Foto: niniatko
Tvaroh, ktorý som sa naučila robiť v škole + menší návod na prípravu domáceho miláčika
Postup
-
1
Prichystáme si surovina. Zakysanku a mlieko vo vrecku (je najlepšie UHT mlieko sa nezrazí).
-
2
Do mlieka pridáme 2 poriadne polievkové lyžice zakysanky. Zakysanka vylepší mikroflóru (lebo mlieko môže byť všeliaké a nemuselo by sa zraziť tak ako by sa malo) a zrýchly priebeh kyslého zrážania.
-
3
Mlieko zahrejeme na teplotu 28°C (ideálna teplota pre smotanovú kultúru, ktorú obsahuje zakysanka).
-
4
Takto zohriate mlieko prikryjeme a necháme 20-24 hodín zrážať pri izbovej teplote.
-
5
Zrazenina je vtedy ideálna, keď sa oddeľuje od bokov hrnca a "púšťa" srvátku.
-
6
Nožom robíme zvislý rez. Zrazenina má nožu ustupovať. Nôž po vytiahnutí má byť mokrý a môžu vyskytovať vločky.
-
7
Zrazeninu nakrájame na kocky cca 10x10 cm veľké.
-
8
Začneme zohrievať. Pokiaľ máte plynový sporák, je dobré zohrievať na platničke. (pokiaľ máte doma ešte starý sporák na drevo, stačí, keď hrniec položíte na okraj a necháme tak) Uvoľňujúca srvátka začne peniť, bublať a prskať, preto je potrebné hrniec otáčať (ako volant pri šoférovaní).
-
9
Zohrievame na teplotu maximálne 40°C. Ak by sme zohrievali na vyššiu teplotu, tak tvaroh bude suchý a gumový.
-
10
Kocku sa pokúsime nožom prevrátiť, buď ju len nadvihneme a prevráti sa sama alebo sa neprevráti a tak ju necháme tak a vyskúšame neskôr.
-
11
Vpylvom teploty sa zrazenina začne rozpúšťať (kyslé zrážanie je vratný proces) až zo všetkých kociek vzniknú zhluky.
-
12
Tvaroh nalejeme do plachtičky. Pokiaľ nemám pri sebe niekoho, kto by mi ju podržal, tak si vložím do hrnca sitko, doňho plachtičku a tak nalejem tvaroh. Potom zviažeme dva konce oproti sebe.
-
13
Tvaroh necháme odkvapkať do druhého dňa v chladnejšej miestnosti.
-
14
Tvaroh môžeme priamo konzumovať alebo ho použiť do jedál alebo si z neho spraviť "domáceho miláčika". Tvaroh spolu so šľahačkovou smotanou, vanilkovým cukrom a kakaom (alebo grankom alebo bez, pokiaľ chcete len vanilkový) poriadne vymiešate mixérom.
@ela77 toto sáčkové predávajú v Tescu za 0,52€ a aspoň u nás v Nitre ho tam majú stále, je polotučné, čiže 1,5%. Z mliekomatov som neskúšala robiť, no robila som čerstvonadojeného mlieka a tam je to v pohode. Ono je najlepšie na syry a tvarohy, len ho treba zohriať na minimálne 72°C s výdržou aspoň 3 minúty a potom nechať vychladnúť na požadovanú teplotu.
Trvanlivé mlieko by sa vám nevyzrážalo (ale to chémie mlieka tu radšej nejdem zabŕdať).
A v prípade čerstvo nadojeného alebo mlieka z automatu by som skutočne doporučila použiť aj tú zakysanku, lebo tam tá mikroflóra môže byť všeliaká a nemuselo by to dobre dopadnúť.