Foto: likalu
Je už síce koniec fašiangov, ale práve preto som si spomenula, na náš starodávny recept, pochádzajúci ešte od mojej mamky, odkiaľ ho mala ona, Zobraziť celý popisJe už síce koniec fašiangov, ale práve preto som si spomenula, na náš starodávny recept, pochádzajúci ešte od mojej mamky, odkiaľ ho mala ona, to neviem. Robíme tieto fánky každý rok a u nás v celej rodine majú veľkú obľubu. Viem, že je tu viacej receptov na Fánky, no dúfam, že tieto nebudú zavadzať. Majú aj svoj maďarský názov "Forgáč fánk". Či pochádzajú odtiaľ, neviem.
príprava
Postup
-
1
Uvedené suroviny, okrem práškového cukru na posypanie spracujeme cesto podobné, ako keď robíme slížiky. Cesto rozdelíme na na bochníčky, /z uvedeného množstva je ich 8 ks/ ktoré postupne vyvaľkáme na tenkosť slížíkového cesta, ktoré radielkom pokrájame na obdĺžniky, cca 8-10 cmx 5 cm do ktorých radielkom spravíme 2 až 3 zárezy, tak aby obvod obĺžnika nebol narušený.
-
2
Pripravené fánky smažíme v horúcom oleji tak, aby fánky boli čo najviac kostrbaté. To znamená, že tie prúžky si poprekladáme v rukách a do oleja ich v púšťame v rôznych tvaroch.
-
3
Každú stranu osmažíme do červena, preložíme na papierový obrúsok, nakladieme do veľkej mysy, /pozor, sú veľmi krehké. Po vychľadnutí ich cez sítko poprášime práškovým cukrom. /bez vanilky/
-
4
takto vypadajú po vysmažení na obrúsku
-
5
Uložené v mise, ešte bez cukru.
HEROVKY, v Kysáči, Báčskom Petrovci, Hložanoch a v okolí.
V Aradáči to robia tak že namotávajú na takú okrúhlu varechu
a tak vyprážajú, majú potom také lopty, len neviem ako to oni
volajú.
Ono tieto Fánky sa ľahšie robia, ako ich výroba vysvetľuje, ale vidím, že ich poznáte a to ma teší.