Foto: martinis
Kyslá kapusta je výborná ako za surova, tak aj tepelne upravená. Na pomaly sa predĺžujúce večery sa preto môže hodiť ako príjemná večera - Zobraziť celý popisKyslá kapusta je výborná ako za surova, tak aj tepelne upravená. Na pomaly sa predĺžujúce večery sa preto môže hodiť ako príjemná večera - podusená s jogurtom, opečeným údeným tofu a podávaná s domácim celozrnným chlebom :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Neodvážil by som sa to napísať do názvu, ale tu sa rád priznám : inšpiráciou mi bol klasický segedínsky guláš, ktorý mám veľmi rád a takáto kapusta mu veľmi podobná je pre mňa ešte chutnejšia. Kto chce skúsiť alternatívnu klasiku, nech sa páči, tu je postup :) Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Do väčšej aj menšej panvice dáme za lyžicu oleja a údené tofu nakrájame na väčšie kúsky.
- 2
Olej na väčšej panvici rozpálime, na vyššom strednom plameni necháme cibuľu chytiť farbu, zľahka osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou - tradične sladkou, ale ja rozhodne preferujem štipľavú :) Pridáme asi tretinu sedemdecovej fľašky premytej, prípadne aj nakrájanej kyslej kapusty, prihodíme za dva - tri bobkové listy, podlejeme vodou a dusíme pár minút. Vody na podliatie môže byť smelo aj viac, pokiaľ budete jedlo zahusťovať aj troškou celozrnnej múky. Ak nie, radšej vodou šetrite, aby vám kapusta "neplávala".
- 3
Biely jogurt kapustu zjemní a dodá typickú, zaujímavú chuť. Pokiaľ ste pridali viac vody, vmiešajte doň ešte v kelímku aj dve lyžičky celozrnnej múky, ak nie, postačí do panvice pridať samotný jogurt a dobre premiešať. Necháme dusiť ešte cca 5 minút.
- 4
Zatiaľ rozpálime olej na menšej panvici a rovnako ako cibuľu, na vyššom strednom plameni opečieme aj kúsky tofu. Za občasného premiešanie opekáme štyri či päť minút. Hotovú kapustu posypeme mletou rascou, ktorá určite nesmie chýbať (jedine, že ju naozaj nemáte radi, ale ja ju teda môžem, takže som jej pridal hojne :)) a zamiešame aj s kockami tofu.
- 5
Naservírujeme do hlbšieho taniera a doložíme obvyklou prílohou - knedlíkom, kto chce zdravší variant, pokojne priloží aj varené zemiaky či kúsok celozrnného chleba. Ja som mal upečený vlastný, grahamovo-ražný a k takejto dusenej kyslej kapuste mi veľmi chutil. A pevne verím, že táto "alternatíva" zachutí aj vám ;)
- 6
Môj tip : Ak nie ste priateľmi s tofu, siahnite pokojne po chudšom mäse. A pre naozaj odvážnych experimentátorov môžem ponúknuť aj sójové kocky či seitan.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Taký písomný prejav, temer dokonalý, by bol pre 16 ročného chalana literárny zázrak.
p. s. A do kapusty dať tofu, brŕŕ. To je ako posypať bryndzové halušky makom.
netvrdím, že to musí chutiť každému, ale kto ma pozná, vie, že propagujem alternatívnu, zdravšiu kuchyňu a mne naopak údené tofu ku kapuste pasuje, tak ako iným klobása.
@monnikka : takže to dobre poznáš ;)
@iwuska : tofu je univerzálne, pri varení ho používam rád a celkom často, dá sa ním solídne nahradiť mäso ... máme podobnú filozofiu, tiež nie som vegetarián, ale pár krát do týždňa mäso mi úplne stačí, takže ďakujem :-))
@rela : neostáva mi nič iné ako súhlasiť, že nezáleží na veku, ale na úrovni, tak ako píšeš. pri zverejňovaní receptu na internetový portál by sa hádam nejaký štandard mal dodržiavať, no nie ? :)) a navyše, nepíšem nič výnimočné, len sa snažím byť pravopisne korektný. to nie je žiadna veda ;) ďakujem ti ;)
@marianne : tak, na prvý pohľad to môže vyzerať na vcelku nesúrodú zmes, ale veľmi sa mi páči tvoj prístup, že si toto jedlo neodsúdila ako to majú mnohí vo zvyku, pretože kto neokúsi, neuverí ... ;) ak chceš, budem rád ak vyskúšaš, určite sa dá použiť aj smotana na varenie, ale keď ja mám tak rád jogurt O:)
@leomax : ty sa naozaj ničoho nebojíš, ak to skúsiš pripraviť, som si takmer istý, že nebudeš ľutovať :) na tvoju otázku, zrejme rečnícku, neviem odpovedať, ale kontinuita objektov z kuchyne sa tou zebrou narušila, škoda ... :( :))) Ďakujem veľmi pekne, budem mať radosť, ak si pochutíš ;)
a TS mi bohužiaľ neprišla, aj ja som ti dávnejšie jednu posielal, zrejme tiež neprešla, ak chceš, skús mi radšej napísať na mail alebo blog
@mariamka : určite, má to veľmi podobnú vôňu, mamka si dokonca myslela, že varím kapustnicu :)) tak takí určite sú, volám ich pseudovegetariáni - v závislosti od ponuky hypermarketu :O) za to ručím, že martinis je martinis ! :)
Kritizovat nieco, co nikdy neskusili? Preco by 16 rocny chlapec s rozhladom a buducnostou aku planuje Martin nemohol mat otvorenejsie nazory na cokolvek nevylucujuc jedla?
Nedaj sa znechutit.
Zekam ti velky uspech a vytrvalost v ktorej postupujes tempom, ktore sa ti hodi momentalne. Obdivujem tvoju diplomaciu v takom veku! Dotiahnes to daleko ak nepovolis.
A never vselicomu okolo, aj mladym, ked opustia nasu vlast sa vonku zadari. Stipendia pre sikovnych existuju. Ako sa rysuje, prave tato generacia moze oslobodit vselico comu sa zatial nedari preniknut kvoli znamym veciam.
Mas krasne recepty a hlavne odvahu skusat neosvedcene.
Gratulujem a aj ked vela veci varime tiez podobne, vzdy je osviezujuce nakuknut na tvoje stranky.
@helanka : svojím komentárom si mi urobila úprimnú radosť - vždy je príjemné si prečítať takéto povzbudzujúce slová :) som rád, že patríš medzi ľudí, ktorí fandia mladým a sú na optimistickej vlne, tak ako ja - s takými debatujem najradšej. nie všetko je také zlé ako sa zdá a vždy existuje nejaký cieľ, za ktorým sa oplatí ísť, aj keď je malý, pre niekoho možno nevýznamný. uvidíme, kam ma osud zavedie, cez víkend sa plánuje bojová porada ohľadom výberu vysokej školy, momentálne sa venujem ruštine, matematike a fyzike, takže uvidíme ... ešte raz ti veľmi pekne ďakujem a teším sa času, ktorý mojim receptom venuješ ;)
@amelie : kupujem len slovenské tofu z Banskej Bystrice - od výrobcu Alfabio. na obale sa deklaruje, že je vyrábané zo slovenskej, geneticky nemodofikovanej sóje a ja tomu verím :)
@dusan95843 : je to nezvyčajne dobrá kombinácia, takže som si istý že áno :) Ďakujem veľmi pekne ;)
@rela : ako som písal vyššie, detto platí aj pre Teba. vážim si všetkých, ktorí mi držia palce a platí to aj opačne - ja prajem len to najlepšie tým, ktorí ma radi podporia, respektíve vo všeobecnosti radi podporia zaujímavú myšlienku, takíto ľudia sú vždy prínosom. a inteligentná diskusia - no, nie som veľmi silný, takže miesto bitiek využívam diplomaciu už odmalička :-))) veľká vďaka aj za tvoj komentár ! ;))