Foto: katuskapd
Recept mám od mojej babky, ktorá ich každé Vianoce pečie.
8
porcií
porcií
20 minút
príprava
príprava
20 minút
na 170 °C
na 170 °C
Postup
-
1
Z preosiatej múky, práškového cukru, ďumbieru, vajec a salajky vypracujeme cesto. Rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujeme tvary kvetinky, rebríčky :) poukladáme na dosku a necháme oddýchnuť najmenej 1 deň.
- 2
Tvary poukladáme na papier, ale tak aby to čo bolo hore na doske, bolo na papieri dole, čiže horeznak. Upečieme, nehcáme vychladnúť a uložíme do dózy. Hotové ďumbierniky sú tvrdé, zmäknú za pár dní. Ak ich chceme mäkké skôr, do dózy pridáme jabĺčkové štvrťky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A dakujem za pozitívne reakcie.
zuzliak ved ja som si ju tiez pozicala od mojej babky, a co ja viem je to taka ina chut, ci pikantne to je na kazdeho posudeni ;)
ja som sice "zazvorniky" nikdy nepiekla, ale ako dieta som ich oblubovala. Je tam citit jemne pikantnost zazvoru, myslim, ze by Ti chutili.
U nas na dedine bola jedna starsia teta znama tym, ze jej zazvorniky byvali velmi chutne a aj pekne nafuknute /dobry zazvornik je po rozlomeni vnutri akoby prazdny/. Bola to velmi utla zienka, jej nozky boli nielen chude, ale aj dost krive. Dalsej tete, ktora sa rozhodla napiect zazvorniky sa vobec nedarilo, ostali z nich len tenke, tvrde placky. Jej muz zakoncil hlasne bedakanie nad nepodarkami takto:"ná šak jak sa ti mohli podarit, co máš nohy jak tetka Cilka?" Nohy a vobec postava tejto tety bola totiz pravym opakom tej "zazvornikovej". Takze, ak sa Ti nepodaria, asi nemas nohy "jak tetka Cilka". A este si spominam, ze sa nedobre piekli cez leto, ked bolo teplo. To oschnutie je podstatne.
bohusl.multiply.com/photos/album/10/10...