Famózna čokoládová torta

domi454 - fotkadomi454, 4. februára 2014
Famózna čokoládová torta
Foto: domi454

Pri surfovaní na internete som raz objavila na jednej anglickej stránke túto tortu alebo rezy. Bola to čokoládová láska na prvý pohľad. Po vyskúšaní nesklamala...

8
porcií
240 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
90 g
200 g
3 ČL
4 ks
štipka
2 PL
čokoládová vrstva:
200 g
400 ml
Vrchná vrstva:
2 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 1
  2. 2

    Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, čokoládu a kávu. Necháme vychladnúť a pridáme žltka.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľaháme bielka s cukrom a postupne pridáme k čokoláde.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 3
  4. 4

    Zmes dáme do formy vystlanej papierom a pečieme na 160°C 25-30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 4
  5. 5

    Na druhú vrstvu si opäť rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť a pomaly do nej zamiešame vyšľahanú šľahačku s štipkou soli.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 5
  6. 6

    Nalejeme na korpus a necháme asi 2 hodiny stuhnúť v chladničke.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 6
  7. 7

    Na tretiu vrstvu si vyšľaháme dve práškove šľahačky s cukrom (ja používam Dr.Oetker). Kto nieje zástancom práškových môže použiť dve smotany spolu so 4 plátkami želatíny. Zmes dáme na čokoládovú vrstvu necháme poriadne stuhnúť v chladničke.

    Famózna čokoládová torta - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť!

    Famózna čokoládová torta - obrázok 8

Diskusia k receptu

110 komentárov k receptu
pfúúú !!! ten názov sedí ako r.. na ... PERFEKTNÉ !!!!!!! k tomu nie je čo dodať :-) iba spraviť a pomlsať !!! krásna práca s prezentáciou :-)
no tak to je delo, čokoládové delo aj dielo, krásna je, ozaj famozna, ked bez múky, tak vidlička sa musí doslova klzať do rezu, ukladám, všetky hviezdy ti patria
No a teraz ma fakt mrzí, že varecha nie je natoľko interaktívna, že by sa dalo rovno vliezť a ochutnať :) Nádherná torta, čokoládovo dokonalá, podľa mňa víťaz februárový jasný :) 5*, KK
recept na takúto tortičku som už dlho hľadala ... a už ho mám .... ď a k u j e m .... :))))
Je naozaj krásna, určite sa rozplýva na jazyku ...
Kedze sa torticku chystam upiect prosim o radu ohladom velkosti korpusu. Aky velky by mal byt priemer formy aby som dosiahla takuto vysku torticky? Mam 28 cm formu a obavam sa ze tie vrstvy budu prilis tenke..s akou formou ste pracovali vy? Dakujem velmi pekne za odpoved. Katka:)
Kedze sa torticku chystam upiect prosim o radu ohladom velkosti korpusu. Aky velky by mal byt priemer formy aby som dosiahla takuto vysku torticky? Mam 28 cm formu a obavam sa ze tie vrstvy budu prilis tenke..s akou formou ste pracovali vy? Dakujem velmi pekne za odpoved. Katka:)
Ja som pracovala s formou s priemerom 23 cm, takze ak chces takuto vysku treba asi urobit 1 a pol davky... dam ti este jednu radu, pri peceni korpusu sa moze stat ze bude vyzerat ako surovy, takze mozno v polovici pecenia to daj na 170 alebo 175 stupnov, zalezi od rury, preto sa to neda presne napisat.. Dufam ze sa ti vydari a bude chutit :)
@anija1926
V prvom rade musím @domi454 tortu pochváliť. Robil som ju už 2x. Je vinikajúca. Prvý krát som dal kávu presne podľa rcp. Káva tam cítiť je. Ja ale mám veľmi rád kávovú chuť, tak druhý krát som kávy pridal.
Tak si daj podľa vlastnej chuti. Dúfam, že sa @domi454 nenahnevá, že jej kecám do receptu.

akurát ju pečiem, dúfam že sa podarí.....už sa teším
Vyzerá výborne, či aj moja taká bude.
Ja robím z dvoch dávok na celý plech :-)
teraz ju peciem...prave som zakukla do rury a stred korpusu je vypuceny,mam tam proste Tatry,neviem,co som urobila zle...tak uvidime,este 10 minut ma byt v rure,mozno ked bude chladnut,tak to klesne... len pre dalsich,co ju budu robit,tak ku receptu este treba 300 ml mlieka,teda ak budete pouzivat slahacku v prasku . Nastastie sme mlieko mali,tak nebol problem...no obcas sa stane,ze doma nie je to mlieko :) neskor pridam foto...teda ak sa torta vydari...
torta sa uz chladi... mala som dalsi problem,pouzila som na druhu vrstvu slahackovu smotanu,ktora je v 1 litrovom baleni,vyraba ju Rajo a mala som problem ju zmiesat s cokoladou,lebo bola velmi tuha,cize som ju na korpus neliala... ten kopec na korpuse nakoniec klesol,ked vychladol,ale nemala som ho taky pekny. Dufam,ze po tychto mensich problemoch bude torta chutit dobre :)
vyzerá suprovo a asi aj chutí suprovo. Keďže čokoláda u nás fičí kedykoľvek a v akomkoľvek čase a množstve , zloženie surovín sa mi páči, tak určite vyskúšam. ďakujem za recept. Si šikuľka.
@Domi454 Tortu som pripravila pre mojich rodičov, veľmi im chutila. Ani som ju nestihla nafotiť, len tento posledný kúsok, čo zostal. Inak nabudúce na hornú bielu vrstvu dám len jednu šľahačku, s dvoma je zbytočne vysoká oproti dvom hnedým. Každopádne, ďakujem pekne za recept :-)


prosim Vas, mozem sa opytat,niesom velmi skuseny pekar :) Tretiu bielu vrstvu chem robit zo slahackovej smotany a zelatiny.Mozem pouzit aj praskovu zelatinu ? Smotanu najprv vyslaham na slahacku a tak pridam rozpustenu zelatinu, alebo slaham smotanu so zelatinou na tuhu slahackovu hmotu ? dakujem za vasu odpoved
Aj ja som ju vyskúšala. Chuť bola zaujímavá, PRÍJEMNE NADÝCHANÁ, až na to pečené cesto, to sa mi pri krájaní odtrhávalo a papier na tortovej forme sa mi skrčil, tak s problémami som vytvárala všetky úhľadné tortové rezy.Prášková šľahačka stačí 1, kúpená v jednote od Dr.Oerkera, kde 20 g je zdarma a stačí 180 ml na mlieka na tortovú formu o priemere 23 cm, aspoň podľa mojej skúseností, aby všetky 3 vrstvy boli rovnaké. Hostia pochválili, sami od seba. :-) ĎAKUJEM za zaujímavý recept :-) Doporučujem, pre všetkých, kto má rád čokoládu a šľahačku.
Takže včera som vyskúšala aj ja a musím pochváliť. Jedlo ju 10 ľudí a všetci sme boli prekvapení. Je ľahučká, jemná, chuť cesta je zaujímavá, mierne lepivá a krásne sa rozplýva. Čokoládu dopĺňa vrchná vrstva, ktorá ma prekvapila svojou chuťou. Od práškovej šlahačky som totiž neočakávala takú celkom príjemnú chuť( to šlahačka v spreji sa môže schovať). Taktiež oceňujem jednoduchosť, je nenáročná na prípravu. Akurát samotné servírovanie mi robilo mierne problémy. Podobne ako @fazia.. Ale toto je pán zákusok..akoby som ho priniesla z cukrárne. Dieťa mi povedalo, že si môžem takto aj zarábať :-)
@domi454 Ďakujem za receptík, všetkým chutila a potešila aj sestru oslávenkyňu ;-) Príprava jednoduchá a efekt krásny. Ak ju ešte budem niekedy robiť, zvýšim množstvo surovín na korpus - bol nižší ako ostatné vrstvy (mám formu 26 cm), čokoládovú vrstvu som už teraz robila z 500 ml smotany a bola rovnaká s bielou vrstvou.
Prosim vas a celkova chut torty nieje horka?kedze tam ide len horka cokolada....mam trochu obavu ci nemam dat pol horka pol mliecne....robila som nieco podobne z horkou coko a nechutilo to tak ako som myslela...dakujem za radu
ahojte, recept vyzerá nádherne, zajtra idem robiť partnerovi k narodeninám. chcem sa ale spýtať na pár zásadných vecí. kúpila som pre istotu aj smeta-fix - stužovač šľahačky a tak sa chcem spýtať, či nie je treba ho pridať do druhej a tretej vrstvy. je to dostatočne tuhé? alebo skôr krémovejšie? chcela by som na vrch dať malú sviečku a práve neviem, či ju to udrží :)
Torta vyzerá skvele a chytila nám, ale na môj vkus bola až príliš sladká, myslela som, že bude menej :-) každopádne sa zjedla a nikto sa nesťažoval... A už to tu bolo spomenuté - zišlo by sa do ingrediencií pridať 300 ml mlieka na poslednú vrstvu :) ... Bystruska ja som ju nechala v chladničke cez noc takže ak ju ráno pripravíš, tak myslím, že večer bude :)
Ahojte, tak ja som tortičku mala ako narodeninové prekvapenie, takže ráno som začala a poobede sa servírovala, teda som použila dva stužovače na čokoládový krém a dva na šľahačkovú vrstvu. Ale poviem vám, tá torta je jak rozprávka!!!! nechcela som sa veľmi chváliť, ale našťastie to za mňa spravil každý, kto ju ochutnal. Výborný recept, je sladká, ale netreba z nej zjesť veľa, stačí taká dvanástinka a človek má dosť, preto si aj myslím, že 8 porcií je aspoň na moj vkuse fakt prehnaných. Ale skutočne vynikajúca :) ďakujem za recept a nech vám to varí
@domi454 mne sa síce nepodarila tak dokonale pekná ako tebe, ale to nemení nič na fakte, že je naozaj vynikajúca. Strednú vrstvu som robila na spôsob parížskej šľahačky - v horúcej 250ml smotane na šľahanie som rozpustila čokoládu, na druhý deň vyšľahala spolu s 250g mascarpone. Vrchná vrstva je vyšľahaná tiež z 250ml šľahačky a 250g mascarpone + 2 lyžice brezového cukru. Čokoládu som použila 70%. Odporúčam všetkým čokomilom :-)


Chcela by som sa spýtať či netreba stužovač šľahačky? lebo sa bojím či by mi to držalo :-) inak vyzerá výýýborne, určite ju vyskúšam :-)
Výýýýýýýbornáááááááá!
Radím ju už k luxusnejším zákuskom, z ktorého stačí kúsok a človek si ju pomaly vychutnáva.
Poznatky:
1.) je časovo náročnejšia ( roztopená čoko musí chladnúť, každá vrstva musí tuhnúť...začala som ju robiť o 21:00 a o 0:44 ráno som skončila len druhú vrstvu)
2.) stužovač do žiadnej vrstvy netreba- v chladničke pekne stuhne
3.) na druhú vrstvu som dala pokrájaný banán a dám ho tam aj nabudúce :)
4.)rozpustnú kávu odporúčam dať uplne jemnú Nescu, tú pomletú na prach. JA som použila Douwe Egberts - čokoláda, ale ostali mi normálne zrniečka. Nedokázala sa v tej horúcej čokoláde rozpustiť. Takže som musela tú zmes masla, čokolády a kávy pasírovať cez sitko.
5.) navrch tiež ozdobiť : kolieska banánu + hoblinky z čokoláda
A keby som vedela ako vám pridať fotku.... vyzerala krásne, aj chutila, takže ODPORÚČAM robiť pre Čokoholikov presne podľa receptu ;)
kecám..nie presne podľa receptu. V poslednej vrstve som dala už len dve práškové šlahačky v 2dcl mlieka. Práškový cukor (2PL) som už nedávala. Bolo by to už asi príliš celé sladké :P
a v recepte chýba uvedený údaj že potrebujete na poslednú vrstvu aj tie tri deci mlieka ;)
dnes som ju robila priatelovy na narodeniny, z korpusu sa mi spravila šmiklavka teda myslím že jedna strana sa mi v trúbe o dosť dvihla, taká bublina sa tam spravila ale dako som to utlačila.
A keď som šlahala smotanu na krém tá sa mi zgrcla :D a polka mi ostala riedka a už nešla vyšlahať tú som odlliala a kedže toho bolo málo tak som tam prirobila čoko puding a dala ešte tú čokoládu.
Ale na chuti neubralo, síce nevyzerá tak dobre ako tvoja ale priatel pochválil :)
Ďakujem za recept, už dlho ho mám v KK teraz pridávam 5*
Když dva dělají totéž, nemusí vyjít stejný výsledek. Hezky jsem si naběhla na smeč. Nepolíbená kombinací roztavené čokolády a šlehačky, vznikla mi s velkým úsilím stračatela. Moje chyba. Čokoláda byla víc prochladlá a šlehačka studená. Mno, už se dortík chladí v lednici. Dělala jsem z 1,5 dávky, aby nebylo málo. Příště si dám pozor na teploty surovin. Těsto mi vyšlo krásné, měla jsem plnou formu, se mi nahoře mírně chytlo, ale trocha škrábání neškodí, korpus spadl na polovinu. Bílou vrstvu udělám jen z jedné práškové šlehačky, víc se mi do formy nevejde. Věřím, že bude bráchovi chutnat. @Domi454 díky za receptík, časem si dám repete, zvlášť když se všem ta čoko nádhera povedla!

Pridaj komentár k receptu: