Foto: rennatte
Pridávam ďalšie typické fašiangové jedlo, teda skôr maškrtu, riadne kalorickú, ale raz za čas si treba aj dopriať, veď v období pôstu to odčiníme Zobraziť celý popisPridávam ďalšie typické fašiangové jedlo, teda skôr maškrtu, riadne kalorickú, ale raz za čas si treba aj dopriať, veď v období pôstu to odčiníme :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
maslo, žĺtky, rum a cukor vymiešame do penista
-
2
z droždia, trochy teplého mlieka a kryšt.cukru pripravíme kvások
-
3
kvások a vymiešané žĺtka pridáme do múky, prilejeme zvyšné mlieko, postupne prilievame až kým nevypracujeme vláčne cesto, necháme nakysnúť
-
4
po nakysnutí odoberieme polovicu cesta, rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm, vykrojíme kolieska, do stredu pridáme džem, alebo nutellu, alebo aj aj, rozdelíme si to do páru, jedno koliesko s plnkou, jedno prázdne
-
5
džemové koliesko prikryjeme prázdnym po okrajoch stlačíme prstami
-
6
dokrojíme pohárom alebo formičkou
-
7
takto naplnené šišky poukladáme na utierku a necháme odpočívať
-
8
druhú polovicu cesta premiesime, rozvaľkáme na hrúbku 1cm, vykrojíme kolieska, poukladáme na utierku a do stredu spravíme prstom jamku
-
9
vyprážame v horúcom oleji alebo masti, najprv jamkou dolu a potom otočíme, tak isto aj plnené šišky z oboch strán, tak aby boli do polovice ponorené v tuku
-
10
vyberáme na plech vyložený servítkami, aby odsali čo najviac tuku, pocukrujeme a preložíme na druhý plech alebo tácku
-
11
plnené rozlíšim tak, že nutellové polejem čokoládou
-
12
prajem dobrú chuť :-)
@sora2 , nakysnute sisky vkladaj do HORUCEHO oleja a praz na silnejsom ohni, oni musia v tom oleji "tancovat" a neprazia sa dlho, chvilku z kazdej strany a z oleja vyberaj na servitku, ale to uz vies z receptu
@cistinka , :-) dakujem
@sora2 , nič si z toho nerob, ja som ich ani ešte na rozdiel od teba neskúšala. A dávaš aj rum,lebo ten zabraňuje napitiu sa olejom a robí šišky ľahšie.
vdaka :)