Domáci tvaroh (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Tvaroh, ktorý som sa naučila robiť v škole + menší návod na prípravu domáceho miláčika
Postup
- Prichystáme si surovina. Zakysanku a mlieko vo vrecku (je najlepšie UHT mlieko sa nezrazí).
- Do mlieka pridáme 2 poriadne polievkové lyžice zakysanky. Zakysanka vylepší mikroflóru (lebo mlieko môže byť všeliaké a nemuselo by sa zraziť tak ako by sa malo) a zrýchly priebeh kyslého zrážania.
- Mlieko zahrejeme na teplotu 28°C (ideálna teplota pre smotanovú kultúru, ktorú obsahuje zakysanka).
- Takto zohriate mlieko prikryjeme a necháme 20-24 hodín zrážať pri izbovej teplote.
- Zrazenina je vtedy ideálna, keď sa oddeľuje od bokov hrnca a "púšťa" srvátku.
- Nožom robíme zvislý rez. Zrazenina má nožu ustupovať. Nôž po vytiahnutí má byť mokrý a môžu vyskytovať vločky.
- Zrazeninu nakrájame na kocky cca 10x10 cm veľké.
- Začneme zohrievať. Pokiaľ máte plynový sporák, je dobré zohrievať na platničke. (pokiaľ máte doma ešte starý sporák na drevo, stačí, keď hrniec položíte na okraj a necháme tak)
Uvoľňujúca srvátka začne peniť, bublať a prskať, preto je potrebné hrniec otáčať (ako volant pri šoférovaní).
- Zohrievame na teplotu maximálne 40°C. Ak by sme zohrievali na vyššiu teplotu, tak tvaroh bude suchý a gumový.
- Kocku sa pokúsime nožom prevrátiť, buď ju len nadvihneme a prevráti sa sama alebo sa neprevráti a tak ju necháme tak a vyskúšame neskôr.
- Vpylvom teploty sa zrazenina začne rozpúšťať (kyslé zrážanie je vratný proces) až zo všetkých kociek vzniknú zhluky.
- Tvaroh nalejeme do plachtičky. Pokiaľ nemám pri sebe niekoho, kto by mi ju podržal, tak si vložím do hrnca sitko, doňho plachtičku a tak nalejem tvaroh. Potom zviažeme dva konce oproti sebe.
- Tvaroh necháme odkvapkať do druhého dňa v chladnejšej miestnosti.
- Tvaroh môžeme priamo konzumovať alebo ho použiť do jedál alebo si z neho spraviť "domáceho miláčika".
Tvaroh spolu so šľahačkovou smotanou, vanilkovým cukrom a kakaom (alebo grankom alebo bez, pokiaľ chcete len vanilkový) poriadne vymiešate mixérom.