Fánky

likalu - fotkalikalu, 11. februára 2012
Fánky
Foto: likalu

Je už síce koniec fašiangov, ale práve preto som si spomenula, na náš starodávny recept, pochádzajúci ešte od mojej mamky, odkiaľ ho mala ona, Zobraziť celý popisJe už síce koniec fašiangov, ale práve preto som si spomenula, na náš starodávny recept, pochádzajúci ešte od mojej mamky, odkiaľ ho mala ona, to neviem. Robíme tieto fánky každý rok a u nás v celej rodine majú veľkú obľubu. Viem, že je tu viacej receptov na Fánky, no dúfam, že tieto nebudú zavadzať. Majú aj svoj maďarský názov "Forgáč fánk". Či pochádzajú odtiaľ, neviem.

2 hodiny minút
príprava

Suroviny

1 liter
4 kusy
1-2 lyžice
medzi prsty  do hmoty
1/2 dcl
medzi prsty
400 gr.
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Uvedené suroviny, okrem práškového cukru na posypanie spracujeme cesto podobné, ako keď robíme slížiky. Cesto rozdelíme na na bochníčky, /z uvedeného množstva je ich 8 ks/ ktoré postupne vyvaľkáme na tenkosť slížíkového cesta, ktoré radielkom pokrájame na obdĺžniky, cca 8-10 cmx 5 cm do ktorých radielkom spravíme 2 až 3 zárezy, tak aby obvod obĺžnika nebol narušený.

    Fánky - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené fánky smažíme v horúcom oleji tak, aby fánky boli čo najviac kostrbaté. To znamená, že tie prúžky si poprekladáme v rukách a do oleja ich v púšťame v rôznych tvaroch.

    Fánky - obrázok 2
  3. 3

    Každú stranu osmažíme do červena, preložíme na papierový obrúsok, nakladieme do veľkej mysy, /pozor, sú veľmi krehké. Po vychľadnutí ich cez sítko poprášime práškovým cukrom. /bez vanilky/

    Fánky - obrázok 3
  4. 4

    takto vypadajú po vysmažení na obrúsku

    Fánky - obrázok 4
  5. 5

    Uložené v mise, ešte bez cukru.

    Fánky - obrázok 5

Diskusia k receptu

fialka49
Takéto robievala aj moja stará mama a milovala som ich pre ich chrumkavosť. Recept mi po nej neostal a preto ďakujem za ten tvoj.
an3da
Krásne a chrumkavé. My, dolnozemský slováci to voláme
HEROVKY, v Kysáči, Báčskom Petrovci, Hložanoch a v okolí.
V Aradáči to robia tak že namotávajú na takú okrúhlu varechu
a tak vyprážajú, majú potom také lopty, len neviem ako to oni
volajú.
radulienka
Výborné koláčky, ale koniec fašiangov? Kdeže, fašiangy sú až do 23. 2., to je popolcová streda. Tak ešte máme vyše týždňa možnosť si vychutnávať fašiangové špecialitky.
hubata
Tak ale toto sú "božie milosti" aj tvar majú milostivý ako mojej babky. Akurát my dávame sladkú smotanu.
likalu
Ďakujem Vám za kladné komentáre. Mám za to "Tykadielko", že toto sú naozaj poctivé Fánky.
Ono tieto Fánky sa ľahšie robia, ako ich výroba vysvetľuje, ale vidím, že ich poznáte a to ma teší.
edward456
teraz sme ich robili a su vyborne,dcera si brala do Anglicka a lubili sa aj Anglicanom, dakujeme
kikili
forgáč znamená hoblinky, ktoré sa krútia, možno preto sa to volá forgáč fánk.. detom sa páči aj tvar ,pripomínajú im rôzne zvieratká




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia