Pečivo zo zemiakového cesta
Pečivo zo zemiakového cesta

Erteplové tašky

grenadka - bez fotkygrenadka, 10. júna 2017
Erteplové tašky
Foto: grenadka

Toto je starý recept od mojej babičky zo Záhoria.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg
500 g
2 ČL
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvarené a ošúpané zemiaky nastrúhame na jemno. (Na tento recept je lepšie použiť staršie zemiaky a nie skoré zemiaky).

  2. 2

    Pridáme múku, vajce, soľ a dobre premiesime. Vytvarujeme valec do tvaru veľkej knedle. Cesto rozdelíme na rovnaké časti asi 1,5 cm široké. Mne vyšlo 20 ks tašiek. S cestom treba rýchlo pracovať.

  3. 3

    Dosku si dobre pomúčime a každý dielik vyvaľkáme na tenko. Potrieme roztopenou masťou, jemne posolíme, posypeme detskou krupicou a zavinieme ako palacinky.

  4. 4

    Uložíme na vymastený plech a ešte potrieme masťou po povrchu. Dáme piecť na 180 °C na asi 40 min. Po upečení ešte teplé potrieme roztopenou masťou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zo zemiakového cesta iste chutné, a sú aj chrumkavé ako sa zdá, ale prečo tašky a nie tyčinky alebo štangle?
danila
jej to môže byť dobré! ešte nikdy som to nejedla,ale iste by mi to chutilo,mám rada takéto starodávne recepty :-)
1x haji
grenadka
@Evanaaa (10.6.2017 18:24)
Každý kto to nepozná sa názvu cuduje :D Ale preco tomu na Záhoří hovoria tašky, tak to netusim... ale chutili zatial každému, kto ochutnal :D Cerstvo upečené su najlepsie a chrumkave :)
haji
Na plechu vypadají krásně urovnané - jako střešní tašky. I kdyby se to jmenovalo nevímjak, je to starý krajový recept a tam v názvu hledat logiku je někdy zbytečné. Krásná práce, bezva tradiční krajové jídlo, věřím, že výborné! Ráda vzpomínám na babičku, která se někdy chytala za hlavu nad cenovou náročností nových receptů a to bylo před čtyřiceti léty. haha
kimlo
U nás v Levároch sa to volá krupicová taška, mamka ju vždy robila ako prílohu k nejakej polievke, najčastejšie k fazuľovej, akurát ju nerobila vcelku ale už šikmo nakrájané na jednotlivé tašky. Názov taška sa používa na závin.
jack
Waau,vyzerajú pekne.Akoby ich jedna mater mala:-)
citronik
U nas su to tiez tasky..ale cesto totozne s tym loksovym..robili sa lokse a aj plech tasiek.mnam
1x hubata
izabella929
@grenadka , rýchlo som lovila v pamäti, čo to sú erteple..počula som od mojej švagrinky, ktorá pochádza zo záhoria toto slovo..ale i tie tašky som počula od nej v súvislosti s nejakým jedlo...v každom prípade to musí chutiť moc zaujímavo..
evanaaa
@Grenadka , takže je to tak, ja síce žijem na Záhorí ( priamo v srdci :-) ), ale budem sa musieť spýtať na toto, lebo to dobre vyzerá, chrumkanie ku knihe alebo pri TV. Vidím, že slovo "taška" neznamená kabelka, ale strešné šindle, xixi :-)
nitray
Slovo "Erteple" je poslovencene z nemciny. Erde = zem,poda / Äpfel = jablka, teda: "zemne jablka" alebo "pôdne jablka".
Aj teraz sa pouziva (ale len zriedka) v nemcine slovo "Erdäpfel" na zemiaky.
nitray
Slovo "Erteple" je poslovencene z nemciny. Erde = zem,poda / Äpfel = jablka, teda: "zemne jablka" alebo "pôdne jablka".
Aj teraz sa pouziva (ale len zriedka) v nemcine slovo "Erdäpfel" na zemiaky.
zolik
@Nitray v 1. casti mas pravdu, v 2. uz nie tak celkom. Nazov Erdäpfel sa pouziva dodnes v Rakusku, v niektorych nemecky hovoriacich castiach Svajciarska a v juznom Nemecku. A v Burgenlande a vo Viedni inak ako Erdäpfel na zemiaky ani nepovedia. Nic v zlom, len na ozrejmenie. Trochu sa tej Germanistike venujem. Pa
haji
I u nás - Jihovýcho Moravy - nářečně erteple.
grenadka
@Evanaaa (11.6.2017 17:51)
Naozaj je to vhodné ku knihe alebo telke, pretoze je to nieco také ako cipsy.... jeden nikdy nestačí :D
jujoska
robievame z takehoto cesta pecene ploche stvorce na plechu, bez krupice. Viem si teda predstavit tu uzasnu chut, toto cesto je vzdy vyborne vyprazane alebo pecene na plechu, dobre omastene. Podobne su tu na Vareche Sulky z Budmerickej izbicky, s oskvarkami
sovka62
Toto mlujem, robila som asi pred dvomi týždňami. Podľa moravského receptu (tam som to prvý raz jedla) cesto rozvaľkám ako lokšu, namastím, osolím posypem krupicou, zahnem dve bočné strany a poskladám do balíčka. Ale na tvare nezáleží, chuť je vždy rovnaká, skvelá.
alina598
Grenadka, krásny receptík sa u mňa úzko spája so spomienkami na moju drahú mamičku, ktorá nám ich často s láskou pripravovala, vynikajúce jednoduché a hlavne veľmi chutné jedlo:-)ďakujem:-)
grenadka
@Alina598 (12.6.2017 19:48)
Aj mne sa toto jedlo spaja so spomienkami na detstvo a babičku. Aj preto som sa ho naučila připravovat :)
flufi
@Evanaaa (10.6.2017 18:24)

lebo na Záhorí sa tomu tak hovorilo.môj otec pochádzal zo záhorskej vsi a tam sa tašky ešte polievali horúcim sladkým mliekom
hadik
Tašky či placky to je jedno, takéto steér recepty nikdy nesklamú.
hadik
Čo mi to dnes ten Brutus s klávesnicou robí, orpavujem, "staré recepty".
hadik
Do kelu, opravujem opravu: Opravujem: "staré recepty"
tothka
Musím sa pridať ku všetkým, ktorým toto jedlo chutilo, pretože som ho dnes vyskúšala a priznávam, bolo to perfektné. Hovorím v minulom čase, pretože už jednoducho je fuč. Chválim a určite som nerobila posledný krát. Môj vnuk, keď prišiel po obede zo školy,si dal jeden a pri odchode domov zbalil skoro všetky so sebou.
Ale ja som rada že mu chutilo. Takže ešte raz moja pochvala a vďaka za recept.
grenadka
@Tothka (19.6.2017 20:10)

Dakujem za milé slova a velmi má těší, že sa vám recept paci a chutil :)
ceresnicka1
Aj u nás sa robia, ale neposýpa sa krupicou, ale natiera sa cibuľkou opraženou v bravčovej masti do hneda. A potom sa zrolujú a dajú piecť ako Vaše. To je ešte len mňamka!!! Vyskúšajte tak. :-)
hubata
@evanaaa (10.6.2017 18:24)

Evička a ty nevieš že po záhorácky sa takýto závin volá taška...... pritom bývaš v hlavnom meste Záhoria?

Ďalšie recepty: