Domáci výborný chlebík

sonulienka - fotkasonulienka, 9. februára 2012

Viem, že už je tu receptov na chlebík veľa ale dnes som natrafila na internete na jeden recept tak som skúšala. Dnes som piekla chlebík Zobraziť celý popisViem, že už je tu receptov na chlebík veľa ale dnes som natrafila na internete na jeden recept tak som skúšala. Dnes som piekla chlebík druhý krát.Urobila som úpravu a vložila potup na želanie @belgi keď som piekla chlebík prvý krát som nenafotila postup a teraz som to napravila.

Suroviny

440 g
60 g
1/2 kocky
1,5 ČL
1,5 ČL
300 ml vlažná
2-3 ks uvarené v šupke
1 ČL




Postup

  1. 1

    Urobila som si kvások, uvarila zemiaky a pripravila všetky suroviny na vypracovanie cesta strojom.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 1
  2. 2

    Keď bolo cesto vypracované dala som ho teda manžel ho preložil na pracovnú dosku.Na konci sa dozviete prečo.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 2
  3. 3

    Rukou so ho roztlačila na placku asi takto.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 3
  4. 4

    Potom so ho zložila

    Domáci výborný chlebík - obrázok 4
  5. 5

    Preložila a nechala kysnúť 30 minút.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 5
  6. 6

    Po 30 minútach som to urobila ešte raz roztlačila

    Domáci výborný chlebík - obrázok 6
  7. 7

    A znovu zložila a dala kysnúť na ďalších 30 minút.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 7
  8. 8

    Po 30 minútach znovu roztlačila.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 8
  9. 9

    Poskladala som ho a uložila na vymastený a múkou vysypaný plech

    Domáci výborný chlebík - obrázok 9
  10. 10

    Nechala ešte 30 minút kysnúť

    Domáci výborný chlebík - obrázok 10
  11. 11

    Tak takto je vykysnutý a šup dať piecť na 1 hodinu.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 11
  12. 12

    No a takto sa už pečie v rúre.

    Domáci výborný chlebík - obrázok 12
  13. 13

    Tak a toto všetko som robila trocha za pomoci manžela ošúpal mi zemiaky a preložil vypracované cesto na pracovnú dosku a potom šiel na lyže a ja som už pracovala ďalej lebo ako vidíte mám ruku v dlahe, žiaľ tak som spadla, že si musím ruku varovať.

  14. 14

    No a toto je dnešný upečený chlebík

    Domáci výborný chlebík - obrázok 14

Diskusia k receptu

sonulienka
Ďakujem aj ja hovorím, že treba skúšať ale chlebík je každý dobrý
bejgi
krásny chlebík @sonulienka , vyzerá ako sedliacky, aj by som chcela taký vyskúšať, akoto, že má taký zvláštny tvar?
sonulienka
@jerica ďakujem @belgi to preto, že som to prekladala a vlastne tak preložené sa už dá piecť. Tretí krát keď sa preloží sa už dá na plech a tam ešte 30 minút tak podkysne.
bejgi
@sonulienka , a nedáš postup, fakt ma zaujíma to prekladanie, niečo nové sa naučím :))))
jarunka
Taky pekny sedliacky chlebik, vyza ako jeden z mojej babickinych bochnikov. So zemiakom som este neskusala, ale vyskusam.
pacik
Pekný chlebík, len nie je v recepte veľa soli? Podľa mňa je to tak na 1,5 kávovej lyžičky, nie polievkovej
sonulienka
@belgi pozri moj recept slané pečivo tak sa to skladá len toto cesto nemusíš valkať ale stačí rukami roztlačiť a tak poskladať.Keď budem ešte robiť pridám foto.@jarunka ďakujem a vyskúšaj zemiak dá výbornú chuť.@pacik práve dnes keď sme raňajkovali sme sa rozprávali, že na budúce dám menej soli a tak ako som už písala pridám aj cukor. A múku tiež trochu zmením dám ražnej len 100 gr.Ale teraz som piekla tak ako som vyčítala ale chutil nám no ale každý si spraví a dá sa podľa seba pozmeniť.
babkamt
Naozaj vydarený chlebík. Má vypečenú kôrku , mäkkú striedku. Tej soli sa mi vidí tiež priveľa.Ukladám do kk. Upečiem podľa teba.
sonulienka
@babkamat ďakujem ale skutočne daj tej soli len za čajovú lyžičku nie polievkovú teda lyčičku a pol určite na budúce dám len tak.
duschko
Tej soli je tam trosku viac, aj octu na 1/2kg muky. Skus namiesto Pl dat Kl. Co sa tyka cukru tak ja davam pri pomere 400g hladka muka a 100g psenicna, 1/2 Pl cukru, 1.5 kl soli, 1,5kl ocot. Ked robim so zemiakami, tak uberiem aj trsku vody, tak 0,5dcl. Ked mam po ruke lupanu slnecnicu a lanove semienka tak pridam tiez po 2kl. Pomer muky 400g hladkej a 100g psenicnej sa mi zda ako najlepsi. Je to odskusane. Chlebik bol viac nadychany. Tento recept je velmi vhodny pre domacu pekarnicku. Ked robim v pekarnicke davam este 2Pl olivovy olej a 1kl rascu celu. Ale aj tak ten chlebik na fotke je nadherny a ta korka, len zakusit.
irenaw
veľmi vydarený chlebík, aj mne sa páči ten rustikálny vzhľad :)
dajda
Krásny chlebík,,aj pupok mu trčí ":-))))) ked som bola malá a chodila som na nákup a vždy som sa potešila,ked mi obchodníčka / tak sme ju volali/ predala pupkatý chleba.Vždy som ho cestou domov upravila ,/mala som času dosť-- kilometer z obchodu/ ked som prišla domov-dostala som jazykovej polievky a bola som spokojná.
sonulienka
@duschko áno zdá sa že je soli aj octu veľa ale na podiv to tam necítiť tak ale u nás sa veľa nesolí a necukroví na nás sa smejú, že nám stačí okolo soli a cukru prejsť ale toto som chcela vyskúšať na budúce ako som písala si to už upravím ďakujem za Tvoj recept vyskúšam.@irenaw ďakujem @dajda to som robila aj ja ale mala som blízko obchod tak som toho veľa nezjedla. @tatranka ďakujem si zlatá.
marcy
je vydarený :))...na drevenom denku chladne môj okrúhly chlebík,prvýkrát som pridala surový zemiak najemno postrúhaný a je chuťovo vynikajúci....túto radu som čítala na vareche,znova 100% spokojnosť.....nerada pridávam sušené polotovary,keď nemám uvarený zemiak ....a bez tej ingrediencie zase chlebíku niečo chýba
dogagador
konci mi pecivo, tak sa zasa raz pre zmenu bude piect chlebik. najlepsi doteraz bol ten od tetrisss - bez miesenia, ale fakt je, ze vseatky su dobre :-)
sonulienka
žienky všetkým Vám ďakujem @dogagador skús ale daj len 4 1/2 čajovej lyžičky sol a ocot a 1 čajovú lyžičku cukru skús takto potom daj vedieť.
sonulienka
@dogagador prepáč len 1 1/2 čajovej lyžičky nie tak ako som uviedla hore to by ste určite nespapali prepáč ešte raz.
ejmepb
Ja dávam namiesto cukru 1KL medu, kôrka puká ale je mäkká.Chladnúť nechávam na mriežke zabalený v utierke.
sportak
Gratulujem Ti k peknému receptu a taktiež tvojmu výtvoru. Verím že je výborný.
ancicka
Ja chlebi pečiem stále a najnovšie sa chystám skúšať chlebíky z varechy.Tvoj isto príde tiež na rád.kk
sonulienka
@ ejmepb ja tiež nechávam chladnúť v utierke a medík vyskúšam. @ sportak @ ancicka ďakujem.
sonulienka
Pridala som fotopostup na Výborný domáci chlebík.Dnes som ho znovu piekla.
bejgi
@sonulienka , joj veď teraz som si uvedomila, že sa to prekladá podobne ako cesto na pagáče :))))
bejgi
@sonulienka ináč klobúk dole s dlahou upiecť taký krásny a pracný chlebík :) Skoré uzdravenie, nech môžem čerpať ďalšie fajnovosti od teba :))) / tak ako boli tie Francúzke bagety :)
bejgi
@sonulienka , no neboli také krásne ako tvoje, ale chutili veľmi, doma mi už nechcú chlieb a pečivo z predajne, od kedy som začala piecť :)))
sonulienka
@belgi to asi nemáš pravdu, že neboli také ako moje ak si robila podľa receptu tak boli určite a potom výsledok bol, že doma chutili.
mariaklara
@sonulienka , išla som si písať tvoj recept, ale akosi mi to nesedí, nieje tam tej múky málo, len 60g? A neviem, čo znamená ako prvá položka 1g+60. Ďakujem za vysvetlenie.
sonulienka
@mariaklara máš pravdu už som to opravila tak ako to má byť prepáč stalo sa to keď som upravovala a dávala foto dnes.Ale už je to teraz OK. Ospravedlňujem sa.
bejgi
@sonulienka , myslela som tvarovo tie bagetky, tak idem sa pustiť do chlebíka, už je to dobre že 60 g múka pšeničná celozrnná? A ešte jedna otázka, treba dať vodu na spodok pečenia?
sonulienka
@belgi prepáč,žeTi len teraz odpovedám ale mala som tu vnučku a piekli sme Marlenku.
Áno ja som dala len 60 g.múku pšeničnú a vodu som nedávala.
sonulienka
@mariaklara nie je za čo veď si ma aspoň upozornila, že to nemám správne. Už len ak budeš skúšať napíš ako sa podaril.
jerica
@sonulienka čo to čítam , ruka v dlahe, to je ale nepríjemné,určite si dávaj pozor aby sa ti ruka dobre zahojila, máš to smolu,prajem ti zo srdiečka rýchle uzdravenie, aby si mola vypekať a tešiť sa z varechačkami , musím povedať , ten dnešný chlebík máš veľmi krásny , určite vôňa po celom dome šteklila .
sonulienka
@jerica veľmi pekne Ti ďakujem aj ja pevne dúfam, že o týždeň keď mám isť na kontrolu mi dajú dlahu dole aspoň dúfam a ešte dobre, že som ľaváčka píšem síce pravou rukou ale inak ľavú viac používam.Ešte raz ďakujem a skutočne voňal chlebík po celom dome a je výborný.
bejgi
@sonulienka , tak som sa posnažila, tvar mám trošku iný, na vrch som posypala slnečnicové semiačka, chutí, už zostala len polovička, je fajný a nadýchaný, tým prekladaním, ale poviem ti, že trvalo to 3 hodky, uf :)))

sonulienka
@belgi som rada, že sa Ti podaril máš ho krásny práve včera mi hovorila vnučka aby som dala slnečnicové semiačka tak na budúce skúsim. Máš pravdu, že to dlho trvá ale myslím si, že to stojí za to ten výsledok a hlavne chuť.Teším sa!
marijanka712
@sonulienka tvoj chlebík je super , a ako vidím , že tvoj návod priniesol radosť do veľa rodín aj @belgi sa prekrásne vydaril a tá vôňa v byte iste susedia slintali ... ja som tiež včera piekla a tiež je fantastický je to vlastne podobný rp ako tvoj len ja si stále miešam do tej hladkej múky rôzne iné múky podla nálady vždy je aspoň iný a nezunuje sa nám.Vidím, že aj ty si prepadla k tomu pečeniu a do pekárne si prestala chodiť a myslím si kto to vyskúša tak ťažko prejde späť na kupenské..... @sonulienka skúsila tento chlebík aj neprekrývať len nechať kysnúť a trocha po 30 min. ponadvihovať a ponaťahovať v mise a znova nechať kysnúť už som to robila a výsledok bol ten istý ako tento , ktorý si takto prekladáš.... a už som šupla aj zemiakovu kašu miesto zemiakov a tiež to pridalo na chuti... prosto nápadom sa medze nekladú ....
sonulienka
@marijanka712 ďakujem za radu určite ešte poskúšam veď aj toto som si trochu upravila je pravda, že vždy je čo skúšať a vylepšovať.
marianne69
....sme ho akurat vytiahli z rury,vonia fantasticky a uz sa nemozeme dockat az vychladne,ja si rezervujem hned koncek z neho s masloooom:-),dakujem za recept na krasny chlebik...akurat som trosicku pozmenila mnozstvo pomer celozrnej muky a pridala este 1pl psenicnych otrub a 1 pl klickov psenicnych:-)
sonulienka
@marianne69 som rada a dúfam, že naozaj bude chutiť ten konček u nás vždy zje manžel práve včera som piekla keď vychladol už aj krájal tak som si tiež trochu s neho dala.
jerica
@sonulienka a čo tvoja ruka, bolí,bolí,alebo je už dobre,prajem ti skoré uzdravenie,aby si mohla vypekať:-)
sonulienka
@jerica veru keď mám povedať pravdu som dosť neposlušný pacient a nedá mi celkom nič nerobiť a potom ruka bolí ako fras. Ďakujem Ti za povzbudenie.
ancicka
Ako som sľúbila,tak prišiel aj tvoj chlebík na rad.Skúšam chlebíky z varechy a poviem ti,že tie sú podobné a hlavne ta vôňa chleba,pri pečení ,tá je nezaplatiteľná.Vydaril sa .Pridala som akurát za hrsť pšeničných otrúb.
Na chlebe sa nedá nič pokaziť.Odporúčam aj tým ,ktorý váhaju či sa do pečenia pustiť,alebo nie.Nieje nič ľahšie,ako si upiecť fajný chutný chlebík.
cica2
teda dievčatá, chválim a tlieskam, nádherné chlebíky ste upiekli! :-) ....@sonulienka krásny recept a aj výsledok! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia