Dusené hovädzie s cesnakovou omáčkou a parmezánovou cuketou

jarco - fotkajarco, 27. júla 2010
Dusené hovädzie s cesnakovou omáčkou a parmezánovou cuketou
Foto: jarco

Po nedobrovoľnom 1,5-dňovom pôste (žalúdočná viróza...) som dostal chuť na niečo poriadne. Za necelú hodinku som ukuchtil celkom slušné jedlo.

6
porcií
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
50 g
400 g
2 strúčiky
200 ml




Postup

  1. 1

    Kilový kus falošnej sviečkovej som umyl, našpikoval slaninou a zo všetkých strán opražil na oleji. Vložil som do tlakového hrnca, posolil a okorenil. Podlial som cca 100 ml vody a prihodil dva celé strúčiky cesnaku. Dal som dusiť na 30 - 40 minút.

  2. 2

    Jednu väčšiu cuketu som nakrájal na kolieska 1 cm hrubé a opražil som ich z oboch strán na troške olivového oleja. Po opražení som jednu stranu okorenil zmesou stredomorských sušených byliniek a posypal strúhaným parmezánom. Nie je treba ho zapekať, na horúcej cukete sa sám rozpustí.

  3. 3

    Vybral som hotové mäso z hrnca a odložil ho do teplej rúry. Šťavu, ktorá ostala v hrnci, som rozmixoval aj so strúčikmi cesnaku. Vmiešal som smotanu, povaril, zahustil trochou instantnej zápražky.

  4. 4

    Mäso som nakrájal na plátky a podával na omáčke, s cuketou a varenými zemiakmi. Na zlepšenie vizáže a chuti som ešte prihodil pár strúčikov cesnaku nakladaného v oleji a bylinkách.

Diskusia k receptu

sjuz
jéj, to je krásny recept! mäsko vyzerá úžasne - medium :) - také môžem - a tá cuketa je pekné spestrenie klasiky, aj s tou smotanou - vidno Jarco, že máš fantáziu pre varenie:)
evanaaa
Jarco, ako dlho si vymyšľal tento recept? Alebo to bol spontánny nápad? Ulahodil si oku aj jazyku. Ten cesnačik vyzerá ako kamienky od mora, až keď som čítala, zistila som, čotoje. Ukážkový tanier - a od chlapa.
jarco
V spontánnom varení som macher :-) V cca 30% prípadov síce výsledok nesplní očakávania, ale aspoň pri tom mám aj nejaký adrenalín :-)
tinca
@jarco priam božský recept, ukladám. @evanaaa jarco je môj krajan a varil aj na lodi v Karibiku, takže on nie je žiaden amatér. Pozri si rcp pod jeho nickom.
jarco
Na lodi som nevaril, robil som tam za študentských čias čašníka. Vo varení som 100-percentný amatér :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia