Nepečený slivkový koláč
Nepečený slivkový koláč

Falošné slivkové knedle

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 11. septembra 2022

Osviežujúci dezert plný ovocia.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CgsHZBwrUUt/

30 (+ chladenie) minút
príprava

Suroviny

Strúhanková vrstva:
200 g
4 PL
50 g
Krupicová vrstva:
1 l
10 PL
1 ks
13 PL
90 g
1 ks
Slivková plnka:
1 kg
3 PL
1 bal.
3 PL

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme slivkovú plnku. Odkôstkujeme ich a nakrájame na štvrtiny. Dáme ich do hrnca, pridáme kryštálový a vanilínový cukor a varíme na miernom ohni 15-20 minút. Tu a tam premiešame. V hrnčeku rozpustíme Gustin v troche vody a pridáme ku slivkám keď už sú takmer hotové. Miešame, kým hmota nezhustne a odstavíme aby trochu vychladlo.

  2. 2

    Kým slivky chladnú, pripravíme strúhankovú vrstvu. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme strúhanku. Opražíme ju na masle do zlatista za stáleho miešania, aby nezhorela. K hotovej pridáme cukor, premiešame a taktiež necháme trochu ochladiť.

  3. 3

    Krupica: Do hrnca dáme 800 ml mlieka a necháme zohriať na platni. K zvyšným 200 ml pridáme kryštálový, vanilínový cukor a krupicu, dobre vymiešame, zmes pridáme k zohriatemu mlieku a varíme za stáleho miešania.

  4. 4

    Keď je krupica hustá a uvarená, na chvíľu stiahneme z platne a opatrne pomaly pridávame vajíčko, ktoré sme dobre rozhabarkovali vidličkou. Miešame celý čas keď ho pridávame. Na záver do horúcej krupice vmiešame maslo, aby sa roztopilo. *Polievkové lyžice neboli kopcovité, ale rovné.

  5. 5

    Pripravíme si plech 30x20 cm a dôležité je vrstviť koláč, kým je krupicová zmes horúca, ináč sa bude ťažko roztierať! Na dno plechu dáme polovicu strúhanky, na to polovicu krupicovej hmoty, následne slivkovú plnku, druhú polovicu krupicovej hmoty a na záver zvyšok strúhanky. Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.

  6. 6

    Viac chutných receptov na instagrame @frommykitchendotcom

Diskusia k receptu

evanaaa
Chutný koláčik, maškrta, ale prečo falošné knedle? Chutí tak isto? Chcela by som chutnať a porovnať, iste je to dobré a aj jednoduché.
1x haji
frommykitchendotcom
Ja som ten recept dostala ako “falošné knedle” . Falošné asi preto že to nie je klasické zemiakové cesto z ktorého sa robia guľky. My túto maškrtu máme veľmi radi a z chladničky chutí úplne najlepšie keď odstojí pár hodín. @evanaaa (11.9.2022 18:17)

kucharka
Už pár rokov mám podobný recept (od @eldina ) v poradovníku…. A ešte som ho nestihla urobiť.
Tvoj na fotke vyzerá famózne, dala by som si pár kúskov, určite je dobrý. Musím to skúsiť…
Ďakujem za recept/pripomenutie.
kukulienka71
Jej, dobrý nápad! Teraz som si predstavila ešte jednoduchšiu variáciu, do pohárov alebo misiek. Často si dusím slivky, cukor nedávam, lebo sú sladké dosť, ale tu sa sladkosť žiada viac. Vďaka!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha