Foto: eviana
Dostala som slivky a v týchto horúčavách som dumala ako ich zúžitovať... K slivkám sa úžasne hodí mak, ktorý som mala doma ... a Zobraziť celý popisDostala som slivky a v týchto horúčavách som dumala ako ich zúžitovať... K slivkám sa úžasne hodí mak, ktorý som mala doma ... a to ostatné bola čistá improvizácia... ako pripraviť napr. koláčik na raňajky ku káve.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme všetky suché suroviny, zmiešame ich dohromady...
-
2
...pridáme všetky "mokré" suroviny a jednoducho spolu zmiešame. Vylejeme na vymastený a krupicou vysypaný plech
-
3
...do cesta naukladáme slivky - ja som dala polovice "dolu hubou", ale doporučujem nakrájať na menšie kúsky a rozhádzať bezhlavým spôsobom kaje taje po koláči - bude tak šťavnatejší... no a potom už len dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 12-15 minút. Ospravedlňte ma, ale ďalší postup som už nefotila... vonku bolo skoro 40°C, v byte možno o 10 menej, ale pri rozohriatej rúre asi aj viac ako vonku... takže ďalej už len takto: Ešte horúci som potrela marhuľovým džemom... a po vychladnutí som si spravila čokoládovú polevu a poprskala som ho. (Pôvodne som myslela, že čokoládu len postrúham na horúci, na ktorom sa sama roztopí, ale čokoláda sa topila už len pri mojej myšlienke na ňu :) Vyšiel z toho celkom zaujímavý kúsok... slivky a mak sa k sebe jednoducho úžasným spôsobom hodia :)
Určite sa budem tešiť šťavnatému koláčiku :-)
moje "úpravy": do cesta som pridala 1 ČL škorice, slivky som nakrájala na tzv. zajačie uši, t.j. polovice sliviek som po dĺžke ešte prekrojila ale nedokrojila úplne, oni sa potom pri pečení tak pekne otvoria. dala som ich tam koľko sa len zmestilo, jednu vedľa druhej. povrch som ešte posypala vanilkovým cukrom a škoricou. nemala som škoricový cukor, no. :-)) famózny, rýchly a najväčšia robota zo všetkého je odkôstkovať tie slivky. myslím, že džem nie je potrebný ani žiadna poleva. ten sa u nás udrží. srdečná vďaka za recepis.