Džatky
Foto: stefanm

Tak pri tomto jedle sme sa s bratom furt pobili.Jedli sme to z jednej misy a dobre sme sa nepodusili.......a ako ich robíte vy??

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
120 g
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na menšie kúsky a v posolenej vode uvaríme. Po uvarení ich scedíme a zasypeme hladkou múkou. Prikryjeme a necháme aspoň 5minút odstáť. Takto pripravené zemiaky spracujeme na zemiakové cesto, z ktorého rukami tvarujeme guľky, ktoré v nádobe prelejeme na masti opraženou slaninkou.

Diskusia k receptu

stefanm
...niekto vari v troche vody aj s múkou . Ja nie.preto ma zaujíma ako to kto robí!
stefanm
to som pozeral.Ja som robil podľa : "Naša kuchárka pre zdravých a chorých".Mudr. Andrej Dvorský a kolektív,rok vydania1973,vydavateľstvo Osveta,str.305 - citujem - ...a po uvarení ich,ocedíme(zemiaky),pridáme hladkú múku,premiešame,prikryjeme a necháme na okraji sporáka asi 5 min.Potom vypracujeme na hladké cesto,z ktorého formujeme malé guľky veľkosti menšieho orecha...tá kniha ma už riadne potrhany obal a naučila ma veľa.Možno je to tým,že vo vašom príspevku je hrubá múka.Neviem.
sandratamer
Aha, to si do receptu nenapisal ze zakryt poklickou... Podla mna sa to v tej pare este dotiahne... Alebo? Ked je to z kucharky pre zdravych a chorych...
babidka
ano , v tej pare sa pod pokrievkou ta muka v podstate uvari . u nas sa to tak robieva, ale gulky netvarujem rukami iba naberam take kusky cesta lyzickou a kladiem na tanier . potom sa polieva s cibulkou , slaninkou alebo skavrkami a zapija kyslym mliekom . je to take lahke , rychle a lacne jedlo nasich starych rodicov. ta slaninka alebo skvarky sa tam davali vynimocne /ked boli / najcastejsie sa omastili iba preprazenou cibulkou a mastou .
sairaam
My na hornom Liptove toto jedlo voláme "hustá múka".
Presne takto uvarené roztiahneme na plytké taniere, pomastíme
prepraženou cibuľkou a nastrúhame syrom. Ale syr dávame už iba teraz,
v dobe hojnosti, ako by povedala moja stará mama.
evas13
Doma sa to robilo, cesto ako na halušky, len máličko hustejšie, nechalo sa postáť a potom sa vytvorili veľké hrudky, hádzali sa do osolene a vriacej vody, keď vyplávali, vybrali sa do mysy a pomastili. Potom sa dala vyškvariť cibuľka so slaninou a na to pokrájané hrudky na kúsky, prehrejeme a podávame s kyslým mliekom.
marlen
na okraji sporáka znamená dovariť na miernom ohni, babička dávala ako @sairam navrch aj slivkový lekvár a mak
coldbery
ja to robím tak,že zemiaky zalejem vodou,aby boli akurát prikrýte a necham rozvrieť potom dodam múku a miešam na ohni až sa úplne spojí na celistvú hmotu a potom rukami robím male guľky a prelejem maslom....kto chce môže pridať slaninku..s kyslím mliekom mňam...mňam
evanaaa
Trochu mi to pripomína, aspoň spočiatku, ako keď sa robí fučka, zemiaková kaša s cibuľkou, ibaže tu sa to ešte dˇalej dorába.Recept mám aj v starej kuch. knihe, musím sa podívať, ako je tam napísaný,sú tam aj iné krajové jedlá.
bronislava
Tiež poznám škubánky , sypeme ich makom s cukrom a polievame rozpusteným maslom, sú vynikajúce.
milina
Škubánky - výborné, nevedela som sa ich dojesť ako dieťa keď sme žili v Čechách.
meganka127
...ja na to zvyknem dať tvaroh, bryndzu, alebo sudovú kapustu, ale stačí aj samotný slivkový lekvár... no mňam
peter64
Robím to tak isto ale u nás sa voda nezlieva a na miesto hladkej múky ide hrubá a poliate s masťou a škvarkami čiže opečená slanina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia