Dusené huby na zimu fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 27. mája 2013
Dusené huby na zimu (fotorecept)
Foto: gordonko

..... ludé moji ked som toto videl, 1x čumel som nato ako puk .... keď som býval Zobraziť celý popis..... ludé moji ked som toto videl, 1x čumel som nato ako puk .... keď som býval v čechách bolo suchohríbov ,,mraky,, a tak cez dovolenku som chodil ku kamarátovi a pochopiteľne aj na huby ..... jeho žena mi urobila toto na čas , keď huby už nebudú .....

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    ...treba si nazbierať huby

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tie si očistíme a pokrájame

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 4

    pokrájané ich nasypeme do hrnca či panvice s trochou oleja

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  4. 5

    ,, štipkou ,, vody podlejeme a pod pokrievkou dusíme za občasného pomiešania

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    pred dokončením som dusil bez pokrievky aby som sa zbavil zbytočnej vody a huby som naplnil do pohárikou od detskej výživy

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    naberieme si trochu bravčovej masti a pridáme ju do pohárka z hubama

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    .. masť sa roztopí , zaleje vrchné huby a mi už len uzavrieme víčkom ... takto pripravené huby môžte použiť na praženicu , pod mäso ......

    Dusené huby na zimu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

damisa
okrem sušenia si aj ja takto nachystám hríby na zimu :D
ilusa
dosial som huby konzervovala iba susenim a mrazenim,ale tieto tvoje sa mi pacia viac,ako mrazene,vlastne vyzeraju mnam
tiginko
ja si ich pokrájam, podusím chvíľu vo vlastnej šťave nech sa scvrknú a povychladnutí ukladám na plocho v sáčkoch do mrazáku. Je to menej prácne :-)
mijaita
Houby zprudka orestuju na omastku se soli, peprem, kminem a 2x zasteriluju. Tenhle zpusob mi nikdy nevysel, i kdyz se o nem pise i ve starych kucharkach. Vzdycky se mi houby zkazily. Ted uz ne.

radost
@gordonko
nesterilizuješ?nepokazia sa?neverím..huby sú riziková potrava-by nebola z toho "otrava"..!!!
alexa61
ved to, ze fakt vydrzia bez sterilizovania? alebo ich davas do sucheho dunstu?
gordonko
...... dievčence moje tá masť ich chrání , nepustí knim vzduch ...ale kludne skúste aj sterilizovať , len neobracajte poháre
martamm
Raz v živote som dusila huby a všetky mi skysli, bolo škoda roboty, odvtedy radšej mrazím, alebo suším, alebo ešte lepšie počkám, kým mi nejaká dobrá duša huby podaruje :)
sonulienka
Ja to robievam bežne každý rok manžel rád chodí na huby. Tento rok som už sterilizovala májovky ale na kyslo tak ako uhorky do nálevu.
sonulienka
Joj ale zabudla som napísať,že ja sterilizujem a sú výborné ani raz sa mi nepokazili a naozaj to už robím roky.Ale každý má svoj recept a toto je tiež veľmi zaujímavý.
sonulienka
A ešte po tretí krát tak ako píše @tiginko tiež robím bežne a sú výborné nič sa im a ani nám od nich nestalo ale dusím ich dlhšie.
irenaw
vyskúšam pár kúskov takto, uvidím čo a ako. zvyčajne opekám na masti a sterilizujem. alebo dám variť hrnčisko osolenej vody, po zovretí nasypem pokrájané huby, keď to znovu vzkypí vypnem. precedím, pobalím a zmrazím. tieto spotrebujem ako prvé ;-)
modrykamen
Ak sú dusené huby zaliate masťou, tak sa mi to nikdy nepokazilo, ale pre istotu to radšej vydunstujem. Škoda priestoru v mrazničke. Políc v komore je dosť.
pacik
Robím presne tak ako @tiginko , týmto zalievaným by som neverila, huby sú rizikové...
izabella929
nuž, neviem, takto som ich ešte nerobila...hoci pri hríboch opatrnosti nikdy nie je dosť...robím ich podobne, ako irenaw, vyvarím vo vode iba chvíľku, nechám vychladnúť, naložím do menších pohárikov s cibuľkou a fest vysterilizujem...robím z jesenných aj čalamádu, takže urobím klasickú čalamádu a pridám k nej vyvarené dubáky, opäť vysterilizujem...zavárala som už aj kuriatka, ale to je delikatesa...nikdy ich nemrazím, lebo strácajú pravú chuť...
gordonko
@angast .... toto video som videl už 2x ... nemám kde polievať a pred bytovkou ??? ....zbitočné nič by som z toho nemal...... ale videl som pestovanie dubákou v parenisku za chatou
mracik9
vyzerá to dobre,keď bude úroda húb toho roku,tak to skúsim :))
spetkasoli
Gordonko, takto robí moja tchýne a je to moc dobré, ale ja robím stejne ako @tiginko , @ngast , ja som veru podlahla a hríbiky som si "zasadila"na záhrade prd oknami abych mohla lepšie pozorovať ako rýchlo mi rastú:)). A keď vyrastú, polejem si celú záhradu a už nebudem pestovať nič iné a pojdem na trhy a budem podnikateľka a kšefty sa mi pohrnú, o můj Bóže to bude peněz:))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia