Expresný makový koláč so slivkami

eviana - fotkaeviana, 30. júla 2013
Expresný makový koláč so slivkami
Foto: eviana

Dostala som slivky a v týchto horúčavách som dumala ako ich zúžitovať... K slivkám sa úžasne hodí mak, ktorý som mala doma ... a Zobraziť celý popisDostala som slivky a v týchto horúčavách som dumala ako ich zúžitovať... K slivkám sa úžasne hodí mak, ktorý som mala doma ... a to ostatné bola čistá improvizácia... ako pripraviť napr. koláčik na raňajky ku káve.

20-25
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

2 šálky
1,5 šálky
1 šálka
0,5 šálky
1 šálka
3 ks
1 PL
300 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky suché suroviny, zmiešame ich dohromady...

    Expresný makový koláč so slivkami - obrázok 1
  2. 2

    ...pridáme všetky "mokré" suroviny a jednoducho spolu zmiešame. Vylejeme na vymastený a krupicou vysypaný plech

    Expresný makový koláč so slivkami - obrázok 2
  3. 3

    ...do cesta naukladáme slivky - ja som dala polovice "dolu hubou", ale doporučujem nakrájať na menšie kúsky a rozhádzať bezhlavým spôsobom kaje taje po koláči - bude tak šťavnatejší... no a potom už len dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 12-15 minút. Ospravedlňte ma, ale ďalší postup som už nefotila... vonku bolo skoro 40°C, v byte možno o 10 menej, ale pri rozohriatej rúre asi aj viac ako vonku... takže ďalej už len takto: Ešte horúci som potrela marhuľovým džemom... a po vychladnutí som si spravila čokoládovú polevu a poprskala som ho. (Pôvodne som myslela, že čokoládu len postrúham na horúci, na ktorom sa sama roztopí, ale čokoláda sa topila už len pri mojej myšlienke na ňu :) Vyšiel z toho celkom zaujímavý kúsok... slivky a mak sa k sebe jednoducho úžasným spôsobom hodia :)

    Expresný makový koláč so slivkami - obrázok 3

Diskusia k receptu

ariela6
podaril sa ti aj v tej horučave tiež som dostala slivky takže upečie tento tvoj kolačik
modrykamen
Onedlho budú v záhrade slivky a bude aj makový koláčik. V jednoduchosti je krása. Dávam 1.
marta5
Ukladám a iste vyskúšam,vyzerá veľmi dobrý.
afataga
moze byt dobry, ja poznam podobny rcp s nemletym makom, skusim aj tento tvoj, hrncekove su moje oblubene :-)
rea1
mak. milujem mak, ja by som snáď aj rezne obalila najradšej v maku. ale čo, keď rezne nejem. :-) slivky mám doma, určite tento koláč dnes spravím. mak/slivky+škorica a mak/višne sú vynikajúce kombinácie. hodnotím na 5*. :-)))
rea1
@afataga , no len si zo mňa rob riť, len si rob! takto dopadne úbohý človák, keď neje národný nedeľný pokrm - rízky. ts, ts, ts. :-) ale slivky obalené v cestíčku a vysmažené - to stojí za hriech.
eviana
@anika62 , @ariela6 , @izabella929 , @3sandra3 , @modrykamen , @marta5 , @medovnicek , @afataga , @rea1 , @sonulienka - drahé dámy, veľké ďakujem za Vaše povzbudzujúce milé komentáre. Sa mi ani nesnívalo, že sa takto koláčik zapáči... bola to naozaj len inšpirácia ako rýchlo rýchlo v tej horúčave zužitkovať slivky a spraviť z nich niečo chutné ku káve. @rea1 , @afataga - som sa aj kus pobavila na Vašich komentároch... ďakujem ♥
jerica
To ide do knihy zábudlivých, slivky máme , dokonca aj na zemi, určite recept na koláčik vyskúšam :-)
eviana
@jerica , bude mi potešením keď bude chutiť... a sliviek daj viac ako ja, sú v spojení s makom fakt famózne... banujem, že som ich tam nenacápala väčšiu kopu :)
jerica
obyčajne keď robím slivkový osúch , cez slivky nevidieť cesto, zbožňujem veľa ovocia v koláčoch, slivky, marhule máme svoje.-)
Určite sa budem tešiť šťavnatému koláčiku :-)
eviana
@jerica ... tak Tvoje koláče by mi isto chutili... presne podľa môjho gusta :)
zolik
super, sa mi velmi paci. taky akurat sezonny. chcela by som urobit, ale nemam sodu bikarbonu, ako to nahradit? moze byt aj prdopec? teda prasok do peciva?
eviana
@zolik , ďakujem za slová uznania... pravdaže môžeš namiesto SB použiť prášok do pečiva :)
askadaniela
@eviana , veľmi sa mi páčia niektoré výrazy z tvojho popisu prípravy, naozaj :-). Pripomínajú mi moju babku, ktorá bola erdeg baba s krásnym zmyslom pre humor a veľkým, dobrým ♥. A recept sa mi páči tiež. Za 5 :-).
frezia68
Dobre si vymyslela,rada by som sa dala ponúknuť :-) musí byť chutný.
eviana
@askadaniela , ďakujem Ti krásny komentár, usmiala si ma... som veľmi hrdá, že som Ti babku pripomenula... zmysel pre humor síce v dnešnom svete dostáva zabrať, ale zatiaľ ma neopúšťa... ešte raz ďakujem ♥
eviana
frezia68 , ďakujem za Tvoje slová uznania ... niekedy je naozaj z núdze cnosť a aj takáto improvizácia celkom dobre vypálila... enem ma mrzí, že som bola s tými slivkami opatrná, pokojne som ich tam mohla pridať dvakrát toľko... ale koláčik sa zjedol, ba čo "zožral" aj takto :)
afataga
vcera som ho piekla, dala som menej cukru, slivky som pokrajala a posypala trochou cukru so skoricou, dzem ani polevu som uz nedavala, myslim, ze netreba, je vyborny


rea1
aj ja som ho včera robila, synovi prišiel kamarát, ešte, že som si ukradla jeden koštovný kúsok. ukladám do zlatého fondu obľúbených koláčov.
moje "úpravy": do cesta som pridala 1 ČL škorice, slivky som nakrájala na tzv. zajačie uši, t.j. polovice sliviek som po dĺžke ešte prekrojila ale nedokrojila úplne, oni sa potom pri pečení tak pekne otvoria. dala som ich tam koľko sa len zmestilo, jednu vedľa druhej. povrch som ešte posypala vanilkovým cukrom a škoricou. nemala som škoricový cukor, no. :-)) famózny, rýchly a najväčšia robota zo všetkého je odkôstkovať tie slivky. myslím, že džem nie je potrebný ani žiadna poleva. ten sa u nás udrží. srdečná vďaka za recepis.
mariamka
no to laka vyskusat, ked ma tolko pozitivnych ohlasov :) jeden krajsi ako druhy :)
staja
Práve nám dozrievajú slivky, vyskúšam ho, makové môžem a ovocné v lete sú č.1. Krémový zákusok mi ani na chuť nejde.
havino
ci pána, makovo slivkový, no len nech sa ku slivkám dostanem, je u nás na stole tiež, dobre si to vymyslela, veľmi dobre, vdaka za recept 5*

afataga
@rea1 a naco kupovat skoricovy cukor? ja si pomiesam cukor so skoricou, zas take lahke nevies? :-)
zolik
@eviana vcera poobede som podla tvojho rcpt ten kolac urobila, je ozaj velmi dobry, tusim dnes este lepsi ako vcera (je vlacnejsi a chutovo vyraznejsi) len z neho zial uz neostala ani 1/4. Dala som 1/2 prasku do peciva namiesto sody bykarbony. A posypala skoricovo-vanilkovym cukrom miesto marmelady a polevy ako doporucila @afataga. Este raz vdaka za recept a pekny den.
danda3
Evka, koláč som robila ešte minulú nedeľu večer, aby bol na raňajky, veľmi chválim, výborný, tiež bez polevy. Ahoj!♥
staja
Dnes som ho piekla a pred chvíľou som ho ochutnala - nemá chybu a je fakt šikovný. Akurát ja nemám veľmi rada "hrnčekovanie", tak som si to všetko odvážila pred pečením a prepísala. Dala som aj trochu škorice a mohlo jej byť aj viac, samozrejme bez polevy. Naozaj výborný recept. Vďaka.
eviana
Milé dámy... po týždni dovolenky nakúkam na varechu a tu toľko krásnych komentov a pochvál, že ma až rumenec v kombinácii s radosťou, že Vám chutil koláči pochytil... ďakujem - aj za úžasné foto od @afataga , aj za nápady ako ho posunúť do ďalšieho levelu... ďakujem ♥
havino
milá @eviana , idem s pravdou von... dnes som tvoj koláčik upiekla, mala som naň chuť odkedy som hu tu objavila. Nuž,ale...mala som doma pomletý mak, dala som dva balíčky maku, jeden načatý som okoštovala prstom, parada, nie je horký, druhý uzavretý ešte, som automaticky vysypala a pracovala dalej, kedže kombinujem cukor so steviou, kvôli dia polovičke, koštla som aká sladkosť, krutci, horké, no nič dám upiecť, snád, no žiadne snád nebolo, celý plech šiel do koša, tak horký bol, napriek tomu chuť na mak neprešla, slivky ešte zostali, tak som upiekla už len koláč s makovou posýpkou, ale tvoj ostáva na rade, určite :-)
eviana
@havino , to s horkým makom naozaj dôverne poznám, tiež som raz takto musela celý koláč vyhodiť, lebo bol horký... škoda práce aj surovín... ale musím Ti povedať, že veru ten Tvoj koláč s makovou posýpkou vyzerá neskutočne "žravo". Svokra robieva klasické "lepénye" z kysnutého cesta so slivkami a posýpa ich iba makovo-cukrovou posýpkou a tiež sú skvelé... ale tá Tvoja posýpka... joj veru budem ho musieť vyskúšať, ešte zopár dní a dozrejú naše slivky a veru hneď idem do toho podľa Tvojho receptu :)
jurka
Prave som ho vytiahla z rury a ochutnala. Je naozaj vyborny. Vrelo odporucam. Mak som dala nemlety, mame to tak odskusane.
havino
@eviana , pritom mletý mak nekupujem, meliem si, tieto som mala pre mladých, (neterka s priateľom) kúpený, počas dovolenky nám strážia psíka a sú koláčoví, tak,že nech majú už pomletý a kukaj ho, aká zrada. Zaujímavé, z jednej sorty z regála som brala tri vrecká, otvorené bolo o.k. ,druhé neotvorené ani ma nenapadlo ho koštnuť, však to otvorené bolo dobre, tak čo by zatvorené malo byť horké? a ten tretí som už zo zúfalstva a chuťou na mak použila na ten môj, čo som pridala. Ja tiež na kysnuté so slivkami dávam len makovú.
havino
@evka , ohromný je, makový samotný som piekla už, ale so slivkami vo vnútri nemá chybu, darmo, mak a slivky k sebe patria. Pridala som, ako dievky vyššie škorice, aj lyžicu rumu, vanilky trochu a dve polievkové lyžice lekváru od @danda3 , výborne ochutený. Vrch som tiež potrela tenkou vrstvou lekváru a opakom lyžice len nádych čokolády za horúca. No a ja, kedže musím, kombinácia stévie a brezového cukru, odhadla som sladivosť, výborný. Fotka otras, foťák chlapi na pretekoch, kameru sa mi nechcelo štelovať, tak aj mobil poslúžil, aj ked to tak vyzerá, aké také foto tebe pre radosť.



eviana
@havino Tánička... parádny je... a keď čítam všetky tie fajnotky, čo si doň pridala.. mňam, slintám ako taký Harino... a taaaak banujem, že slivky už skončili... veru o rok vyskúšam a pridám všetko Tebou aj varecháčkami hore spomenuté... ďakujem, že si sa so mnou podelila o dojmy aj foto, obrovskú radosť mám ♥
silvia68
Veľmi dobrý koláčik, rýchly, chutný. mak som nemlela lebo sa mi nechcelo, chutil aj tak výborne, bez čokolády , bez lekváru , bol super.
micbir33
Veľmi rada by som výskúšala tento koláčik. Vyzerá naozaj chutne. Iba by som sa rada opýtala, či je jedno aký hrnček použijem a aký objem mal Váš hrnček. Vopred ďakujem.
eviana
@silvia68 , ďakujem za skvelú správu, že koláčik chutil, spravila si mi veľkú radosť, že si sa so svojou skúsenosťou podelila :)
eviana
@micbir33 , používam klasickú čajovú šálku s objemom 2,5 dl. Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak zachutí. Daj mi prosím potom vedieť či a ako chutilo :)
morenajea
Vyskúšané: použila som nemletý mak + čerstvé marhule. Tie som nakrájala na kocky a vmiešala priamo do cesta. Hneď po vybratí z rúry som navrch postrúhala horkú čokoládu + posypala kryštálovým cukrom. Koláč je chutný a šťavnatý. Doba pečenia u mňa vyšla 25 minút.
sidlo
...neviete co zo slivkami? no predsa do suda... ale kolacik aj ja idem vyskusat, len slivky mam zavarane, snad to bude aj tak dobre..
zuzik01
vyyborny kolacik, uz si pochutnavame... akurat sme pouzili marhule namiesto sliviek a bez cokolady




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia