Zemiakové špeciality

Džadky z vachtárne dedka Tatuša (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nezabudnuteľné spomienky na dávno odišlú mladosť a bezstarostné detstvo v našom prázdninovom „Raji“ pod Šarišským hradom. Dospeláci jedli džadky so škvarkami, omastené „šmaľcom“ z nich. Ale nám „fotľakom či kotňakom“ boli upravované na sladko, poliate prepraženým maslom z kozieho mlieka. S makom alebo orechami. Čo som po vyše 60 rokoch zabudol, pripomenula mi moja zlatá teta Marienka, Guraľka z Jezerska. Varianty som pripravil s náležitou úctou a vďakou k našim predkom, aj pre našich susedovcov.

4-6
porcie
70-90 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. takto to vyzeralo na „štarte”, vodu s 2 PL soli som už dal variť,
  2. v hrnci na dusenie kyslej kapusty som vyškvaril údenú slaninu,
  3. do zvretej vody som presunul pokrájané zemiaky,
  4. na výpeku zo slaniny, ktorú budem potrebovať až vo finale na „ozdobenie” dospeláckej porcie opečených džadiek s dusenou kyslou kapustou, som orestoval pokrájanú väčšiu cibuľu a
  5. vložil do nej jemne vyžmýkanú kyslú kapustu! Pozn.: podľa „rezaniec” karotky je zrejmé, že som použil tzv. „kúpenskú”, čoby export z Poľska, kde si máloktoré jedlo dokážu predstaviť bez karotky, alias „murny”!
  6. na „historické” džadky som zmiešal 1:1 hladkú a kukuričnú múku, ako mi poradila teta Marienka, rodáčka z Jezerska, Zamagurskej obce s rázovitými zvykmi, krojmi, ale aj jedlami; „detské” porcie budem servírovať s makom, tak som ho, pomletý, zmiešal s práškovým cukrom a dochutil čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou.
  7. z uvarených zemiakov som zlial väčšinu vody (pre prípad potreby, človek nikdy nevie, som si ponechal „rezervu” v pomocnej miske). Zemiaky so zvyškom vody (tak do 5 mm nad ich povrch) som zasypal zmiešanou „hladko_kukuričnou” múkou a priamo v hrnci podusil a „vyšľahal dušák_pučákomom” do relatívne úplného hladka.
  8. asi po ¼ hodinovom zaparení som z takto odpočinutého cesta, pomocou dvoch PL (pre Čvorgľov ČL) vytváral pôsobivé „mandle” džadiek, ktoré som
  9. následne premiestnil do panvice s horúcou masťou, menšie s horúcim maslom, nechal kontrolovane poopekať na zlato_žlto_červeno_hnedo a hneď zahorúca
  10. naporcoval do pripravených tanierov.
  11. dospeláci dostali džadky poliate zvyškom masťového výpeku, s kôpkou dusenej kyslej kapusty a škvarkami z údenej slaniny,
  12. nuž a detské osadenstvo, alias krpatá háveď, si „pošmakovalo” na porcii poliatej prepraženým maslom a posypanej makom!
  13. ako už dozaista šípite, detí v našich dvoch domácnostiach nieto, tak sme si my a susedovci Panfilovci rovnakým dielom podelili džadky „half & half”, kedy tie s makom boli sťa dezert! Chutilo všetkým, ale bolo toho málo!
  14. vlani zasadený krík ruže Lilli sa mi už koncom apríla t. r. odmenil čarokrásnym tuctom nových ruží.