejšiu slaninku, nie mäsitú alebo viac prerastenú, lebo tieto kocky vytvoria vo fašírke jednak peknú mozaiku a jednak ju príjemne ochutia a premastia.
  7. Pridala som čerstvo mleté korenie, ...
  8. majorán,...
  9. ...prelisovaný pikantný nakladaný cesnak, /recept tu/ a sladkú mletú červenú papriku. Korením som nešetrila, dosť sa ho vypečie do šťavy z fašírky. Nakladaný cesnak pridá dalšie chute korenín, s ktorými je naložený. Kto ho nemá, dá obyčajný cesnak.
  10. Pridala som vajcia a...
  11. ...vo vode namočené a vytlačené žemle, všetko som spolu dobre prepracovala rukami na fašírkové cesto. Zemle sa nemajú máčať vo vode viac ako 15 minút, aby sa nerozpadli, úplne stačí, ak vodou len nasiaknu, aj tú treba poriadne vytlačiť.
  12. Na záver som pridala údenú slaninu...
  13. a zmes som zahustila strúhankou.
  14. Vlhkými rukami som v pekáči vytvarovala fašírku. Z tohoto množstva vyjdú dve fašírky, upiekla som len jednu, ostatné som dala zmraziť a budem mať na budúce.
  15. Vrch fašírky som potrela bohato horčicou, do pekáčika som naliala trocha vody, pridala som olej a vložila piecť do trúby. Piekla som ju pomaly na 170 stupňov C 60 minút, po tejto dobe som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 10 minút, aby sa z horčice vytvorila pekná hnedá krusta.
  16. Upečenú fašírku som nechala 15 minút odpočinúť a nakrájala som ju na plátky hrubé asi 1 cm.
  17. Podávala som ju s pretláčanými zemiakmi, ktoré som omastila vypečenou šťavou. Fašírku veľmi dobre doplnila domáca čalamáda alebo kyslá uhorka. Fašírku možno podávať aj za studena, s dobrým čerstvým domácim chlebom a sezonnou zeleninou. Možno ju použiť aj ako súčasť studených obložených mís.