Domáci syr len z mlieka

martina0812 - fotkamartina0812, 20. novembra 2013

Pozerám, pozerám, receptov na domáci syr je tu požehnane, ale nikde som nevidela čisto mliečny syr, aký robím doma ja, tak možno niekoho poteší... Zobraziť celý popisPozerám, pozerám, receptov na domáci syr je tu požehnane, ale nikde som nevidela čisto mliečny syr, aký robím doma ja, tak možno niekoho poteší... :-)

20 minút
príprava

Suroviny

2 l




Postup

  1. 1

    Používam mlieko z automatu, čerstvé. V prvom rade ho nechám týždeň stáť. Nezberám z neho smotanu, proste si ho nevšímam. :D Mnohí z nás už zabudli na to, že čerstvé, nepasterizované mlieko proste nemá tú výdrž, ako mlieko krabicové ( to skôr zhnije, než by skyslo a nám ide práve o to skysnutie ).

  2. 2

    Skysnuté mlieko dám do hrnca a zahrievam. Nesmie vrieť! Pokojne ho stačí zahriať len na nejakých 50 stupňov, netreba to merať teplomerom, na tej teplote nezáleží, len aby bolo teplé. Potom vypnem. Nechám pár minút ochladnúť a zahrievanie zopakujem 2-3 x.

  3. 3

    Vytvorí sa zrazenina, ktorá pláva vo vode ( myslím, že to bude srvátka, ale priznávam, odborník na syrové výrobky nie som ). Vodu zlejeme, zrazeninový koláč položíme na čistú utierku.

  4. 4

    Utierku zakrútime a žmýchame z toho čo najviac vody. Keď sa už žmýcha ťažko, celé aj s utierkou to dáme na noc do chladničky. Na druhý deň máme syr. :-D Je celkom kompaktný, len veľmi mierne rozpadavý, dá sa krájať na hrubšie plátky. Priamo na tanieri posolíme. Má príchuť kyslej smotany, je vynikajúci. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

tiginko
no ale veď to je tvaroh, ten robievame mnohí doma
martina0812
Tvarohom by som to nenazvala, chutí to inak, aj to inak vyzerá.. skôr mi to pripomína ovčí syr.
radost
áno..je to tvaroh -ala moja babka..nedávala žiadne syridlá..pomôcky..spoľahla sa len na prírodné procesy..i ja tak zčasunačas robím...ked mám kyslé mlieko..ale -po týždni kysnutia -nie je už staré..horké..??
letisia
Aj my sme tak doma robili, ale len sme nechali odtiecť v sitku a mali sme dobrý domáci tvaroh.
sovka62
Pozerám, že si z Nitry. Tak aj tam asi zamieňajú názvy, ako tu v Trnave. Keď sme sa sem presťahovali, nechápala som, keď kolegyňa povedala, že piekla syrový koláč. Pýtala som sa či slaný, tvrdila, že sladký. Bola som mladá, neskúsená, tak som ju poprosila, nech nabudúce prinesie recept a kúsok na ochutnávku. Bol vynikajúci, tvarohový. Potom som si už vznikla, že v Trnave sa tvaroh volá syr a v Nitre teda asi tiež. Verím, že ten tvoj s kupovaným tvarohom nemá nič spoločné, domáci je lepší, ale predsa len je to tvaroh.
letisia
@sovka som z Nitry a u nás bol tvaroh vždy tvarohom a syr syrom. Pridaný recept vychádza asi z tradícií rodiny, že vzniknutý tvaroh v plátne nechali "stuhnúť" a preto sa dal krájať, aj keď drobivo. My sme ho nechali v miske, vidličkou dobre premiešaný.
katarina2511
Zalezi na tom co je to syr alebo tvaroh. Hlavne. ze to chutilo. Moj muz jedava slize so syrom a ja s tvarohom. Chuti nam rovnako. Vdaka za recept Martina, skoda ze nemam moznost kupovat cerstve mlieko.
martina0812
Hm, tak je to asi ozaj tvaroh. Možno ma poplietlo to, že s kupovaným sa to nedá porovnať a tiež to, že sa dá krájať... Tak sorry za mylný názov. Ja kupujem mlieko z mliečneho expresu, u nás chodí dvakrát do týždňa. Inak, po týždni je mlieko akurát. :-D Dnes sa chystám urobiť ďalšiu dávku. :-D
boxik
@ letisia Možno si z Nitry , ale už budeš pravdepodobne ovplyvnená spisomnou slovenčinou, pretože v Nitre a blízkom okolí sa tvaroh dodnes volá syr a moja mama nikdy nepiekla tvarohové koláče ani nerobila tvarohové slíže , ale vždy to boli syrovníky a syrové slíže.
gordonko
... je to tak ,. aj tá ,,moja,, volá tvaroh syrom , zo začiatku ma to rozčulovalo no už som si zvykol .....teraz ma rozčuluje ......
evanaaa
Na výrobu takéhoto tvarohu mnohokrát stačilo, aby sa pri varení mlieko zrazilo, a tak sme mali niekedy neplánovane tvaroh, ak mama prevárala mlieko ktoré asi už nastúpilo cestu mierneho kysnutia ale cítiť to ešte nebolo, mnohokrát už také kúpila, ale nie krabicové, vtedy také nebolo, nanajvýš vrecúškové,čerstvé.
vladkaku
... aj ja mám korene v Nitre a práveže sme to tak nikdy nevolali (možno to bolo to učiteľské povolanie :-) ) ALE v Chorvátsku to tak volajú - syrový koláč a je tvarohový! , ja som kúpila teraz posledné mliečko od kravičky a chcem urobiť so siridlom syr, potom ho naložím do olivového oleja s cesnakom,bazalkou, olivami a koreninami a návšteva si to o týždeň vychutná...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia