Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. apríla 2014
Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ked som pred rokmi prvýkrát ochutnala u svokry tuto polievku,mi velmi zachutila ;-) takže som si hned pýtala aj recept.Všetko mi bolo jasné,kedže mi Zobraziť celý popisKed som pred rokmi prvýkrát ochutnala u svokry tuto polievku,mi velmi zachutila ;-) takže som si hned pýtala aj recept.Všetko mi bolo jasné,kedže mi manžel tak trocha tlmočil,no až nato zelené,čo v polievke pláva -vraj "ebemekmeği"...No kedže som nevedela ani KUK po turecky a oni mi to nevedeli vysvetlit,vyšli sme na dvor a ukázala mi tú rastlinku "ebemekmeği" čo bola na moje prekvapenie "kapsička pastierska" :-) z ktorej sa u nás robí čaj,tinktúra atd.No a odvtedy ju varím každý rok ;-)

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 veľké hrste
1 1/2 dcl
1
1 PL
1 kopcovitá PL (paradajkové pyré, pretlak)
podľa chuti
2 - 3 ks
2 - 2,5 l




Postup

  1. 1

    Kapsičku pastiersku pozná istotne veľa z vás,no možno niektorý ju poznajú len po niektorom z jej ľudových názvov.Aj "ebemekmeği" je jeden z jej ľudových názvov v Turecku a znamená v preklade "chlieb mojej babky" :-) Kedže moju fotku prijať nechcelo,tak sem dávam jednu z internetu.

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Použijeme do polievky len jej listy,takže je lepšie ísť na zber pred kvitnutím,vtedy sú lístočky ešte jemnučké a čerstvé.Niektorá má velmi málo lístočkov :-( len samé kvety,takže musíte hľadat.Na trocha vlhších miestach jej narastie naozaj veľa krásnych mladých zelených listov ;-) a niekedy sú fakt obdivuhodne velké :-O...no,musíte natrafiť..

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lístočky poobtrháme,umyjeme a pokrájame na drobno..

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci na troche oleja si usmažíme cibulu,pridáme mletú červenú papriku,a následne pridáme mäso,osolíme a zakryté asi 10minut podusíme.Presne tak isto,ako ked robíme perkelt či paprikáš.Do tejto polievky ide mäso len pre chut,takže stačia 2-3 chrbty,alebo 1 velké stehno atd.Môžte dat ktorékolvek..:-)

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už podusené mäso zalejeme 2L vody,osolíme a pridáme listy kapsičky..

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked už sa nám polievka začala varit-vrieť,pridáme 1,5 dcl bulgur a 1 kopcovitú PL salça-to je husté paradajkové pyré,ale môžte dat aj obyčajný pretlak,ale je možné,že ztoho treba viac.Ak treba,polievku ešte osolíme a necháme takto variť 30 minut.

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kapsička a bulgur dajú polievke neobyčajnú,ale naozaj skvelú chuť ;-) Nebojte sa ju vyskúšať!!! Prajem dobrú chuť ;-D

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerajú lístočky kapsičky ešte pred kvitnutím...zbiera sa tak,že tesne pod listami pri zemi odrežete súbor listov od koreňa nožíkom. :-)

    Ebemekmeği çorbası - polievka z pastierskej kapsičky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

katka78
Tú rastlinku si pamätám zo základnej školy, bol jej plný školský dvor. Volali sme ju chlebíček, aj sme to ako decká jedli, ale chuť si už nepamätám. Tiež sme si z nej robili hrkálky. Tie srdiečkové lístočky sme trochu potiahli smerom dolu ako keby sme ich chceli odtrhnúť, ale nechali sme ich tam. Keď sme rastlinkou potom hýbali, tie srdiečka hrkali. Ďakujem @cesminaz , že si mi vyvolala milú spomienku a tiež za tento zaujímavý recept.
micanela
a kde beries kapsicku, ktora nie je rovno pri ceste a s prepacenim nie je ocurana od psov? mozno ti to pride smiesne ale ja som "panelakove decko"
izabella929
veľmi zaujímavá polievočka.-) táto bylinka je liečivá zbieram ju a suším...
safran
ak ju nájdem niekde mimo cesty, skúsim vegetariánsku verziu :-)
marianne
@cezmina u Teba by mi chutilo:-) pastiersku kapsicku poznam a zbieram,ale polievku by ma veru nenapadlo z nej varit...vyborny napad......
alena45
toto veru rada vyskúšam, pastierskej kapsičky mám na záhrade dostatok.
cesminaz
@katka78 :-) som rada,ze si si trocha zaspominala.Surovu som ju este nechutnala-musim skusit..no v polievke chuti skoro ako spenat ;-) @izabelka ano je lieciva,robi sa znej caj atd.No z viacero liecivych bylin sa da aj "najest" nielen "napit" ;-)) @medovnicek nielen zaujimavy,ale hlavne velmi jednoduchy a chutny ;-)
cesminaz
@micanela :-)) tvoja otazka mi nieje ani smiesna a ani som sa neurazila.Kapsicku mam krasnu zelenu ajna svojom dvore,no len malo :-( na polievku to nestaci.Rastie mi tu skorocel,zihlava,lipkavec,kostihoj atd...z "kazdeho rozka troska" ;-)) a ak nieco nemam,donesiem si vonku z prirody koren a doma zasadim.Nemame ani psa,ani macku,ktory by mi to ocurali...jedine ak by to vrabec z vrchu "pokrstil",ale to sa moze stat hocikde,takze zjem vsetko zelene co jena mojom dvore ;-) No a ked potrebujem väcsie mnozstvo rastlinky,tak si idem von z dediny..mame tu zopar mensich lesikov,aaj 2 potoky pri ktorych pozdlz rastie vela byliniek!-ako napr.aj kapsicka :-D Takze spät k tvojej otazke..urcite nezbieram nic pri ceste,kde chodia auta,ale ani v dedine po ulickach,kde sa prechadzaju psi a macky,ktore ocuraju a o...u zial vsetko :-(( ..a odporucam aj druhym,vyjst si na"zber"do prirody ;-)
cesminaz
@jozka2 :-) ano polievocka je vyborna,dakujem za komentik @safran aj bez mäsa je iste velmi chutna :-) skus hladat na vlhkych miestach,napr.blizko potoku-nie tesne dole pri nom,ale v trave pri potoku...aspon u nas je jej tam habadej ;-)) @Marianne som rada,ze sa ti polievka paci :-) dakujem za mile slova @alena45 budem velmi rada,ak vyskusas :-) urcite neolutujes,je to velmi chutna polievka.Daj potom vediet ako vam chutila :-)
gubics
Ani vo sne mi ma nenapadlo, že z pastierskej kapsičky sa dá urobiť polievka. Mám jej na záhrade neúrekom, a vždy sa zlostím, že mi tá "burina" všetko zničí. Skúsim si ju podľa tvojho receptu zúžitkovať, doteraz išla do kompostu.
cesminaz
@gubics :-)) no vidis!!!-nieje burina ako burina :-)) Ja si zvyknem takyto cas,ked jej je vela a je este mladucka,nazbierat,nakrajat a porozdelovat do sackov a sup s nou do mrazaku ;-) a mozem si potom vychutnat polievocku aj neskor ;-D
mariamka
no toto je neskutocne!! poznam kapsicku velmi dobre, ako decka sme si z nej robili "hrkalku" :), do caju som parkrat dala, ale ze polievka??! @cesminaz super rady davas, tie listky som si fakt dosial nevsimala, iba byl, takze budem musiet lepsie popozerat, a mozno aj do prirody vybehnut, si ma navnadila :)
zinnajdha
susedia ju vyhadzujú (že im plieni záhradu...) ja ju zbieram a robím z nej čaj. Podobne- mám plnúzáhradu čarovných byliniek. Teraz raňajkujem púpavové kvety so stonkou a srdiečka žihľavy. Dnes na obed bude polivka z pastierskej kapsičky.
cesminaz
@mariamka :-)) veru-veru aj polievka! Listky si vsimne malokto,lebo tie su väcsinou pri zemi,kym byl s kvetom vidis uz zdaleka.Ja prirodu milujem,chodime na prechadzky...tak preco nespojit prijemne s uzitocnym?-nazbieram si cestou aj nieco na "obed" :-))) @zinnajdha pre jedneho je to len zla burina a pre druheho cenna rastlinka ;-) Aj ja zvyknem jest pupavove stonky-velmi dobre precistuju zaludok a zlcnik.Som velmi rada,ze sa ti polievka paci a budem rada ak ju vyskusas :-) daj vediet potom ako ti chutila :-)
samanka
no, ja ju tiež likvidujem, lebo jej mám plnú záhradu a má také kráásne listy....určite vyskúšam uvariť túto polievku, dobrých receptov nikdy nie je dosť
cesminaz
@samanka :-) skusku urcite neolutujes,tato polievocka ma velmi dobru chut! To by bola veru velka skoda vyhodit take "kraaasne" listy!! A kedze jej mas plnu zahradu,kludne daj do polievky aj 3-4 hrste,nic tym nepokazis ;-)
steffik
@cezminaz- Veľmi ma oslovila tvoja polievka. Mám otázku - čo je to bulgur - asi vývar - bujon. Ja som bola 9 mesiacov v Grécku na ostrove Karpathos v jednej rodine. Bola som prekvapená, že byliny, ktoré my považujeme za "burinu" oni používajú v kuchyni a sú to chutné jedlá. Niektoré jedlá varím aj teraz , i keď niekedy iba pre seba, nakoľko moj manžel nerád skúša nové , ešte tak v inej kuchyni - tam nehundre. Takže ma oslovili tvoje recepty a postupne ich vyskúšam. Túto polievočku určite. Zatial toľko.
cesminaz
@steffik :-) ..v kazdej krajine maju ludia tie svoje zvyky co sa tyka varenia.Je to presne ako hovoris..u nas je to "burina" a niekde inde sa to zasa pouziva ako "zelenina" do polievky,ryze,atd.. varia sa vynikajuce jedla ;-) Sama som aj predtym zopar poznala z ktorych sa da varit,ale vdaka mojej svokre :-) ich teraz poznam ovela viac! ...a aj z nich strasne rada varim.Som naozaj velmi rada,ze aj ty mas o taketo jedla zaujem,su to fakt chutne pokrmy.Manzelovi nevrav,co v jedle je..ak uvidi nieco "zeleneho" :-)) povedz "spenat" alebo co ta rychlo napadne ;-)) Bulgur je predvarena nalamana celozrnna psenica..ale este viac ti povie "ujo google" tam si najdes o nom vsetko :-) ..bulgur dava jedlam celkom inu chut,aj tejto polievke dava prave "bulgur" jedinecnu chut ;-) @steffik ..budem sa naozaj velmi tesit,ak recepty ktore odomna vyskusas,ti budu aj chutit ;-) ..ale podla toho,co si pisala,tak som si ista,ze ti chutit budu..
Dakujem za tvoj komentar a daj potom vediet :-)

alena45
teraz mám záhradu posiatu mladými rastlinkami pastierskej kapsičky, vyzerajú presne ako na Tvojom poslednom obrázku, samozrejme som si doniesla za riadnu hrsť domov, a hoci som si nepamätala recept tejto polievky, a bulgur som ešte nikdy nepoužila, urobím inak, ale celú ju zasypem pastierskou kapsičkou. Som veľmi zvedavá na tú chuť.
cesminaz
@alena45 budem rada ak vyskusas :-) Uvidis,ze chuti skvelo.Z tvojho komentu celkom nerozumiem,ci chces alebo nechces dat do polievky bulgur? Vies,bez toho bulguru to nebude mat tu chut polievky,ako ma mat.Bulgur tomu tiez dodava chut,takze radsej ho tam daj.Dufam ze sa ti vydari a ze po kostovke sa ozves ;-)
alena45
mila cesminaz, myslela som tym, ze urobim inu polievku, hodne zeleninovu a zasypem ju kapsickou, bulgur nemám, ani nepoznam jeho chut. Mna zaujima na tej polievke tá kapsicka. Ked som videla to mnozstvo cerstvych rastliniek na zahrade, vybavila sa mi polievka s kapsickou. Doniesla som poslednu urodu zo zahrady, mnozstvo cerstvej zeleniny a vnati, ale namiesto petrzlenovej alebo zelerovej dam kapsicku. Verim, ze bude chutit aj v inom druhu polievky a mozem ju potom zjara pouzivat, kym budem mat ine zelene vnate. A taktiez som ju chcela tymto komentom pripomenut ostatnym, lebo teraz je naozaj ta spravna doba na zber.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia