Zemiakové špeciality
Zemiakové špeciality

Džadky z vachtárne dedka Tatuša fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. mája 2019
Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept)
Foto: sracz

Nezabudnuteľné spomienky na dávno odišlú mladosť a bezstarostné detstvo v našom prázdninovom „Raji“ pod Šarišským hradom. Dospeláci jedli džadky so škvarkami, omastené „šmaľcom“ z Zobraziť celý popisNezabudnuteľné spomienky na dávno odišlú mladosť a bezstarostné detstvo v našom prázdninovom „Raji“ pod Šarišským hradom. Dospeláci jedli džadky so škvarkami, omastené „šmaľcom“ z nich. Ale nám „fotľakom či kotňakom“ boli upravované na sladko, poliate prepraženým maslom z kozieho mlieka. S makom alebo orechami. Čo som po vyše 60 rokoch zabudol, pripomenula mi moja zlatá teta Marienka, Guraľka z Jezerska. Varianty som pripravil s náležitou úctou a vďakou k našim predkom, aj pre našich susedovcov.

4-6
porcie
70-90 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 - 1200 g
5 - 6 PL
5 - 6 PL
podľa chuti a potreby
250 - 333 g
1 - 2 väčších ks
600 - 750 g
4 - 5 PL
7 - 8 PL
200 - 250 g
100 - 120 g
2 - 3 KL




Postup

  1. 1

    takto to vyzeralo na „štarte”, vodu s 2 PL soli som už dal variť,

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v hrnci na dusenie kyslej kapusty som vyškvaril údenú slaninu,

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do zvretej vody som presunul pokrájané zemiaky,

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na výpeku zo slaniny, ktorú budem potrebovať až vo finale na „ozdobenie” dospeláckej porcie opečených džadiek s dusenou kyslou kapustou, som orestoval pokrájanú väčšiu cibuľu a

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil do nej jemne vyžmýkanú kyslú kapustu! Pozn.: podľa „rezaniec” karotky je zrejmé, že som použil tzv. „kúpenskú”, čoby export z Poľska, kde si máloktoré jedlo dokážu predstaviť bez karotky, alias „murny”!

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na „historické” džadky som zmiešal 1:1 hladkú a kukuričnú múku, ako mi poradila teta Marienka, rodáčka z Jezerska, Zamagurskej obce s rázovitými zvykmi, krojmi, ale aj jedlami; „detské” porcie budem servírovať s makom, tak som ho, pomletý, zmiešal s práškovým cukrom a dochutil čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou.

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z uvarených zemiakov som zlial väčšinu vody (pre prípad potreby, človek nikdy nevie, som si ponechal „rezervu” v pomocnej miske). Zemiaky so zvyškom vody (tak do 5 mm nad ich povrch) som zasypal zmiešanou „hladko_kukuričnou” múkou a priamo v hrnci podusil a „vyšľahal dušák_pučákomom” do relatívne úplného hladka.

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi po ¼ hodinovom zaparení som z takto odpočinutého cesta, pomocou dvoch PL (pre Čvorgľov ČL) vytváral pôsobivé „mandle” džadiek, ktoré som

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    následne premiestnil do panvice s horúcou masťou, menšie s horúcim maslom, nechal kontrolovane poopekať na zlato_žlto_červeno_hnedo a hneď zahorúca

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    naporcoval do pripravených tanierov.

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    dospeláci dostali džadky poliate zvyškom masťového výpeku, s kôpkou dusenej kyslej kapusty a škvarkami z údenej slaniny,

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nuž a detské osadenstvo, alias krpatá háveď, si „pošmakovalo” na porcii poliatej prepraženým maslom a posypanej makom!

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ako už dozaista šípite, detí v našich dvoch domácnostiach nieto, tak sme si my a susedovci Panfilovci rovnakým dielom podelili džadky „half & half”, kedy tie s makom boli sťa dezert! Chutilo všetkým, ale bolo toho málo!

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    vlani zasadený krík ruže Lilli sa mi už koncom apríla t. r. odmenil čarokrásnym tuctom nových ruží.

    Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

thea26
Ďakujem za receptík, takéto džadky mi robievala moja starká. Jedli sme ich len tak "na sucho" a zapíjali s kyslým mliekom. Bola to šmakotka :) No určite vyskúšam aj tieto variácie. MM
1x kvakac
frezia68
Pekný recept,nepoznám takú dobrotu,lebo u nás sa džatky nikdy nevyprážali.Ale to musí byť dobrota preveliká a mne si pripomenul slovko murna,na ktoré som už aj zabudla. Určite ste si pošmakovali :-).
viera1
Recyklovaná kuľaša ☺.Ako deti sme sa s tým nepárali,keď zostala,tak sme ju roztľapkali na panvici s masťou a opiekli do chrumkava .A k tomu škvarky a posypať viedenskou cibuľou a chutilo to lepšie ako kuľaša.Keby si ma pozval,veru by som neváhala ☺.Parádne si navaril.
zahra
Recept poznam, vdaka za pripomenutie. Kyslu kapustu aj my odjakziva nakladame so struhanou mrkvou a viem, ze aj inde na ulici som sa s tym v detstve stretla. Som tiez y vychodu, medzi Brekovskym a Jasenovskym hradom. :)
kvakac
Nó tristo hrmených to je šmakota pre mňa ako ušitá. Už som to uložil v blízkej dobe urobím. Viem si to predstaviť partia v prírode, každý zjesť plný tanier a na trávenie aj aby išli ľahšie ťahať pesničky k tomu nejakú drienkovicu. Už sa teším. Vďaka za recept.
mrnousik
Tak toto ide do KK - to bude mať chlap hrče za ušami :) Vyzerá to prudko jedlé a keď to zrobím, tak napíšem, či by to nemalo byť aj na predpis, čo ak to bude prudko návykové?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia