Domáci tvaroh (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Tvaroh, ktorý som sa naučila robiť v škole + menší návod na prípravu domáceho miláčika

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si surovina. Zakysanku a mlieko vo vrecku (je najlepšie UHT mlieko sa nezrazí).
  2. Do mlieka pridáme 2 poriadne polievkové lyžice zakysanky. Zakysanka vylepší mikroflóru (lebo mlieko môže byť všeliaké a nemuselo by sa zraziť tak ako by sa malo) a zrýchly priebeh kyslého zrážania.
  3. Mlieko zahrejeme na teplotu 28°C (ideálna teplota pre smotanovú kultúru, ktorú obsahuje zakysanka).
  4. Takto zohriate mlieko prikryjeme a necháme 20-24 hodín zrážať pri izbovej teplote.
  5. Zrazenina je vtedy ideálna, keď sa oddeľuje od bokov hrnca a "púšťa" srvátku.
  6. Nožom robíme zvislý rez. Zrazenina má nožu ustupovať. Nôž po vytiahnutí má byť mokrý a môžu vyskytovať vločky.
  7. Zrazeninu nakrájame na kocky cca 10x10 cm veľké.
  8. Začneme zohrievať. Pokiaľ máte plynový sporák, je dobré zohrievať na platničke. (pokiaľ máte doma ešte starý sporák na drevo, stačí, keď hrniec položíte na okraj a necháme tak) Uvoľňujúca srvátka začne peniť, bublať a prskať, preto je potrebné hrniec otáčať (ako volant pri šoférovaní).
  9. Zohrievame na teplotu maximálne 40°C. Ak by sme zohrievali na vyššiu teplotu, tak tvaroh bude suchý a gumový.
  10. Kocku sa pokúsime nožom prevrátiť, buď ju len nadvihneme a prevráti sa sama alebo sa neprevráti a tak ju necháme tak a vyskúšame neskôr.
  11. Vpylvom teploty sa zrazenina začne rozpúšťať (kyslé zrážanie je vratný proces) až zo všetkých kociek vzniknú zhluky.
  12. Tvaroh nalejeme do plachtičky. Pokiaľ nemám pri sebe niekoho, kto by mi ju podržal, tak si vložím do hrnca sitko, doňho plachtičku a tak nalejem tvaroh. Potom zviažeme dva konce oproti sebe.
  13. Tvaroh necháme odkvapkať do druhého dňa v chladnejšej miestnosti.
  14. Tvaroh môžeme priamo konzumovať alebo ho použiť do jedál alebo si z neho spraviť "domáceho miláčika". Tvaroh spolu so šľahačkovou smotanou, vanilkovým cukrom a kakaom (alebo grankom alebo bez, pokiaľ chcete len vanilkový) poriadne vymiešate mixérom.