Pozerám, pozerám, receptov na domáci syr je tu požehnane, ale nikde som nevidela čisto mliečny syr, aký robím doma ja, tak možno niekoho poteší... Zobraziť celý popisPozerám, pozerám, receptov na domáci syr je tu požehnane, ale nikde som nevidela čisto mliečny syr, aký robím doma ja, tak možno niekoho poteší... :-)
príprava
Postup
-
1
Používam mlieko z automatu, čerstvé. V prvom rade ho nechám týždeň stáť. Nezberám z neho smotanu, proste si ho nevšímam. :D Mnohí z nás už zabudli na to, že čerstvé, nepasterizované mlieko proste nemá tú výdrž, ako mlieko krabicové ( to skôr zhnije, než by skyslo a nám ide práve o to skysnutie ).
- 2
Skysnuté mlieko dám do hrnca a zahrievam. Nesmie vrieť! Pokojne ho stačí zahriať len na nejakých 50 stupňov, netreba to merať teplomerom, na tej teplote nezáleží, len aby bolo teplé. Potom vypnem. Nechám pár minút ochladnúť a zahrievanie zopakujem 2-3 x.
- 3
Vytvorí sa zrazenina, ktorá pláva vo vode ( myslím, že to bude srvátka, ale priznávam, odborník na syrové výrobky nie som ). Vodu zlejeme, zrazeninový koláč položíme na čistú utierku.
- 4
Utierku zakrútime a žmýchame z toho čo najviac vody. Keď sa už žmýcha ťažko, celé aj s utierkou to dáme na noc do chladničky. Na druhý deň máme syr. :-D Je celkom kompaktný, len veľmi mierne rozpadavý, dá sa krájať na hrubšie plátky. Priamo na tanieri posolíme. Má príchuť kyslej smotany, je vynikajúci. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu