Džadky z vachtárne dedka Tatuša fotorecept
Foto: sracz
Nezabudnuteľné spomienky na dávno odišlú mladosť a bezstarostné detstvo v našom prázdninovom „Raji“ pod Šarišským hradom. Dospeláci jedli džadky so škvarkami, omastené „šmaľcom“ z Zobraziť celý popisNezabudnuteľné spomienky na dávno odišlú mladosť a bezstarostné detstvo v našom prázdninovom „Raji“ pod Šarišským hradom. Dospeláci jedli džadky so škvarkami, omastené „šmaľcom“ z nich. Ale nám „fotľakom či kotňakom“ boli upravované na sladko, poliate prepraženým maslom z kozieho mlieka. S makom alebo orechami. Čo som po vyše 60 rokoch zabudol, pripomenula mi moja zlatá teta Marienka, Guraľka z Jezerska. Varianty som pripravil s náležitou úctou a vďakou k našim predkom, aj pre našich susedovcov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 - 1200 g |
|
5 - 6 PL |
|
5 - 6 PL |
|
podľa chuti a potreby |
|
250 - 333 g |
|
1 - 2 väčších ks |
|
600 - 750 g |
|
4 - 5 PL |
|
7 - 8 PL |
|
200 - 250 g |
|
100 - 120 g |
|
2 - 3 KL |
|
Postup
-
1
takto to vyzeralo na „štarte”, vodu s 2 PL soli som už dal variť,
-
2
v hrnci na dusenie kyslej kapusty som vyškvaril údenú slaninu,
-
3
do zvretej vody som presunul pokrájané zemiaky,
-
4
na výpeku zo slaniny, ktorú budem potrebovať až vo finale na „ozdobenie” dospeláckej porcie opečených džadiek s dusenou kyslou kapustou, som orestoval pokrájanú väčšiu cibuľu a
-
5
vložil do nej jemne vyžmýkanú kyslú kapustu! Pozn.: podľa „rezaniec” karotky je zrejmé, že som použil tzv. „kúpenskú”, čoby export z Poľska, kde si máloktoré jedlo dokážu predstaviť bez karotky, alias „murny”!
-
6
na „historické” džadky som zmiešal 1:1 hladkú a kukuričnú múku, ako mi poradila teta Marienka, rodáčka z Jezerska, Zamagurskej obce s rázovitými zvykmi, krojmi, ale aj jedlami; „detské” porcie budem servírovať s makom, tak som ho, pomletý, zmiešal s práškovým cukrom a dochutil čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou.
-
7
z uvarených zemiakov som zlial väčšinu vody (pre prípad potreby, človek nikdy nevie, som si ponechal „rezervu” v pomocnej miske). Zemiaky so zvyškom vody (tak do 5 mm nad ich povrch) som zasypal zmiešanou „hladko_kukuričnou” múkou a priamo v hrnci podusil a „vyšľahal dušák_pučákomom” do relatívne úplného hladka.
-
8
asi po ¼ hodinovom zaparení som z takto odpočinutého cesta, pomocou dvoch PL (pre Čvorgľov ČL) vytváral pôsobivé „mandle” džadiek, ktoré som
-
9
následne premiestnil do panvice s horúcou masťou, menšie s horúcim maslom, nechal kontrolovane poopekať na zlato_žlto_červeno_hnedo a hneď zahorúca
-
10
naporcoval do pripravených tanierov.
-
11
dospeláci dostali džadky poliate zvyškom masťového výpeku, s kôpkou dusenej kyslej kapusty a škvarkami z údenej slaniny,
-
12
nuž a detské osadenstvo, alias krpatá háveď, si „pošmakovalo” na porcii poliatej prepraženým maslom a posypanej makom!
-
13
ako už dozaista šípite, detí v našich dvoch domácnostiach nieto, tak sme si my a susedovci Panfilovci rovnakým dielom podelili džadky „half & half”, kedy tie s makom boli sťa dezert! Chutilo všetkým, ale bolo toho málo!
-
14
vlani zasadený krík ruže Lilli sa mi už koncom apríla t. r. odmenil čarokrásnym tuctom nových ruží.
Diskusia k receptu