Dulové želé

cici21 - fotkacici21, 23. novembra 2012
Dulové želé
Foto: cici21

Na jeseň spolu so zberom jabĺk sa zbierajú aj dule (bižalmy). Je málo receptov na ich spracovanie a tak jeden predkladám.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
600 g
2 ks
2 - 3 KL (alterntíva)
 posekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dule ošúpeme a zbavíme stredku s jadierkami. Pokrájame na malé kocky. Odpad dáme do gázového vrecka. Kocky zalejeme vodou, podľa potreby, pridáme gázové vrecko a varíme, do jednej hodiny.

  2. 2

    Po uvarení, vrecko s odpadom zahodíme, vodu zlejeme. Uvarené dule popučíme, alebo inak urobíme kašu. Pridáme 600 gramov cukru, šťavu z dvoch citrónov (môžeme nahradiť 2 - 3 kávovými lyžičkami kyseliny citrónovej).

  3. 3

    Varíme za stáleho miešania do zhustnutia.

  4. 4

    Vylejeme na pekáč, vo vrstve asi 1 cm a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Po vychladnutí narežeme na malé kocky, ako cukríky a tie obalíme cukrom, kokosom,vlašskými orechmi alebo čokoládou.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Zaujímavý recept, už je po sezóne, ale na rok možno vyskúšam. Ako dlho vydržia tieto dulové kocky-cukríky? Je mi jasné, že kým sa nezjedia určite :-))) , ale možno ich aj určitú dobu skladovať a ako ?
Recept som si uložila, moja stará mama zvykla niečo podobné robiť. ja by som tiež, ale neviem zohnať dule. Nevidela som ani na trhu. Smiala som sa na tom názve - bižalmy. Po maďarsky sa dula volá birš alma. Z toho asi vznikli bižalmy.
Dakujem za recept,skúšala som to spraviť,recept som nepoznala,tak je z toho džem.Na budúci rok spravím želé.,vdaka Tvojmu návodu.

Pridaj komentár k receptu: